RONALD GORSIC Cropix
SVE JE JASNO

‘Moramo izbjeći katastrofu, a na tom igraču treba graditi budućnost, želim ga ispred Modrića i Kovačića‘

‘Svi očekujemo vidjeti energičniju momčad, a za takvo što potreban je izvjestan broj mlađih i gladnih igrača‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 05. rujan 2024. 08:50

Točno 73 dana nakon oproštaja od Eura, pred hrvatskom reprezentacijom novi su izazovi. Prva na redu je Liga nacija, odnosno "misija Portugal", koja večeras od 20.45 započinje na lisabonskom Luzu. Kakvu Hrvatsku očekivati? Možemo li ponovno pobijediti moćne "navigatore" na njihovom terenu? Trebamo li igrati s trojicom stopera? Kako će brojni izostanci utjecati na večerašnju izvedbu? Odgovore na postavljena pitanja potražili smo za svojevrsnim okruglim stolom, s bivšim hrvatskim reprezentativcem i izbornikom Igorom Štimcem, njegovim nekadašnjim suigračem iz legendarne generacije "vatrenih", Goranom Vlaovićem, odnosno hrvatskim trenerom Petrom Šegrtom.

- Svi očekujemo vidjeti energičniju momčad, a za takvo što potreban je izvjestan broj mlađih i gladnih igrača. Ako izbornik ima u planu isprobati određene stvari, onda je Liga nacija prava prilika za to. Očekuje nas teška utakmica, potpuno drugačija od one u kojoj smo nedavno porazili Portugal, koji će imati silan motiv stisnuti nas i dokazati kako je ono bio samo loš dan - rekao je Štimac za Jutarnji, a Vlaović također upozorio na opasnost koja će vrebati na Luzu:

- Prema mojem mišljenju, najvažnije je da izbjegnemo katastrofalan rezultat, koji bi stvorio lošu atmosferu oko reprezentacije, a igramo protiv vrlo jakog suparnika, koji nam to može napraviti. Sjećamo se poraza 6-0 od Španjolske, koji se dogodio također početkom sezone u Ligi nacija.

Imamo li spremne bekove?

Šegrt je optimističan, i kao "formulu" za pozitivan rezultat ističe kombinaciju napadačkog pristupa i agresivnosti:

- Vrlo sam pozitivan i nadam se da ćemo vidjeti neke promjene na terenu. Morali bismo igrati napadački, jer je Portugal momčad koja može biti izuzetno opasna ako joj prepustiš teren da igra svoju igru. Njihova lopta ne smije cirkulirati, moramo biti agresivni i oštri od prve minute.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

O izostancima kojima je poharana svlačionica "vatrenih", Štimac kaže:

- Ozljede i odlasci nogometna su realnost, a detaljno planiranje zamjena opet ovisi o aktualnoj formi kandidata. Odlazak Brozovića moguće je nadomjestiti Baturinom ispred Modrića i Kovačića, jer to je igrač na kojem Hrvatska mora graditi budućnost. Vrijeme je da ga se gurne u prvi plan.

Vjerojatno najfrekventnija tema posljednjih je dana u javnom prostoru bio potencijalni prijelaz na sustav igre s trojicom stopera, a svoje mišljenje o tome iznijeli su i naši stručni sugovornici.

- Nisam pobornik toga, osobito protiv reprezentacija koje imaju fenomenalna krila, ali u ovoj smo utakmici prisiljeni na to, jer nemamo nijednog desnog bočnog, i morat ćemo se "krpati". Inače, volio bih da naša reprezentacija igra ofenzivno i da se sa svakim nadigravamo, ali večeras imamo dosta nepoznanica i problema i, ponavljam, najvažnije je izbjeći težak poraz - rekao je Vlaović, a Šegrt se nadovezao:

- Ta bi varijanta mogla biti interesantna, ali za takav sustav moramo imati igrače na bekovima koji su kondicijski vrlo spremni. S jedne strane, Dalić ima mogućnost isprobati tu formaciju, a s druge, ovisi i o tome što mi želimo protiv Portugala, ići na pobjedu ili eksperimentirati.

Moramo mijenjati smjer

Zbog spomenutih izostanaka i oproštaja, u kadru imamo nova imena, ali i povratnika u reprezentaciju. Aktivirani su pretpozivi Pjaci i Mori, ponovno je pozvan i Jakić, a tu su i dva debitanta, Matanović i Petar Sučić.

- Drago mi je vidjeti Pjacu i Moru ponovno među "vatrenima". Raduju me i pozivi Sučiću i Matanoviću, potpuno zasluženo. Sve su to momci koji moraju biti spremni ugrabiti priliku ako im se pruži. Pored navedenih, želja mi je što prije vidjeti Kulenovića i Matkovića među "vatrenima". Kulenović neodoljivo podsjeća na Mandžukića, a ta agresija i realizacija silno nedostaje posljednjih godina, dok Matković također nudi kombinaciju brzine i realizacije - istaknuo je Štimac, a Šegrt zaključio:

- Te rotacije su dobre i važne, mi moramo mijenjati stvari, možda smo i prije Eura trebali unijeti svježu krv u reprezentaciju. Istaknuo bih Pjacu, kojeg sam mnogo puta gledao uživo, to je strašan igrač s vrhunskim kvalitetama, koji može biti naš ključni adut u fazi napada.

Linker
05. rujan 2024 12:38