Ronald Goršić/CROPIX
DALIĆEV KADAR

Na okupljanje Hrvatske stižu svi, pa čak i upitni Vrsaljko! Neće igrati samo velika zvijezda Vatrenih

Kako sada stvari stoje Zlatko Dalić imat će praktički kompletan sastav za četiri utakmice Lige nacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. svibanj 2022. 13:32

Za Zlatka Dalića je ozljeda Ivana Perišića bila kao udarac bokserom u glavu, ali daljnje vijesti nisu loše. Domagoj Vida, Mateo Kovačić. Borna Barišić i Nikola Vlašić dolaze u ponedjeljak na okupljanje Vatrenih u zagrebački hotel Sheraton, iako nisu igrali u zadnjim utakmicama za svoje klubove. Kao i Šime Vrsaljko koji je duže na rehabilitaciji. Najavljeno je da će se pojaviti i Duje Ćaleta-Car, premda sljedeći tjedan staje pred oltar u Dubrovniku. Perišiću je pukao mišić lista i mora preskočiti Ligu nacija, ali zasad su svi ostali na broju... U Zagrebu će trenirati tri dana, da bi u četvrtak krenuli put Osijeka gdje u petak utakmicom s Austrijom startaju u treći ciklus još uvijek relativno novog UEFA-inog natjecanja.

image

Šime Vrsaljko stiže na okupljanje

afp

Vida je izostao s četiri zadnje utakmice Bešiktaša u turskom prvenstvu, kao službeni razlog prikazana je ozljeda aduktora, ali priča je za njega daleko stresnija. Vatreni je proživljavao obiteljskuu dramu koja je na sreću završila s pozitivnim ishodom. Još 29. travnja u Istanbulu su mu u posjetu bili otac Rudika, nekad priznati centarfor od kojeg je Domagoj naslijedio veliki dio igračkog talenta i majka, taj dan Domagoj je slavio 33. rođendan. Međutim, po povratku Rudiki je u Donjem Miholjcu pozlilo, svjedoci će kazati “samo se ugasio”.

Vida je spreman

Intervencijom sina Hrvoja, Domagojeva brata, hitno je odvezen u bolnicu u Osijeku gdje su ustanovili da je više puta prohodao srčani infarkt i bilo je kritično. Liječnici su obavili odličan posao, spasili su ga, ugradili su mu stentove i Rudika je sada dobro, na nogama, što je najvažnije. Čim je doznao što se dogodilo Domagoj je doletio u Slavoniju, ostavio Tursku i tamošnju završnicu prvenstva te se posvetio brizi za oca. Zato nije igrao u finišu sezone. Tata i obitelj na prvom su mu mjestu. U ponedjeljak će se priključiti Vatrenima, ne baš u punom treningu, ali zdrav i s te strane spreman za minutažu koju mu izbornik povjeri.

Rudika Vida ima 59 godina, igrao je za Osijek i Belišće kad je taj klub bio prvoligaš te se u njegovom dresu u sezoni 1993./94. promentuo u trećeg strijelca Prve HNL sa 26 golova. Mnogi su ga se sjetili ranije tijekom ove 2022. kad je bilo obilježeno 30 godina od prve utakmica hrvatskog prvenstva. Domagoj se verzirao za obrambene zadaće, ali poput oca izvrsno igra glavnom i tako je zabio brojne golove.

image

Duje Ćaleta-Car ženi se 4. lipnja

afp

Kovačić ne želi poštedu

U reprezentaciju stiže, a kako sada stvari stoje u Bešiktaš se ne vraća. Slobodan je kao ptica. Istekao mu je ugovor, čak se bio s klubom dogovorio za novi, umanjeni jer prihvatio je da u krizu neće zarađivati kao dosad, no puklo je na inzistiranju Bešiktaša da ga isplaćuje svakih pola godina, a ne kvartalno kao dosad... Izgubio je strpljenje s njima nakon što su počeli mijenjati uvjete i odbio potpisati. Ako se nešto ne okrene Bešiktaš je za njega završena priča, a pitanje je gdje će. Zovu ga drugi turski klubovi, pogotovo je više puta aktivan bio Fenerbahče, možda se prikloni gradskom rivalu? To bi izazvalo burne reakcija navijača...

Mateo Kovačić žrtvovao se kako bi unatoč ozljedi gležnja lijeve noge igrao finale FA kupa, no potom ga nije bilo u momčadi Chelseaja. Taj zglob nije tip-top, “mesar” Daniel James iz Leeds Uniteda samo je potencirao već ranije probleme koje je s njim imao, međutim može igrati i odazvat će se na izbornikov poziv. Iako su mu neki sugerirali da zatraži poštedu odbacio je to rezolutno, njegove je poruka bila - “Hrvatsku ne odbijam, ako ikako mogu pomoći”! Izbornik je najavio da nitko neće igrati sve četiri utakmice, no od Kovačića se očekuje da povuče u prvima na koje je ovog časa stavljen fokus. Nakon Austrije 3. lipnja Vatreni se sastaju s Francuskom u Splitu 6. lipnja te potom gostuju u Kopenhagenu kod Danske 10. lipnja i u St. Denisu kod Francuske 13. lipnja.

Borna Barišić izašao je u 117. minuti finala Europske lige u kojem je njegov Glasgow Rangeres poražen od Eintrachta udarcima s bijele točke i žalio se na zadnju ložu. Nije ga bilo potom u finalu FA Kupa kojeg su osvojili svladavši Hearts, no iz reprezentativnog tabora dolaze informacije se ne radi o ozbiljnijoj ozljedi te računaju na njega za nastupe nacionalne vrste.

Nikola Vlašić preskočio je posljednje kolo Premier lige zbog manje viroze. Njegov je ostanak u West Hamu neizvjestan, je li ga spreman pustiti na posudbu ili će mu dati pravu šansu odlučit će menadžer kluba David Moyes. Vlašić za reprezentaciju nije upitan.

Iz HNS-a kažu da Duje Ćaleta-Car dolazi u ponedjeljak na okupljanje iako se 4. lipnja drugi put ženi s Adrianom. Lani su to obavili od matičara, sada u crkvi. Bit će u konkurenciji u Osijeku pa potom krenuti put Dubrovnika.

Bez dodatnih poziva

Dalić zasad nikoga nije aktivirao s liste pretpoziva na kojoj se nalaze Luka Ivanušec, Mile Škorić, Nikola Moro, Filip Krovinović, Mario Vušković i vratar Ivo Grbić, ali nije isključeno da se to dogodi. Ivanušec je potencijalna zamjena za Perišića, iako ima krila i bočnih za lijevu stranu... Trenutačno izbornik barata s popisom na kojem je 28 imena, od toga trojica Josip Šutalo, Josip Stanišić i Luka Sučić neće doći na prozivku A vrste nego mlade U-21, a najboljem sastavu priključit će se za drugu ili treću utakmicu, ovisno koliko će ih trebati Igor Bišćan. Dakle, 25 igrača za koje su rezervirane sobe u Sheratonu od ponedjeljak su: vratari Livaković, Ivušić i Labrović, obrambeni igrači Vida, Vrsaljko koji je također ozlijeđen, ali bi se možda mogao oporaviti za koji nastup, Barišić, Ćaleta-Car, Juranović, Gvardiol, Sosa, Pongračić i Erlić, veznjaci Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Majer i Jakić te napadači Kramarić, Brekalo, Oršić, Livaja, Budimir i Musa.

Mnogi glavom vrte opcije promjene kluba i zato Dalić ima dodatan posao da im koncentraciju veže za utakmice. Livaković, Sosa, Vida, Pongračić, Ćaleta-Car, Gvardiol, Barišić, Vlašić, Pašalić, Brekalo, Oršić, Livaja... spominju se u transfernim kombinacijama, neće svi obrisati stare adrese, no dio njih hoće i to će biti dodatan faktor lipanjskih dana. Iako se mnogi prijelazi rade kasnije, tijekom srpnja i kolovoza...

Linker
19. travanj 2024 01:15