ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
AKO OSTANE OVAKO

Najavljen zapanjujuće mali broj hrvatskih navijača na EURU! ‘I svi prolaze isto, čak i Modrić, Šuker...‘

Povjerenik za ulaznice HNS, Nikša Martinac, opisuje za SN konfuznu situaciju uoči EURA
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. svibanj 2021. 12:29

U ovom ludom, bizarnom vremenu pandemije, priča o ulaznicama za Europsko prvenstvo je zaista zanimljiva. Nas, naravno, zanimaju hrvatski navijači, koliko će njih Vatrene bodriti na starokontinentalnom skupu, koliko njih je vratilo ulaznice, kako će se ulaziti na stadione, kakve su epidemiološke mjere... O svemu tome najviše zna Nikša Martinac, glavni čovjek Kuće hrvatskog nogometa kad su ulaznice u pitanju.
- Od onog trenutka kad je odlučeno da se prvenstvo odgađa za godinu dana, oni koji su se prijavili za ulaznice tri-četiri puta su dobili mail od UEFA u kojem stoji da svi kupci imaju mogućnost vraćanja ulaznica ukoliko ne žele ili ne mogu ići na Europsko prvenstvo. Zadnji rok za vraćanje ulaznica bio je 22. travnja. Nakon toga, tako su poručili iz UEFA-e, novac se vraćati neće. Mi u HNS-u smo iz UEFA-e dobivali neke okrugle brojke, pa prema onome što ja znam oko 30-40 posto naših ljudi predviđenih za “hrvatski sektor” vratilo je ulaznice - kaže nam Martinac

Nema papirnatih karata

Da bi se došlo do kapaciteta koji je odredila UEFA, odnosno, engleska i škotska vlada, do onih 25 posto popunjenosti, prošli tjedan je napravljen ždrijeb.
- Tako je odlučeno kome će ulaznice ostati, a kome se vraća novac. Svi onima kojima su ulaznice poništene, mailom su informirani o tome. Nekome su poništene za sve tri utakmice, nekome samo za London, nekome samo za Glasgow, tako da je ostalo 25 posto, kako nama, tako i svima ostalima.


Da svima bude jasno, ulaznice fizički ne postoje...
- Nema ulaznica “na papiru”. Postoje samo neke, ali mali broj, uglavnom one VIP. Za navijački sektor ne postoje. Postojat će aplikacija, a kako da se skine na mobitel stići će obavijest preko maila. Navijači će tako na mobitelu imati elektronske ulaznice i na taj način ulazit će na stadion. To je sve što vam mogu kazati službeno i relevantno.


Kad se radi o epidemiološkim mjerama, ulasku u Veliku Britaniju, karanteni i svemu ostalom, nema službenih potvrda.
- Sve sam o tome samo čitao, nemam ništa službeno. Mogu samo govoriti na temelju onoga što sam vidio pročitao. Svi oni koji dolaze na Otok moraju u samoizolaciju, odnosno, karantenu deset dana. Baš svi. Dakle, isto vrijedi za naše navijače, Luku Modrića ili Davora Šukera. Priča se o nekakvom smanjenju karantene u Londonu, ali ne u Glasgowu. No, o tome ne mogu pričati jer ne znam. Tu se ne radi o UEFA-i ili HNS-u, već o odlukama vlada.

Loše prognoze

Prošli tjedan je engleska vlada donijela mjere po kojima je Hrvatska prebačena iz “crvene” u “žutu” državu.
- Razlika je ipak jedino u tome što ovi “crveni” moraju ići u izolaciju u nekakav hotel koji je Engleska osigurala i koji nije jeftin. Mi kao “žuti” možemo ići u izolaciju bilo gdje.


Pitali smo Martinca što predviđa, koliko bi na Euru moglo biti naših navijača?
- Ako ostanu ove mjere, realno, ne znam hoće li dolaziti bilo tko osim onih koji žive na Otoku. Naravno, možda postoje i oni koji će ipak odlučiti krenuti deset dana ranije u karantenu. Ako se popuste mjere, ako se ukine izolacija, onda je našim navijačima ostalo 2.200 ulaznica za London, te oko 1.800 za Glasgow za obje utakmice. Međutim, ako mjere ostanu na snazi, ja ne znam hoće li naših navijača biti i dvije stotine! Dakle, bit će samo oni koji žive u Velikoj Britaniji i ne trebaju u karantenu. Ja ne znam nikoga tko će doći izvan Velike Britanije. Zapravo lažem, znam... Bračni par iz Švedske, Mirjana i Dragan dolaze, oni su rezervirali hotel 13 dana prije. Ako ima takvih još pedesetak, bit će čudo.


Što se tiče ostalog dijela natjecanja, dakle, onog nakon završetka igranja u skupinama, Martinac kaže...
- U nokaut-fazi svima su poništene sve ulaznice! I sav novac je vraćen. Za te utakmice prodaja kreće tek od trenutka kad se bude znalo tko s kim igra i gdje - zaključio je Martinac.

Linker
04. svibanj 2024 03:18