TOM DUBRAVEC Cropix
ČUDESNI SMO!

Najbolja godina Vatrenih u povijesti! Evo zašto je 2022. veća i od čuvene 1998., ali i od ruskog srebra

Naravno, moskovski finale ostat će najsvjetilijim trenutkom, ali neke stvari te 2018. nismo postigli
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. prosinac 2022. 13:19

Netko je broncu doživio kao maksimum, kod drugih je ostao žal za zlatom jer Argentina, ma koliko bila jaka, nipošto nije nepobjediva, no što god tko mislio i osjećao, treća medalja na svjetskim prvenstvima pozicionirala je 2022. po mnogim kriterijima kao najbolju godinu hrvatskog reprezentativnog nogometa još otkako se naša zemlja 1994. uključila u službena natjecanja! Ni 1998. godina, u kojoj je osvojena prva, francuska bronca, niti 2018. s ruskim srebrom kao najvećim pojedinačnom dometom, kad se sve zbroji, kad se doda i Liga nacija, u kojoj su Vatreni izborili Final Four, nisu u cijelosti bile tako sjajne. Godina u kojoj se opraštamo od kune zaslužila je mjesto na pijedestalu hrvatskog nogometa.

Veliko finale je uvijek bitnije i sjajnije od malog, pa iako su se Vatreni 2018. vratili kući nakon poraza, Rusija je ostala najsvjetliji trenutak naše sportske povijesti, no osim tog turnira sa sedam odigranih utakmica postojali su i drugi značajni izazovi, a niti jednom nisu toliko dobro riješeni kao 2022.

Hrvatska je odigrala 13 natjecateljskih i 3 prijateljske utakmice. U Ligi nacija imala je četiri pobjede, te po jedan remi i poraz, na SP-u dvije klasične pobjede, dva prolaza udarcima s bijele točke, dva klasična neodlučena rezultata i jedan izgubljen susret. Svladala je ili eliminirala u izravnim okršajima u Kataru vodećeg na ljestvici FIFA-e Brazil, dotad drugu Belgiju, te ranije svjetskog prvaka i sada doprvaka Francusku, koja je bila treća kad smo se s njom sastali u lipnju. Vatreni su u istoj godini skinuli top 3 reprezentacije svijeta, a kako je izgubljena utakmica od Austrije ostala nebitna, jedino taj poraz od Argentine boli. U polufinalu Svjetskog prvenstva. To nikad ranije nisu napravili. Nakon prolaska Selecaa istodobno su bili aktivni u dva polufinala - Svjetskog prvenstva i Lige nacija. Briljante i gotovo nestvarne visine.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U ukupnoj bilanci to je šest čistih pobjeda, dva prolaza na penale, tri klasična neodlučena rezultata, ali koji su imali pozitivan prizvuk, a s Belgijom i totalno pobjedničko značenje, te dvije izgubljene utakmice po 3:0. U tri prijateljska sraza upisane su dvije pobjede nad Bugarskom i Saudijskom Arabijom i remi sa Slovenijom.

Tijekom 1998. godine generacija Bobana, Šukera i Prosinečkog imala je više pobjeda u službenim susretima – sedam, ali samo ako se utakmice s Japanom i Brazilom u Kataru ne vode kao naši trijumfi, a itekako su bili. Premda su formalno remiji. Pet ih je ubilježeno na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a dvije u kvalifikacijama za sljedeći Euro. Od giganta svladali su Njemačku 3:0 u četvrtfinalu i Nizozemsku 2:1 u borbi za broncu. Na SP-u su dobili i Jamajku 3:1 i Japan 1:0 u skupini, te Rumunjsku 1:0 u osmini finala. Nakon SP-a bili su bolji od Malte i Makedonije. Sedam pobjeda, a sada šest, ali zapravo osam s Japanom i Brazilom. Protiv Francuske, dvaput Danske, Austrije, Kanade i Maroka, te ti prolazi na jedanaesterce.

Vatreni su 1998. godine imali tri poraza u službenim ogledima od Argentine u skupini 1:0 i Francuske u polufinalu 2:1 na Svjetskom prvenstvu, te u kvalifikacijama za Euro od Republike Irske 2:0. Na kraju se na taj Euro nisu ni plasirali. Iako je tada to bilo tek prvo kolo. Osim deset natjecateljskih ogleda odradili su i četiri prijateljske utakmice, u njima priskrbili tri pobjede – Poljska, Iran, Australija i poraz od Slovačke. Dakle, 1998. su izgubili ukupno četiri susreta.

Ruski Mundijal grijat će nam srca još dugo, ali osim njega 2018. se nemamo po čemu sjećati. Na putu do finala Modrić, Rakitić, Mandžukić, Perišić, Subašić i kolege dobili su četiri utakmice, a dvaput prošli udarcima s bijele točke. To su formalno četiri, a zapravo šest pobjeda. U ogledima za bodove imaju i tri boda sa Španjolskom u Zagrebu 3:2 u Ligi nacija. Dakle, pet pobjeda ili sedam, kako se već gleda. U Rusiji su dobili Nigeriju 2:0, Argentinu 3:0, Island 2:1 i Englesku 2:1. Izbacili su i Dansku i Rusiju, Argentina je i tada bila jaka, a Engleska je cijenjena reprezentacija - u to doba bile su Argentina 5., a Engleska 12. ekipa s FIFA-ine ljestvice. Dijelila je tu poziciju s Danskom. Nakon Rusije odigrana su četiri ogleda u Ligi nacija u kojima je Hrvatska dobila Španjolsku, ali je pretrpjela povijesni poraz od La Roje u Elcheu 0:6, a izgubila je i od Engleske na Wembleyju 1:2, te igrala s njom doma u Rijeci 0:0.

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia

U 11 natjecateljskih susreta ekipa Zlatka Dalića imala je pet klasičnih pobjeda, dva prolaza na jedanaesterce, jedan obični remi i tri poraza. Odigrala je i šest prijateljskih susreta, u njima svladala Meksiko, Senegal i Jordan, remizirala s Portugalom, a izgubila od Perua i Brazila. Sve zajedno pet pobjeda, dva prolaza s bijele točke, dva klasična neodlučena ishoda i pet poraza.

Dakle, Hrvatska je u ovoj 2022. godini što pobijedila, što eliminirala u utakmicama "biti ili ne biti" tri najbolja na svjetskoj rang-listi kao nikad ranije, a pritom je izgubila samo dvaput. Prije četiri godine imala je pet poraza, a 1998. godine četiri. U Nizozemskoj na Final Fouru Lige nacija u lipnju 2023. tek treba do kraja ubrati plodove učinjenog u jedinstvenoj i po rezultatskom kontinuitetu najvećoj godini. Bilo je izvrsnih etapa i u nekim ranijim razdobljima, no jasno da se one u kojima nije igrano veliko natjecanje ili u kojima je Hrvatska rano ispala ne mogu mjeriti s tri okićene odličjima.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Katarska bronca po mnogočemu se razlikuje od prethodnih medalja. Generacije 1998. i 2018. sazrijevale su i srastale zajedno, gubile i učile da bi dosegnule vrhunac. Prvi put Hrvatska je došla do podija s međugeneracijskom momčadi. Dijelom starije ekipe i brojnim novima. Sastavom koji nije rastao godinama da bi stigao do zenita. To, osim u iznimnim slučajevima, uspijevaju samo velesile. Ili oni koji imaju igrače poput Luke Modrića. Ta činjenica također 2022. čini posebnom i izuzetnom! Čudesnim pothvatom Zlatka Dalića i njegove "obitelji".

Mladi izborili Euro, Dinamo igrao Ligu prvaka...

Osim bronce A reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, hrvatski nogomet imao je još dva značajna rezultata u 2022. godini. Mlada reprezentacija koju predvodi izbornik Igor Bišćan izborila je plasman na Europsko prvenstvo U-21. Nakon što je bila druga u kvalifikacijskoj skupini, u doigravanju je udarcima s bijele točke prošla Dansku u Vejleu. Rezultat je, kao i u prvom ogledu u Puli, bio 2:1 za domaćina. Na Euru igraju u Bukureštu s Rumunjskom, Španjolskom i Ukrajinom. Prva utakmica je 21. lipnja s Ukrajinom, a finale se igra 8. srpnja u Gruziji, u Batumiju.

Dinamo je igrao u skupini Lige prvaka i iako je bio posljednji, pamti se da je u Zagrebu svladao Chelsea 1:0. Kasnije je osvojio još jedan bod jer doma je igrao s RB Salzburgom 1:1. Natjecanje je tako završio s četiri boda.

Tko bi se bio spreman okladiti da ćemo svjedočiti nečem takvom?

Brojni će kazati da je na vagi kvalitete aktualna nacionalna vrsta slabija od onih iz 1998. i 2018. godine, premda ima niz igrača koju su oznojili dres za dva uspinjanja na postolje - Modrića, Perišića, Brozovića, Lovrena, Kramarića i Kovačića, a i nove zvijezde poput Gvardiola, Livakovića, Juranovića... Moglo bi se o tome diskutirati, no većina bi potpisala takvu tezu. Taj se dojam pojačava činjenicom da nemamo renomiranog europskog napadača kakvi su bili Davor Šuker i Mario Mandžukić, međutim, ova momčad posjeduje druge vrline s kojima nam je godinu na odlasku učinila sjajnom, prekrasnom, impresivnom i jedinstvenom za sva vremena. Posebno je to briljantno i fantastično kad se zna koliko je 2021. bilo problema, drama i negative. Iako je završila sretno, matiranjem Rusije i plasmanom na Svjetskog prvenstva, malo je tko očekivao da će nam Vatreni u 2022. prirediti takve divne trenutke. I šokove, i stres, ali prije svega veselje i sreću. Ostala nam je samo jedna želja – zlato! Pogotovo na kraju 2018. kad su mnogi tvrdili da se nikad neće ponoviti, kamoli nadmašiti, tko bi se bio spreman okladiti da ćemo tako nešto pisati 2022. godine?

Linker
25. travanj 2024 00:49