Hrvatski navijači

 ANTE CIZMIC Cropix
U IŠČEKIVANJU

Najnovija vijest iz UEFA-e dobar je znak za navijače Vatrenih, ali jedan detalj u cijeloj priči djeluje čudno

Hoće li biti publike, ili samo djeca, ili nitko na Opus Areni u Osijeku ovisi o odluci koja se čeka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. rujan 2023. 14:34

HNS je dobio prvu vijest iz UEFA-e po pitanju potencijalnih kazni i ona je jako dobra, Hrvatska nije kažnjena za utakmicu u Armeniji, prijava je odbačena, a postupak obustavljen. Međutim, u mailu koji je stigao u HNS iz Nyona nema ni spomena utakmice s Latvijom pa se najvažnija informacija hoće li Vatreni susret s Turskom 12. listopada u Osijeku igrati s nogometnom publikom ili bez nje tek čeka. Iako je ta utakmica odigrana tri dana ranije odluka nije stigla zajedno s onom o Armeniji što djeluje čudno, očlito je to specifičan slučaj i za UEFA-u.

Dakle, Vatreni su u Erevanu svladali Armeniju 1:0 u susretu odigranom 11. rujna, a HNS je prijavljen zbog tučnjave koja se dogodila među navijačima na stadionu na južnoj tribini ispod semafora. HNS se očitovao kako nema informacije da bi se radilo o hrvatskim navijačima kojima naš Savez zbog ranije kazne nije smio prodavati ulaznice za navijačku tribinu te je naših legalno bilo samo 200 iz kvote obitelji te prijatelji igrača i HNS-a. Budući da očito niti UEFA nije došla do potvrde kako se radilo o Hrvatima, Disciplinska komisija je odbacila prijavu.

To je dobar znak za fanove Vatrenih koji se spremaju na utakmicu s Walesom u Cardiffu 15. listopada jer sada su velike šanse da će Hrvatska imati svoj sektor na tamošnjem stadionu. Velšani su nam namijenili 1800 ulaznica, ali s prodajom se neće krenuti dok ne dođe i odluka za Laviju jer teoretski je moguće da u njoj stoji i kazna za gostovanje, iako to nije česta praksa. Obično su sankcije za gostovanje ako se incident dogodi na gostovanju.

Hoće li biti publike, ili samo djeca, ili nitko na Opus Areni u Osijeku ovisi o odluci za Rijeku. Na ogledu s Latvijom FARE je prijavio ustašku zastavu, HNS se očitovao da je sve napravljeno i preventivno i kasnije jer su počinitelji kažnjeni, da se radilo i izdvojenom događaju kojeg nitko osim čovjeka iz FARE-a koji ga je snimio te nekih koji su bili neposredno do počinitelja prekršaja nije vidio, niti o njemu izvjestio. HNS se nada da UEFA neće aktivirati raniju uvjetnu kaznu o igranju jedne utakmice pred praznim tribinama na temelju rasizma i diskriminacije.

I eto, puno je vremena prošlo, a odluke UEFA-e još nema u Zagrebu. Čini se da im je to težak zadatak, a i HNS je poslao obimnu dokumenaciju koju moraju proučiti prije pravorijeka.

Linker
02. svibanj 2024 16:36