ANTE CIZMIC Cropix
PLES MILIJUNA

Najveća transfer-groznica otkad Dalić vodi Vatrene: Ćaleta u Primeru, Vida kod rivala, Pašalić u Milan!?

Samo za 9 igrača s Dalićevog popisa možemo staviti ruku u vatru da neće promijeniti klupsku adresu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2022. 20:52

Pred Vatrenima je Liga nacija, koja se u dva prethodna ciklusa pokazala kao Liga frustracija zbog čak sedam poraza u deset nastupa i samo dvije pobjede, no lipanj nije tek kraj sezone opterećen kulminacijom umora, nego i doba kad puni zamah dobiva “transferni vrtuljak”, što je za sve izbornike još jedan izazov. Tko glave fokusira na nastupe već je napravio veliki posao. Kad su na rasporedu svjetska i europska prvenstva mnogi će gurnuti u stranu priče iz rubrike “ostanci - odlasci” jer svaki izlazak na teren na najvećoj smotri može biti odličan pojačivač cijene, međutim, potreban je pravi sportski pristup da se to učini i za Ligu nacija...

Za dečke Zlatka Dalića ovo će biti “ljeto velikih valova”, vjerojatno najjača transfer-groznica otkako aktualni izbornik vodi Vatrene. Od 29 imena s preliminarnog popisa danas smo spremni staviti ruku u vatru samo za devetoricu da neće promijeniti adresu, iako ni kod nekih od njih nema krajnjeg jamstva da ruka ne bi izgorjela. Neće svi ostvariti želje, niti će ih čak dvadeset potpisati s novim poslodavcem, međutim, “zaplesat će milijuni”.

U žarištu su stoperi i veznjaci. Thomas Tuchel, trener Chelseaja, osobno je nazvao Joška Gvardiola i pozvao ga da se pridruži Bluesima. Informacije iz Londona kažu kako su spremni platiti 50 milijuna eura, ako baš zatreba i nešto više, ali službenu ponudu RB Leipzigu još nisu dali. To će učiniti ukoliko se tri strane dogovore. Traže zamjenu za Nijemca Antonija Rüdigera, a Gvardiol je odigrao dobru sezonu u Bundesligi, u njemu vide rješenje na duže staze.

image
INA FASSBENDER Afp

Brojne mamilice

Istodobno ga mame i s drugih destinacija, no pitanje je hoće li se transfer realizirati ovog ljeta ili će RB i hrvatski reprezentativac ostati kod ranijeg plana da još jednu sezonu odradi u Leipzigu. Prijelaz na Stamford Bridge djeluje dosta realno, ulogu u tome igra i Mateo Kovačić, ali kod takvih poslova ne treba trčati pred rudo...

Duju Ćaleta-Cara već nekoliko prijelaznih rokova sele iz Marseillea. Sada je vruća priča da ga traži Sevilla i spremna je platiti 18 milijuna eura. Klub Ivana Rakitića treba alternaciju za Brazilca Diega Carlosa. U kombinacijama su i neki premijerligaši, no Ćaleta-Car ima ugovor još samo godinu dana i dojam je kako ni sam sa sobom nije načisto da želi iz Marseillea.

image
SYLVAIN THOMAS Afp

Marin Pongračić je u Borussiji Dortmund odradio sezonu posudbe, a ugovor ga i dalje veže s Wolfsburgom gdje bi ga mogao zadržati novi trener Niko Kovač. Iako, to nije potvrđeno...

Pojedini su slobodni kao Domagoj Vida, koji je napustio Bešiktaš, neki traže izlaz iz tunela kao Nikola Vlašić, a za mnogima su bačene primamljive udice... Prijelazni rok bit će jedna od hit tema u hotelu nacionalne vrste.

Vida, jedan od senatora, nije produžio suradnju s klubom u kojem je igrao 3,5 godine. Predsjednik Ahmed Nur Cebi kaže da se nisu dogovorili oko uvjeta, pritom kolaju različiti podaci o zahtjevu i ponudi, a jedna od top tema u Turskoj je najava njegova preseljenja u gradskog rivala Galatasaray. Pred klupske izbore 11. lipnja dvojica predsjedničkih kandidata na listu igrača koje obećavaju u slučaju pobjede stavili su baš - Vidu. Galatasaray je posrnuo, završio na 13. mjestu, ne igra u Europi i treba mu svježa snaga. Ranije se spominjao i Fenerbahče...

Hoće li Mario Pašalić biti nova desetka Milana? To je jedna od teza u talijanskom transfer-eteru. Kad je 2016./17. odigrao vrlo dobru sezonu za Crveno-crne na posudbi iz Chelseaja nisu mu dali ugovor, a sada, nakon osvajanja scudetta i u nakani da slože ekipu za Ligi prvaka, vide ga na San Siru. Imamo potvrdu o zanimanju Milana, ali i klubova iz Engleske i Njemačke, kao i procjenu da su šanse za transfer 50:50. Taj “kraljevski” broj nosio je Brahim Diaz, kojemu je istekla još jedna godina posudbe iz Reala. Pašalić bi milaniste koštao 25-30 milijuna eura, u tim okvirima bi se kretali Atalantini apetiti.

image
OZAN KOSE/AFP/PROFIMEDIA Ozan Kose/Afp/Profimedia

Josip Brekalo nije ostao u Torinu, a kako je Niko Kovač postao trener Wolfsburga, naglo su skočile šanse da tamo odigra sezonu, zadnju po ugovoru. Brekalo, kojem Wolfsburg više nije bio “napet”, počeo je lagano preispitivati svoj stav jer mami ga suradnja s bivšim hrvatskim izbornikom. Pritom bi već na zimu kao slobodan igrač mogao pregovarati s kime god hoće, a sada njemački klub za njega potražuje 11 milijuna eura.

Borna Sosa najbolji je igrač Stuttgarta i itekako zaslužan što su ostali u najvišem rangu, koliko je god to dramatično bilo. Sosa gleda dalje, njegove su ambicije veće i veliki su izgledi da ovog ljeta “digne sidro”. Iako ga ugovor veže još tri godine. Stuttgart traži 25 milijuna eura, bi li štogod popustio? Svojedobno se spominjalo da ga Xavi zove u Barcelonu, pa se o tome prestalo pričati, zatim su mediji isticali kako je na radaru Bayerna, kao i neki engleskih i drugih španjolskih prvoligaša.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Ozljede kao konstanta

Niska je drugih igrača koji imaju čvrste ugovore, ali i prosce koji se vrte okolo. Dinamovi Dominik Livaković i Mislav Oršić u toj su kategoriji. I njihove su imena duže na mercatu, a bez realizacije. Modri se neće žuriti, no pravu ponudu ne bi odbili. Uostalom, Livaković ima klauzulu od deset milijuna eura, to je cijena za koju je slobodan. Luka Ivanušec, koji je dobio pretpoziv, možda je i bliži izlaznim vratima. U igri je klub iz Petice...

Borna Barišić uživao je u Glasgow Rangersu do finale Europske lige, a potom su osvojili FA kup. Dok mediji špekuliraju o mogućem transferu, on je poslao poruku Rangersu kako mu nema do njega, te se vidi u istom dresu i sljedeće sezone. Pojedini tamošnji novinari pišu kako je to prvenstveno stav odanosti i prkosa jer Rangers bi mogao doživjeti rekonstrukciju ekipe, nekoliko starijih igrača je na izlaznim vratima Ibroxa. Opet, vrijeme će sve reći...

Šime Vrsaljko bliži je novom ugovoru s Atleticom nego promjeni dresa jer u drugom dijelu sezone vratio je pozicije u ekipi, međutim, ostaje problem da ga stalno prate ozljede.

image
ANDER GILLENEA Afp

Martin Erlić, novi među Vatrenima, zaključio je četiri sezone u Speziji i ima ugovor sa Sassuolom. Je li sto posto da će igrati za njega? Vjerojatno hoće, ali nikad se ne zna... Josip Juranović je prvu godinu ugovora sa Celticom okrunio naslovom prvaka. Za očekivati je da će istim putem i u drugoj, iako je otvoren za sve varijante.

Josip Stanišić nada se šansi da i dalje bude u prvoj postavi Bayerna iako su kupili Marokanca Mazraouija, desnog beka iz Ajaxa. Izvrsnim udarcem glavom u zadnjem je kolu zabio prvijenac u Bundesligi, trener Julian Nagelsmann ističe da je igrač u kojeg se možete pouzdati, no mora biti svjestan da konkurencija neće biti manja. Bavarci su mu dali opciju da se bori za poziciju iz drugog plana ili ode. Njegov je zasad stav - ostaje!

Domaći dečko

U Münchenu cijene što je “domaći dečko” stasao u omladinskom pogonu, no Bayern treba samo izvrsnost i Stanišić će još morati pojesti kruha ne bi li eventualno dokazao da je kalibar za standardnog startera. U sezoni koja je upravo minula imao je 17 natjecateljskih nastupa, od toga sedam od prve minute.

Od 29 igrača na popisu A vrste, računajući i ozlijeđenog Perišića i trojicu koji su trenutačno kod Igora Bišćana u U-21 postavi (Stanišića, Sučića i Šutala), za samo devetoricu je potpuno sigurno da će nastaviti u istom dresu: Modrić (Real), Kovačić (Chelsea), Brozović (Inter), Majer (Rennes), Jakić (Eintracht), Sučić (RB Salzburg), Kramarić (Hoffenheim), Budimir (Osasuna) i po njegovim riječima Livaja (Hajduk).

Moglo bi tako biti i s Ivušićem (Osijek) i Labrovićem (Rijeka), te Šutalom (Dinamo), ali naši klubovi često rado prodaju ako je ponuda prava. Petar Musa je novi u Benfici, stigao je iz Boaviste gdje se afirmirao na posudbi iz Slavije Prag.

Linker
21. srpanj 2024 12:21