ANTE CIZMIC Cropix
VATRENI AS ZA SN

‘Napad nije najjača strana Hrvatske? Reći ću vam dvije stvari. Pa nemamo Šukera ili Mandžu, ali...‘

Član napadačke linije Vatrenih, najviše prorijeđene pred lipanjske dvoboje Lige nacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2022. 12:21

Jedna nevolja ne dolazi sama, vjerojatno si mrmlja u bradu hrvatski izbornik Zlatko Dalić. kad po rukama prevrće papir s popisom igrama koje će povesti u Ligu nacija. Možda i krajičkom oka mjerka Marija Mandžukića:

”Što ti ne bi zaigrao još koji put”!

Ali, Mandžo je danas izbornikova desna ruka, a napad, koji je ionako nedefiniran kao europski plinski plan, ostao je bez Ivana Perišića zbog ozljede te nakon pozitivnog testa na koronavirus Marka Livaje i Petra Muse. Prve ofenzivne igle, zvijezde s Poljuda i potencijalnog debitanta, kojeg je htio provjeriti kao klasičnu devetku. Sve to u času kad su dečki u “a la carte” varijanti, svega ima - umora, plaže, prestanka treninga, nastavka treninga, omanjih ozljeda, nedefiniranog fizičkog stanja i energije za oglede što dolaze. Kako za koga i kod koga...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Andrej Kramarić i Ante Budimir na dispoziciji su za ulogu vođe navale, Mislav Oršić i Josip Brekalo za krila, a naknadno priključeni Luka Ivanušec ovdje je kao još jedna opcija. Marija Pašalića nije iskušao u napadu, nikad nije kasno, ali... Potencijalno na boku mogu igrati i Lovro Majer i Nikola Vlašić, što im ne bi bilo prvi put.

Česta tema

Centarfor je ionako česta tema jer Davora Šukera, Dade Prše ili Marija Mandžukića danas nema...

- Tjedan dana bio sam doma, odmarao sam se, promijenio okruženje, malo vježbao... Dobro sam, zdrav sam, sve je s te strane u redu. No, tijelo se brzo isključi, pa sad treba ponovno ući na pravi način u ritam ekipnog treninga - na pitanje o posljedicama umora od sezone i kratkog predaha nakon nje rekao nam je Ante Budimir, središnji napadač španjolske Osasune.

- Bili smo off, glava i tijelu su bili isključeni, ali nije to dugo trajalo, pa vjerujem da ćemo se svi brzo ubaciti u drugi mod - natjecateljski ritam. Imamo još dva tjedna i četiri utakmice. Može se. Dobro je što je svima isto, nisu ni Austrijanci ni Francuzi radili nešto drugo nego mi.

Izbornik Zlatko Dalić najavio je formaciju 4-3-3, ispred veznog reda Brozović - Modrić - Kovačić djelovat će centarfor i dvojica na krilima. Jedna varijanta u Osijeku, vjerojatno već druga u Splitu s Tricolorima u ponedjeljak. Jedina prava “devetka” je Budimir, rješenje iz nužde Andrej Kramarić, a po krilima je više mogućnosti. Iako bi Josip Brekalo i Mislav Oršić mogli imati pole position. Obojica “mirišu” lijevu stranu, gdje će samo za jednoga biti mjesta od starta dvoboja. Netko će morati podmetnuti leđa i desno.

image
RICARDO LARREINA/AFP/PROFIMEDIA Ricardo Larreina/Afp/Profimedia

Budimir broji dosad deset nastupa, gol je dao u trećem susretu Turskoj i čeka ga od Martinja 2020. godine. U Kataru je dvaput startao, ali nije bio strijelac, je li sad čas da u dresu nacionalne vrste zatrese mrežu?

- Uvijek je trenutak za zabiti gol. U pozitivnom sam tonusu, svaka je utakmica prilika, ali primarno mi je napraviti dobro sve što moram za ekipu. Dođe li kao kruna pogodak, bit će odlično. Ne volim početi priču kako pod svaku cijenu moram biti strijelac. Ako se uradi puno dobrih stvari, doći će i pogoci. Hrvatska će zabiti gol. Naravno da ja želim biti taj i da ću sve od sebe, no ključno je da svatko, tako i ja, ispunimo izbornikov plan.

Livaja se očito iscrpio od sezone i slavlja, pao mu je imunitet, a i izljubilo ga je nekoliko tisuća ljudi po osvojenom Rabuzinovom Suncu, nije čudno što je “zakačio” koronu. HNS je ostavio otvorenim da se on i Musa ipak možda negdje naknadno priključe... Perišić neće jer puknuće lista traži dužu rehabilitaciju.

Ne ide nam u prilog

Koliki je to hendikep?

- Svakako nam ne ide u prilog. Imamo četiri utakmice u jako malo dana, svaki pojedinac je bitan. Prebolio sam dvaput koronu, pa je bespredmetno raspravljati o pozitivnom nalazu jer to moraš odraditi. Za Perišića se nadam da će se što brže oporaviti, vidjeli ste u Interu što je čovjek napravio. Kakav je stroj. Jedan je od najvažnijih hrvatskih igrača.

U sustavu 4-3-3, kao i u onom 4-2-3-1, najbolje je imati klasičnog target-mana, iako neki raniji primjeri Hrvatske, a pogotovo klubova poput Liverpoola i Manchester Cityja, govore da se može i s “laganom” špicom. Ako se dobro kreću i surađuju... Kako gleda na potencijalni napad Brekalo, Kramarić, Budimir, Oršić?

- Postoje komentare da napad nije najjača strana Hrvatske, ali kazat ću dvije stvari: u kvalifikacijama smo imali najviše zabijenih golova u skupini, a ofenzivu ne igraju samo napadači, kao što naš gol ne brane samo četvorica u zadnjem redu i vratar. Za defenzivan učinak su i špice jako zaslužne, a za igru prema naprijed vrlo je bitno kako dolazimo u opasnu zonu, na koji način se ubacujemo iz drugog plana, do koje mjere pomažu drugi igrači. Nije riječ o pojedincima.

Kako doživljavate recenzije da je pozicija centarfora najspornija točka uoči Mundijala?

- Ako gledate da je Šuker igrao u Realu, a Mandžukić u Juventusu, onda je točno da takvog nemamo. Čovjeka u takvom klubu. Inače, ne analiziram tko što govori i u kojem kontekstu.

Niste od onih koji bi sami sebe reklamirali, pa da kažete “evo, imamo centarfora, ja sam taj”!

- Zadnji vezni nisam, to je sigurno. No, ne bih se htio dovoditi na tu razinu da komentiram koga će izbornik odabrati i koliko tko od nas vrijedi.

Ante Budimir je odigrao tri vjerojatno najbolja mjeseca u karijeri. U njima je postigao šest golova u šest utakmica zaredom.

- Zadnja tri su definitivno bili dobri. Osjećao sam se spremno i zdravo. Bilo je puno lijepih trenutaka, uživao sam u tom razdoblju. Je li najbolje? Sigurno jedno od najboljih s obzirom na kompletno izdanje i golove, ali i igru.

Koliko bodova bi vas zadovoljilo u četiri lipanjske utakmice?

- Nisam još napravio računicu - smije se i dodaje:

- Više od bodova zanima me da vidimo kakva je perspektiva Hrvatske kao ekipe u konkurenciji s jakim suparnicima iz A kategorije. Na nama je da održimo ritam s elitom. Plan je svakako ostati u prvom rangu, za to treba pobjeđivati. U petak s Austrijom igramo u Osijeku, za mene će to biti poseban događaj jer prvi put ću u Hrvatskoj igrati bez restrikcija po pitanju dolaska navijača. Dobijem li prigodu, jasno... Potom je Split, znamo koliko on znači za reprezentaciji, kakav pristup tamo Hrvatska ima i ostvaruje rezultate. Igra me više zanima od toga hoće li biti tri, četiri ili sedam bodova.

Nova reprezentacija

Austrija ima kvalitetne igrače...

- I novog izbornika Ralfa Rangnicka, automatski to znači i novu reprezentaciju. Na Euru su skoro izbacili Italiju, da se to dogodilo bilo bi zasluženo, a poznato je da su Azzurri osvojili naslov. Što govoriti o individualcima kad imaju Alabu, europskog prvaka s Realom, pa Sabitzera i toliko drugih priznatih imena.

Za njega je Osasuna sigurna luka.

- Imam jako dobar odnos s ljudima, obitelj i ja zadovoljni smo, osjećam se super i nema previše filozofije. Ostajem u klubu čiji su ciljevi da bude stabilan i radi korake prema naprijed. Sve je kako treba biti. Prvi zadatak da izborimo ostanak ostvarili smo vrlo rano, a u Europu se nismo probili, no prvih sedam na ljestvici su isti kao lani. Treću sezonu zaredom smo deseti, pa s pravom gledamo i ka boljem dometu - zaključio je Budimir.

Livaja i Musa možda se priključe naknadno

Napadači hrvatske reprezentacije, Marko Livaja i Petar Musa, propustit će barem prvi dio okupljanja povodom lipanjskih utakmica Lige nacija, službeno je priopćio HNS i pritom objasnio:

"Livaja i Musa su nakon pojave određenih simptoma u ponedjeljak napravili PCR testove koji su pokazali da su pozitivni na virus SARS-CoV-2, zbog čega se neće moći priključiti suigračima na okupljanju za utakmice Lige nacija.

Liječnička služba hrvatske reprezentacije bit će u kontaktu s obojicom igrača te će, ovisno o razvoju situacije i eventualnom negativnom testu nakon nestanka simptoma, u dogovoru izbornika Zlatka Dalića, igrača i liječničke službe biti razmotrena mogućnost njihovog priključivanja reprezentaciji."

IGRAČI KOJE DALIĆ IMA ZA OFENZIVU

Andrej Kramarić (Hoffenheim)

- rođen 19. lipnja 1991.

- 67 nastupa za Hrvatsku

- 18 golova u vatrenom dresu

Mario Pašalić (Atalanta)

- rođen 9. veljače 1995.

- 36 nastupa za Hrvatsku

- 6 golova u vatrenom dresu

Nikola Vlašić (West Ham)

- rođen 4. listopada 1997.

- 35 nastupa za Hrvatsku

- 7 golova u vatrenom dresu

Josip Brekalo (Torino)

- rođen 23. lipnja 1998.

- 30 nastupa za Hrvatsku

- 4 gola u vatrenom dresu

Mislav Oršić (Dinamo)

- rođen 29. prosinca 1992.

- 16 nastupa za Hrvatsku

- 1 gol u vatrenom dresu

Ante Budimir (Osasuna)

- rođen 22. srpnja 1991.

- 10 nastupa za Hrvatsku

- 1 gol u vatrenom dresu

Luka Ivanušec (Dinamo)

- rođen 26. studenoga 1998.

- 10 nastupa za Hrvatsku

- 1 gol u vatrenom dresu

Lovro Majer (Rennes)

- rođen 17. siječnja 1998.

- 5 nastupa za Hrvatsku

- 2 gola u vatrenom dresu

21

pogodak dao je Budimir igrajući za Osasunu

21

gol zabila je Hrvatska u svojoj izlučnoj skupini za SP

Linker
25. travanj 2024 19:03