Petar Musa

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
SVJEŽA KRV VATRENIH

Napadač oko kojeg se u Hrvatskoj lome koplja: ‘Bit ću spreman, odluka je na Daliću‘

Musa i Frigan. Obojica agresivni i borbeni, prvi klasičan centarfor, drugi može djelovati i kao krilo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2023. 14:14

Andrej Kramarić i Ante Budimir smješkaju se s kalendara HNS-a za rujan 2023. godine. Senator Vatrenih i napadač koji od Svjetskog prvenstva nije dobio izbornikov poziv. No, koje bi špice krasile potencijalni kalendar za 2024. godinu? Hrvatska je u Kataru osvojila svjetsku broncu, a od sedam utakmica u čak četiri nije zabila gol u 90 minuta igre. Neko bi pomislio da se s takvom statistikom ne može ništa. U finalu Lige nacija sa Španjolskom završilo je 0:0 u 120 minuta. Sve to govori da na Euru u Njemačkoj Vatreni trebaju jaču i bolju napadačku izvedbu žele li ostati na sličnim kotama, a kamoli za više.

Zlatko Dalić i ovaj put oslanja se na Kramarića i Brunu Petkovića, ali i dva mladića Petra Musu i Matiju Frigana. Dion Drena Beljo ovaj put nije se našao na njegovoj listi, a još neki dečki koji se tome nadaju u budućnosti moraju se dodatno dokazati.

Mogu li Musa i Frigan biti nove snage ili će njihov boravak u dresu s državnim grbom imati simboličke domete? Izbornik bi bio oduševljen da se pokažu u najboljem svjetlu jer koliko god cijeni staru gardu napadu je potreban face lifting. Iako je jasno da nikakve nagle smjene i promjene neće raditi.

Musa ima dva nastupa za A vrstu, ulaske s klupe u kvalifikacijama protiv Walesa i Turske, ali ukupno samo 43 minute, a Frigan čeka debi. Prvi je zabio dva gola na startu sezone za Benficu, a drugi jednako toliko za belgijski Westerlo. U kakvom su stanju duha stigli u Rijeku?

- Reprezentacija se okupila nakon tri mjeseca, presretni smo što smo zajedno, veselimo se utakmicama koje dolaze – kazao je Musa koji hvali ulazak Benfice u sezonu.

- Startali smo jako dobro, ja osobno također. Osvojili smo Superkup, istina imali smo kiks u drugom kolu prvenstva, ali mislim da je sve kako treba biti i da samo tako moramo nastaviti.

image

Matija Frigan

David Klein/Zuma Press/Profimedia

Portugalski div prodao je prvu špicu Goncala Ramosa u PSG, kasnije je doduše doveo Brazilca Arthura Cabrala, no Musa sada bolje kotira i više igra nego u protekloj sezoni kad je bio džoker s klupe. Tada je zabijao jako puno s obzirom na minutažu, ispred njega je u prosjeku u sedam najjačih liga zbrojeno po golovima i asistencijama bio samo Neymar. Sad je u dvije utakmice tekuće sezone u koje je uskočio kao zamjena postigao pogodak, a u dvije u koje je startao nije bio strijelac. Hoće li ovu potonju stvarnost promijeniti?

- Pa ja ne znam... Možda to tako izgleda, ali vidjet ćemo u sljedećim utakmicama kako će to biti – govorom tijela i bojom glasa kao da se naljutio na to pitanje. Što više bude tresao mreže bolje će stajati kod Dalića... Vjeruje da bi ove sezone mogao izboriti stalno mjesto startera u klubu.

- Sigurno da. Trudit ću se i raditi svaki dan na treningu da bih igrao što više, a na treneru je da odluči.

Kakve ima povratne informacije od Rogera Schmidta, je li sada njemačkom stručnjaku važniji nego protekle sezone?

- Mislim da sam mu jednako važan kao i prošle godine. Zna moje kvalitete i što mogu pridonijeti momčadi - ističe Musa.

Oko njega se lome koplja u hrvatskoj javnosti, neki bi mu dali šansu s Latvijom od prve minute da se vidi koliko je kadar pridonijeti, a drugi ga ne vide u prvom planu. Očekuje li on veću minutažu kod Dalića?

- Prvenstveno sam sretan što sam dio ove ekipe. Vidjet ćemo što će izbornik kazati, ja ću biti spreman, a na njemu je odluka.

Latvija u petak u Rijeci te Armenija u ponedjeljak u Erevanu djeluju kao odlična šansa da se osvoji šest bodova, no znala je Hrvatska i kiksati...

- Favoriti smo u obje utakmice, ali trebamo to opravdati na terenu, biti fokusirani i dati sve od sebe da pobijedimo. Nadam se da će ovaj put kvalifikacije ići po planu, bez ikakvih problema – zaključio je Musa.

Matija Frigan prvi dodir s A reprezentacijom jer još u lipnju je igrao na Euru U-21, imao je u Zagrebu na uličnom nogometu na parkingu trgovačkog centra City Center one West. Njegov Westerlo ima samo jedan bod u šest kola i jedine dobre vijesti su što je s dva gola on osobno pristojno krenuo u belgijsko prvenstvo.

- Na početku smo rekli da nikako ne možemo primiti gol, no nismo se uspjeli obraniti, a nismo ni zabili – sa smiješkom je komentirao svoj premijerni nastup u igri tri na tri na ekshibiciji u Zagrebu u kojoj su mu partneri bili golmani Ivušić i Labrović, a suparnici Perišić, Ivanušec i Mandžukić.

- Osjećam se odlično u A reprezentaciji. Velika je razlika u odnosu na mladu. Fantastično mi je biti ovdje.

O početku sezone u Belgiji kazao je:

- Nije dobro što se tiče rezultata, ali mislim da ova stanka dobro dođe ekipi da se malo ispušu glave. Što se mene tiče zadovoljan sam, bitno je da sam zdrav, evo otvorilo mi se, strijelac sam dva kola zaredom u s time sam sretan.

Niste pogriješili s odabirom kluba?

- I dalje mislim da nisam.

Na njegovoj Rujevici možda dobije u petak i prve prave minute...

- Nadam se. To bi bio najljepši mogući scenarij za mene.

Svoj bivši klub Rijeku stalno prati.

- Gledam svaku utakmicu. Protiv Lillea nedostajalo je malo sreće. Dobra je ekipa, dobar je novi trener, mislim da će biti dobro – ustvrdio je Frigan.

Musa i Frigan. Dvije devetke. Obojica agresivni i borbeni, prvi klasičan centarfor, drugi može djelovati i kao krilo. Svježa krv u venama Vatrenih. Koliko kvalitetna? Sami će najbolje dati odgovor. Oni vjeruju da neće ostati prolaznici, da njihovo vrijeme dolazi.

Linker
27. travanj 2024 12:01