FRANCK FIFE
NIKAKO DO POBJEDE

Napadačkom igrom potjerali smo Francuze u rovove, Livaković je u nastavku bio nezaposlen. I onda Mbappe!

Francuska opet slavi na Maksimiru. Jedino su Tricolori u Zagrebu slavili dva puta u povijesti.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. listopad 2020. 23:09

Francuska ostaje nedodirljiva za Hrvatsku. Kompleks ili ne, ali Francuze jednostavno ne možemo pobijediti. Bila je ovo šesta pobjeda Tricolora nad Vatrenima, uz dva remija. I još jedan podatak, Francuska je jedina reprezentacija koja je dva puta slavila kao gost u Hrvatskoj. Ne možemo kazati da su naši izgledali loše, ali svjetski prvaci su opet bili bolji. Kad se činilo da bi moglo završiti neodlučeno, dodali su gas i zabili za pobjedu. Vatrenima očito ostaje borba sa Švedskom za ostanak u elitnoj kategoriji. Oba pogotka koja su nam zabili izgledali su dosta jeftino, obrana nije reagirala dobro.

Griezmannova praćka pod gredu. Tako je počelo. Odmah nije izgledalo dobro. Hrvatska je prepustila loptu Tricolorima, Dalić se odlučio čekati i pokušati slomiti svjetske prvake njihovim oružjem, brzom tranzicijom igre. Međutim, takva prezentacija izgledala je dosta ziheraški, Vatreni su izgledali nemoćno. Mogli su Francuzi brzo do drugog pogotka, gotovo je nevjerojatno kako je čisti zicer promašio Mbappe nakon asistencije Martiala. Promašio je s desetak metara, potpuno neometan, a to se uglavnom ne promašuje...

image
FRANCK FIFE

Međutim, kako je protjecalo prvo poluvrijeme, Dalićevi dečki su polako počeli izlaziti iz rupe, nakon dvadesetak minuta igre vidjelo se svjetlo na kraju tunela. Upalio je ga je Dejan Lovren nakon što je jedan centaršut zahvatio glavom i poslao zamalo iznad grede. Hrvatska se nakon toga odlučila hrabrije i s više rizika izlaziti prema naprijed, odmah je sve izgledalo bolje, dojam se naglo počeo popravljati. I malo-pomalo počele su se stvarati prilike.

Perišić je nakon prekršaja nad Petkovićem izveo jako dobar slobodni udarac s dvadesetak metara, promašio je cilj za nekoliko centimetara. Nakon pola sata igre Vatreni su stvorili priliku iz koje su trebali zabiti. Kombinacija Vlašić-Perišić-Pašalić bila je ubitačna za francusku obranu, ali veznjak Atalante nije pogodio mrežu s pet metara. Njegov udarac Lloris je obranio. Velika šteta, taj udarac je trebao zanjihati mrežu svjetskih prvaka.

U tom prvom poluvremenu naši dečki tražili su jedanaesterac, izgledalo je kako je Mendy igrao rukom. Međutim, sudac Kuipers nije imao takvo mišljenje. U trenucima dok je Hrvatska napadala pribojavali smo se francuskih kontri, međutim nije ih bilo. Ofenzivnija igra Hrvatske kao da ih je ukopala u njihove rovove, nismo ništa vidjeli od igre po kojoj su poznati. Istina, u samom finišu prve dionice, zadnjih nekoliko minuta, opet su malo zagospodarili posjedom lopte, ali prave opasnosti za Livakovića nije bilo.

image
FRANCK FIFE

Izbornik je nakon prve dionice odlučio povući s terena svoja iznenađenja, umjesto Pašalića i Badelja ušli su Kovačić i Brekalo, a uskoro je i umjesto Petkovića ušao Budimir. Odmah na startu drugog poluvremena Nikola Vlašić dobro je opalio s dvadesetak metara, šteta što nije bio samo malo precizniji. Malo je nedostajalo da Lloris kupi loptu iz mreže.

Dobro su naši stisnuli svjetske prvake na startu te druge dionice, osjetile su to i tribine, čulo se navijanje "hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu". Agresivni i žestoki bili su Dalićevi dečki, svim silama su tražili poravnanje. I stiglo je! Majstor Luka Modrić odnio je loptu ispred Rabiota, gurnuo je do Brekala koji vidi Vlašića, a Nikola postiže "svjetski pogodak", zabija vanjskom, majstorija, vrhunska! Nešto kasnije, veliki meštar bio je i Dominik Livaković, nogom je obranio udarac Pogbe s pet metara. No, nije mogao zaustaviti udarac Mbappea iz blizine...

Kramarić je imao još jednu priliku u smiraj utakmice, ali nije zabio. Opet smo izgubili...

Linker
20. travanj 2024 14:24