FRANCOIS NEL
SJEĆANJE NA RUSIJU

‘Napokon ćemo to napraviti !‘ Nije počela ni prva utakmica, a Modrić je već sve znao!

Put do velikog ostvarenja počeo je na uzbudljiv način. Jedva smo čekali da krene.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. lipanj 2020. 18:32

Kalinjingrad je dan prije prve utakmice Hrvatske s Nigerijom bio hrvatska enklava. U povijesti su ovim gradom vladali Nijemci, Poljaci, Litavci i Rusi, ali u predvečerje starta Vatrenih vlast je prešla u hrvatske ruke. Grad je doslovce bio zatpran hrvatskim zastavama, ne samo na glavnom trgu, nego i u pokrajnim ulicama rastezali su se nacionalni barjaci s natpisima ‘Livno’, ‘Vinkovci’, ‘Kupres’, ‘Odžak, ‘Australija’... Daleko je odzvanjalo ‘Mi Hrvati’! Pivo se točilo na sve strane, pjevalo se, veselilo, policija je bila diskretna. S vremenom je nastala prava ludnica u Kalinjingradu, čudo jedno od zabave i navijanja.
U cijelom tom kolopletu hrvatskih boja, prava senzacija bila su četiri nigerijska navijača, koji su uskoro postali atrakcija, valjda su se fotografirali sa svim hrvatskim navijačima. Dok su navijači imali svoj bal, izbornici Zlatko Dalić i Gernot Rohr najavili su utakmicu.

- Za mene je ovo veliki događaj, debitiram kao izbornik. Dosad sam bio kao navijač u dresu. Svoju ću vjeru prebaciti na igrače. Spremni smo, zbližili smo se u idejama i planovima, očekivanja su velika - tako je govorio Zlatko Dalić.

Na presici s Dalićem pojavio se i kapetan Luka Modrić.

- S pravom su velika očekivanja od nas. Mi sami od sebe najviše očekujemo, možemo se kladiti u to. Pritisak nas neće sputati. Napokon ćemo napraviti rezultat koji ova momčad može napraviti.

Modrić kao da je prije naše otvarajuće utakmice bio Nostradamus. Predvidio je povijesni uspjeh. Ta presica ostala nam je u sjećanju zbog još jednog detalja. Jedan engleski novinar sjetio se Zdravka Mamića, pitao je mogu li sudski procesi u kojima se spominju hrvatski reprezentativci (nije spominjao Modrića i Lovrena) utjecati na raspoloženje u našoj nacionalnoj vrsti. Modrić ga je diplomatski, ali i snažno otresao:

- Koliko dugo ste pripremali to pitanje?

Nigerijski izbornik, simpatični i dobroćudni trenerski veteran Gunter Rohr, djelovao je ponizno, kao da je okretao pilu naopako.

- Prvi put igramo protiv Hrvatske. Hrvatska je favorit. Mi smo skromni i ponizni, ali želimo u drugi krug. Hrvatska voli posjed lopte, ali volimo ga i mi. Vidjet ćemo što će presuditi.

Tako je, eto, Mundijal za sve nas izgledao dan prije nego što će Hrvatska startati. Bilo je mnogo uzbuđenja, očekivanja, ali i strepnji. Znali smo da je nekim našim senatorima ovo posljednje veliko natjecanje. Za početak, bilo je najvažnije pobijediti Nigeriju, imati tri boda na kontu u prvoj rundi.

Linker
23. travanj 2024 10:03