Ivo Grbić
 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
KAKVA BI TO BILA PRIČA

Napustio Poljud na mala vrata, a sad je eksplodirao i mogao bi biti broj 1 u utakmici odluke za Vatrene

Izabran je i u najbolju momčad Lige prvaka u društvu sa Salahom, Saneom, Jorginhom, Mahrezom...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. listopad 2021. 06:57

Studeni je pred vratima, slijede odlučne utakmice Vatrenih, finiš kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Malta, pa nakon toga Rusija na Poljudu, ponudit će odgovor odlazi li Dalićeva vrsta izravno kao pobjednik skupine na skup najboljih na globusu ili je čekaju neizvjesne dodatne kvalifikacije.

U predvečerje tih krucijalnih ogleda pojavio se upitnik kad se radi o prvom vrataru nacionalne vrste. Za koga će se izbornik Dalić odlučiti, u koga će imati povjerenje, za koga će biti siguran da je baš on taj koji će njegovu selekciju dovesti do Svjetskog prvenstva? Do sada je neupitna “jedinica” bio vratar Dinama Dominik Livaković, ali što ozljeda aduktora, što neke intervencije koje su mogle biti bolje, a ponajviše sjajna forma Ive Grbića u Lilleu, u prvi plan su gurnule - dvojbu. Livaković ili Grbić u zaključku svjetskih kvalifikacija?

Sjajno razdoblje

Trener vratara hrvatske reprezentacije Marjan Mrmić ostao je zakopčan na tu temu, ali u petak će uživo gledati Grbića na derbiju francuskog prvenstva Paris SG - Lille...

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

- Bogu hvala, odlično sam, zadovoljan sam... Kad govorim o sebi, dobro branim, to mi je najvažnije. Na visokoj razini sam u Ligi prvaka i u prvenstvu, samo treba tako nastaviti. Vidim da se i u reprezentaciji ozbiljnije računa na mene, tako da je ovo razdoblje zaista sjajno za mene. Lille je na desetom mjestu ljestvice, ali samo šest bodova iza drugog Lensa, tako da se sve brzo može promijeniti, francusko prvenstvo je zanimljivo i neizvjesno - kazao nam je jučer za uvod Ivo Grbić.

Za Lille, gdje je na posudbi iz madridskog Atletica, ove sezone branio je 12 utakmica - 9 u prvenstvu, 3 u Ligi prvaka. Zanimljivo, u skupini Lige prvaka u utakmicama s Wolfsburgom, Red Bull Salzburgom i Sevillom još nije primio pogodak iz igre. Primio je dva pogotka u porazu Lillea od Salzburga, oba iz jedanaesteraca...

- Prvi jedanaesterac sam imao na ruci, kod drugoga sam isto tako bio blizu... Da, u Ligi prvaka još nisam primio pogodak iz igre, ali nemojte sad to gurati u prvi plan jer ću ga odmah primiti protiv Seville u drugoj utakmici, ha, ha, ha...

Raspoložen je Grbić, kako ne bi bio kad mu tako dobro ide, kad je jedan od boljih vratara u Ligi prvaka, kad je ušao u krug najboljih europskih čuvara mreža. Uostalom, prošli tjedan bio je izabran u najbolju momčad Lige prvaka u društvu sa Salahom, Albom, Saneom, Jorginhom, Mahrezom, Viniciusom...

- Je, bio sam u toj najboljoj momčadi Lige prvaka, lijepo je to bilo vidjeti.

I dok Grbić brani fenomenalno za Lille, prvaci Francuske su na ljestvici niže nego što se to moglo očekivati. Kad su prvaci na desetom mjestu, dojam je da nešto ne štima.

- U prvim utakmicama, prije nego što sam došao, u tri utakmice Lille je skupio jedan bod, primio je mnogo pogodaka. Međutim, s vremenom igramo sve bolje i bolje, kompaktniji smo, igramo dobru obranu. Mislim da ćemo biti sve bolji i bolji, vratio nam se Renato Sanchez nakon ozljede, a on nam je jedan od glavnih igrača, tako da ćemo samo napredovati i vjerujem da ćemo krenuti prema vrhu ljestvice. Ligue 1 je dosta “knap”, sve momčadi osim PSG-a koji se odvaja kvalitetom mogu se boriti za drugo, treće ili četvrto mjesto. Mi smo sad u sredini ljestvice, ali s dvije-tri pobjede već možemo biti u samom vrhu. Imamo dobru, mladu momčad, trebamo se samo još malo uigrati, ali na svakom treningu i utakmici vidi se kako rastemo. Iako, naravno, gledam sebe i sretan sam kako mi ide, najvažnije mi je da momčad ima dobar rezultat.

Grbić je u Lilleu na posudbi iz madridskog Atletica. U momčadi Diega Simeonea nije branio jer je ispred njega bila klupska legenda, Jan Oblak. Dolazak u Lille je bio pun pogodak, u momčadi prvaka Francuske postao je prvi vratar, jedna od najvažnijih karika u momčadi.
- Bez obzira na to što sam u Atleticu bio pričuva, svaki dan sam trenirao s najvećim svjetskim igračima, najvećim zvijezdama. Tih godinu dana sam iskoristio na najbolji mogući način. Radio sam puno na sebi, na svojim nedostacima. Imao sam sjajnog trenera vratara, Pabla Vercellonea. Ne volim sam za sebe govoriti, ali zaista otkako sam stigao u Lille odlično branim, definitivno na visokoj razini. Godinu dana nisam branio, a onda sam došao ovdje, odmah branim u Ligi prvaka, Ligue 1... I to na takvoj visokoj razini. Nije bilo lako, ali vjerujem u sebe, čvrst sam karakter, kad god izađem na teren razmišljam samo o pobjedi, ništa drugo. Imam zaista sreće, i trener vratara u Lilleu Christophe Revel je sjajan, vrhunski. Vercellone i Revel su me podigli na mnogo veću razinu, meni kao mladom vrataru treneri stvarno jako puno znače. Stvarno im moram biti zahvalan, kao i cijeloj momčadi Lillea.

Velika nagrada

I tako, stigli smo do onog najvažnijeg. Prema izjavama trenera vratara Vatrenih Marjana Mrmića, Dominik Livaković i Ivo Grbić konkuriraju za utakmice s Maltom i Rusijom. Grbić je prvi puta u - krupnom planu! Nada li se da će on biti taj koji će dobiti povjerenje izbornika Dalića?

- Kompletnu dosadašnju karijeru radim za to da postanem prvi vratar reprezentacije. Pa, počeo sam se baviti nogometom kako bih jednog dana odjenuo dres nacionalne vrste. Vjerujte, svima nama nogometašima u Hrvatskoj je san jednog dana zaigrati za reprezentaciju. Definitivno, dobiti priliku kao prvi vratar bilo bi mi ostvarenje svih snova. Spreman sam za utakmice s Maltom i Rusijom, ali isto tako je spreman i moj kolega Dominik Livaković, kao i Sluga... Ili Ivušić, da je zdrav. Ali, pustimo sad moje snove, najvažnije jest da Hrvatska u ove dvije preostale utakmice kvalifikacija pobijedi i uzme šest bodova, te se izravno plasira na Svjetsko prvenstvo. Normalno je da svatko od nas želi braniti, a jasno da mi je jako drago što izbornik Dalić i trener vratara Mrmić ozbiljno računaju na mene. Činjenica da me se ozbiljno prati, da Marjan Mrmić dolazi na utakmicu s PSG-om, velika je nagrada za sav moj rad do sada. No, ponavljam, najvažniji je interes reprezentacije.

Jesu li izbornik ili trener vratara Mrmić razgovarali s vama na tu temu?

- Ljudi iz Saveza stalno komuniciraju s nama igračima, čestitaju na dobrim utakmicama, ali javljaju se i kad je teško. Imamo odličnu komunikaciju sa svim trenerima u stručnom stožeru, s izbornikom. Nama igračima mnogo znači kad vidimo da se o nama vodi računa. Nisam pričao o tome hoću li ili neću braniti protiv Malte, odnosno, Rusije. Znam samo da se svaki vikend moram dokazivati kako bih pokazao da zaslužujem hrvatski dres. Samo s dobrim nastupima u klubu mogu, da tako kažem, kupiti mjesto u reprezentaciji, tako da sad na taj način gledam ove tri utakmice do akcije reprezentacije, prvu s PSG-om, pa sa Sevillom u Ligi prvaka, te onda s Angersom doma. Moram biti pravi.

Nije se poklopilo

Bila bi zaista posebna priča da u posljednjoj, vjerojatno odlučnoj utakmici kvalifikacija protiv Rusije, branite na Poljudu. Niste uspjeli u Hajduku, morali ste otići u Lokomotivu, a sad bi se kao prvi vratar reprezentacije u velikom stilu vratili na prepuni Poljud...

- Ne bih se složio da nisam uspio u Hajduku. Rekao bih drukčije. Nisam ostvario neke stvari koje sam sanjao... Imao sam nekoliko dobrih nastupa za Hajduk, to je bila velika stvar za mene. Međutim, nije mi se poklopilo napraviti veliko ime u Hajduku, kao što nekima drugima jest. Znate, mi svi u Splitu sanjamo da budemo u prvoj momčadi Hajduka. No, Bog je imao drukčiji put za mene. Otišao sam u Lokomotivu s kojom sam imao fantastičnu sezonu, klupsku i osobnu. Nakon toga sam napravio transfer u Atletico, sad sam u Lilleu, sve ide u dobroj smjeru, zadovoljan sam sa svime. A da... Normalno da bi bilo fenomenalno u svome gradu u vjerojatno odlučnoj utakmici za odlazak na SP braniti protiv Rusije. Bila bi mi to velika nagrada za sve. Ali, kažem, na prvom mjestu je reprezentacija.

ZA HAJDUK
10 utakmica čuvao je vrata
10 golova primio/3 čiste mreže
ZA LOKOMOTIVU
74 utakmice čuvao je vrata
79 golova primio/22 čiste mreže
ZA ATLETICO
1 utakmicu čuvao je vrata
0 golova primio/1 čista mreža
ZA LILLE
12 utakmica čuvao je vrata
11 golova primio/3 čiste mreže

25 godina proslavio je Splićanin Ivo Grbić u siječnju
3,5 milijuna eura vrijednost mu je danas prema TM-u
0 nastupa ima u dresu najbolje hrvatske vrste

Koga je sve Dalić pozvao za Maltu i Rusiju?

VRATARI
Livaković (Dinamo), Sluga (Luton Town), Grbić (Lille).
BRANIČI
Vida (Bešiktaš), Lovren (Zenit), Barišić (Glasgow Rangers), Ćaleta-Car (Marseille), Juranović (Celtic), Gvardiol (Leipzig), Sosa (Stuttgart), Pongračić (Borussia Dortmund), Stanišić (Bayern).
VEZNJACI
Modrić (Real M.), Kovačić (Chelsea), Brozović (Inter), Pašalić (Atalanta), Vlašić (West Ham), Ivanušec (Dinamo), Jakić (Eintracht Frankfurt).
NAPADAČI
Perišić (Inter), Kramarić (Hoffenheim), Brekalo (Torino), Oršić (Dinamo), Livaja (Hajduk).
PRETPOZIVI
Kalinić (Hajduk), Škorić (Osijek), Uremović (Rubin), Čolak (Malmö), Lovrić (Gorica), Moro (Dinamo Moskva).

Linker
03. svibanj 2024 10:39