DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NAPADAČ U FOKUSU

‘Naša utakmica za Katar! ‘Packu‘ smo dobili, želimo probiti taj bunker i zabiti, ovo su važni bodovi‘

"Definitivno je jasno da se treba pomučiti da se bilo koga pobijedi, tako je i u klupskom nogometu"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. ožujak 2021. 07:58

Ante Budimir danas igra svoju najvažniju utakmicu za hrvatsku reprezentaciju. Zlatko Dalić stavio ga je u prvi plan jer za protivnika kakav je Cipar, defenzivan i čvrst, mora imati klasičnog vođu napada te je to Budimirova velika šansa da se dobrom igrom, pogotovo pogotkom, zabetonira u nacionalnoj vrsti i za Europsko prvenstvo u lipnju.
Budimir, koji će u srpnju napuniti 30 godina, debitirao je lanjskog listopada u prijateljskoj utakmici sa Švicarskom, a jedini gol zabio je u Turskoj, mjesec dana kasnije, također u prijateljskom srazu koji je završio 3:3. Zlatko Dalić dao mu je poziciju startera u Ligi nacija u Švedskoj, gdje je Hrvatska poražena 1:2, a prvi će put predvoditi napad u kvalifikacijama, u šestom nastupu u “kockastom“ dresu.

Jeste li zaboravili Sloveniju ili je to nemoguće, pitali smo ga.
- U jednu smo ruku zaboravili jer dolazi nova utakmica, ali ne mogu kazati da smo baš zaboravili jer opomena je tu, poraz je tu. Sada smo fokusirani na Cipar, dobra nam je packa bila Slovenija - kazao nam je Budimir u petak nakon ručka.

Je li vas šokirao taj rezultat?
- Krenuli smo dobro, imali stativu te Kramarićev šut pokraj gola. Očekivao sam da ćemo nastaviti kreirati prilike i zabiti gol. Međutim, kao da su nas umrtvili i razbili i sve je postalo teško. Nije ugodno, ali idemo sad okrenuti sve to skupa u našu korist te da protiv Cipra ono što nije dobro bude puno bolje. Nemamo što žaliti, moramo se boriti.

Koje probleme je po vama najvažnije riješiti da Hrvatska bude kakvu želite? Novi ste među Vatrenima, oni s dužim stažem prošli su takva “čistilišta“.
- Povijest pokazuje da u svakim kvalifikacijama dođe neka opomena, Nažalost, nama se dogodila već u prvom kolu. Definitivno je jasno da se treba pomučiti da se bilo koga pobijedi. To je činjenica koja vrijedi već duže vrijeme i u klupskom, a pogotovo u reprezentativnom nogometu. Kako bismo danas slavili svatko od nas na svojoj poziciji mora dati nešto ekstra, te kao ekipa trebamo biti kompaktni. To je to. Ako tako odigramo mora biti dobro jer neupitno je da imamo kvalitetu više od protivnika.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Što za vas znači da ste prvi put u kvalifikacijama starter? Što očekujete od utakmice?
- Na prvom mjestu očekujem da ćemo biti kompaktni, disati zajedno i igrati agresivno. Bez lopte i s loptom. Nužna nam je veća doza agresivnosti u odnosu na Ljubljanu i u smislu napadanja prostora i napadanja gola. To je ono što svi skupa moramo napraviti da bismo dobili utakmicu. Uvjeren sam da ćemo to demonstrirati i odgovoriti na zahtjev ove utakmice. Bodovno smo na nuli, ove subote trebamo krenuti. Vrijeme je za naša prva tri boda.

Dakle, kvalifikacije počinju od danas?
- Ne, počele su u srijedu…

Za Hrvatsku očito nisu…
- A ne, ne slažem se. Može se uzeti nešto korisno i iz te srijede. Napravili smo u ekipi kvalitetne razgovore, a od Cipra se nadamo da ćemo krenuti puniti konto.

Koliko znate o Cipranima?
- Poznato mi je kako su igrali zadnju utakmicu, to je bilo vrlo čvrsto. Ciparska je liga dobra, a većina je igrača iz nje. To ne smijemo zaboraviti. Čeka nas kompaktna ekipa koja će dati maksimum.

Morat ćete probijati bunker?
- Oni će biti čvrsti i požrtvovni, a ako će igrati kao protiv Slovačke to će biti s puno igrača otraga. No, ne bih toliko ulazio u njihovu taktiku, važno je sano kako ćemo mi odigrati.

Vidite li ovaj susret, osim kao bitan za bodove u ciklusu za Euro i kao osobnu šansu da ojačate status u reprezentaciji?
- Ne bih gledao sebe jer to je utakmica koja doista ima veliku težinu za sve nas. To je susret za Katar. Treba nam preko 20 bodova do kraja natjecanja u skupini i zato nam valja misliti jedino o tome. Euro je tek u lipnju, ispred nas je Cipar, a onda ćemo vidjeti kako će biti za kontinentalnu smotru. Ima dosta vremena do tada, i nastupa u klupskoj konkurenciji.

No, zabijete li raste vam rejting. Za vas je to posebna utakmica.
- Svaka je utakmica šansa da se pokažeš. I onih dvadesetak minuta u Ljubljani koje sam dobio također je bilo. Gdje god sam u dresu reprezentacije, na treningu, kao igrač s klupe ili starter, sretan sam i ne bih se zamarao s tim da moram biti strijelac. Tu sam, drago mi je što sam tu i želim pridonijeti da ostvarimo planove, te da nam to bude poticaj za dalje. Utakmica je za mene posebna zato što je prva u kvalifikacijama od prve minute, svako im svoju priču. Luka Modrić će igrati 135. put i postati rekorder, a ja sam na početku. No, svi zajedno moramo dati doprinos timskoj igri.

Ipak, centarfor je prvi na listi onih koji trebaju probiti obranu.
- Nisam od onih koji daju velike najave. Moj je glavni zadatak odraditi posao za momčad. Naravno, svjestan sam koju poziciju igram. Jasno je da se od stopera očekuje da brani gol, a od napadača da zabije. Međutim, od mene se traži i da radim za ekipu, da ne čekam u šesnaestercu, nego da pomognem u defenzivi. To je posao koji također treba cijeniti. Da, naravno, lijepo je zabiti gol i spreman sam, ali to vrijedi i za sve ostale napadače. Kao ekipa ćemo se dizati.

S pobjedom ne biste napravili puno, ali s porazom biste strašno mnogo izgubili.
- Ne bih rekao da s pobjedom ne bismo puno napravili. Treba cijeniti sve suparnike, tako i Ciprane. Valja nam ići stepenicu po stepenicu. Da bismo ostvarili cilj moramo ići korak po korak.

Budimir je u Osasuni na posudbi iz Mallorce. Žele ga otkupiti. Zabio je šest golova ove sezone u La Ligi. Je li s time zadovoljan?
- Sezona je dosta specifična. Rekao bih na engleskom “work in progress”... U ritmu sam, zdrav sam, deset je kola do kraja i tada ću dati konačnu ocjenu - zaključio je Budimir.

Linker
13. travanj 2024 17:39