RONALD GORSIC/CROPIX
ODBJEGLI BEK

Ne osuđujem Bornu Sosu jer je izabrao Njemačku! Ali ne podržavam ga, a ovo je glavni razlog...

Prije bi vjerojatno debitirao za Vatrene. I sigurno bi više utakmica odigrao za Hrvatsku!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 17:14

Nikad ne bih osuđivao Bornu Sosu samo zato što je izabrao njemačku reprezentaciju. I da se odlučio odjenuti dres Kine, Tanzanije ili Srbije jednako bih tvrdio. On zna gdje mu je mjesto, za koga diše, za Njemačku ili za lovu svejedno, ako to nije Hrvatska, ne bi ni bilo fer da dalje mora držati ruku na srcu kad se svira himna. Jer ruka na srcu ne bi trebala biti folklor, kao mnogima, nego bezuvjetna odanost. Nacionalna reprezentacija ne može biti samo poslovna odluka, a Sosa je priznao da je njegov odabir Njemačke poslovna odluka.

No, Sosu nipošto ne podržavam zbog metode koja je neprihvatljiva. On u Hrvatskoj nije zakinut, tretiran je pošteno. Ne ulazi se, ili se barem ne bi smjelo ulaziti na silu u reprezentaciju. Sam je priznao da je prije dva mjeseca poručio HNS-u kako bi mogao prijeći u njemački tabor i da tim putem ne bi krenuo da ga je Dalić pozvao u A vrstu.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Možemo to nazvati ucjenom, pritiskom ili samo dobronamjernom informacijom čelnicima HNS-a i izborniku, ali zar je to način? Sosa je tek ove sezone počeo igrati u kontinuitetu i Dalić nimalo ne kasni s pozivanjem jer u prvih 11 nije ga još vidio, a Igoru Bišćanu je bio vrlo bitan. Jedino da je rekao “ajmo ga staviti da nam ne pobjegne u Njemačku pa potom kako bude”, ali je li to pravi kriterij za poziv? Što s Ivanušecom, Majerom, Gvardiolom, imaju li i oni rezervnu reprezentaciju? Tako je svojedobno isforsiran Alen Halilović, a gdje je bio potom? Izbornik je i javno i prema njemu bio jasan da na njega računa.

Pročitao sam Sosinu izjavu u kojoj kaže kako je svjestan da bi dobio priliku u Hrvatskoj. Pa zašto se onda odlučio za Njemačku? Jer je vidio da neće biti na listi Euro, a očito mu sada treba reprezentativni poguranac da napravi transfer i potpiše bogatiji ugovor. To je poslovno forsiranje. Pa kad to izbornik i HNS nisu za njega odradili ode on u savez koji mu ništa ne jamči i tretira ga jednako kao što je na njega gledala i Hrvatska. Kod nas mu je problem pričekati do rujna, u Njemačkoj govori o desetogodišnjem projektu. Ako ikad zaigra za Elf. Kako je uopće prelomio, to je pitanje. Dojam je da je pri tome bilo i inata što nije ostvario cilj jer evidentno je da ga Nijemci nisu požurivali. Mogao je komotno pričekati jesen.

Kad bi Borna Sosa u Hrvatskoj bio otpisan, kad ne bi imao perspektivu kao svojedobno Josip Weber ili Branko Strupar kazao bih - odi, ako ti je i jako stalo do Hrvatske ne možeš se dokazati tamo gdje te ne žele. No, nije tako. Prije bi vjerojatno debitirao za Vatrene nego što će za Njemačku. I sigurno bi više utakmica odigrao za Hrvatsku.

Linker
08. svibanj 2024 01:08