FRANCOIS XAVIER MARIT Afp
BIVŠI VATRENI ZA SN

‘Ne znam što se čeka s njime, napravio je transfer karijere, pun je elana. Što si ga pozvao ako ne igra?‘

Negdašnji hrvatski reprezentativac imao je zanimljiv komentar uoči okršaja sa Škotima u Glasgowu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. lipanj 2021. 13:53

Nikica Jelavić (35) je na odmoru, veli po prvi put bez stvari za trening nakon petnaest godina. Bivši napadač Vatrenih, naravno, pozorno prati Europsko prvenstvo. Idealan je sugovornik kad se radi o reprezentaciji Škotske i tamošnjem nogometu. Igrao je Jelavić za Rangers godinu i pol, nakon sjajnih igara u klubu iz Glasgowa je prešao u Everton, gdje je nastavio zabijati.

- Neodlučeno s Englezima sigurno će dati ogromnu dozu samopouzdanja Škotima. Izgubili su od Čeha, ali bod s Gordim Albionom je za njih velika stvar i sad će protiv nas žestoko jurišati na pobjedu. Oni nemaju u reprezentaciji velikih zvijezda, najveća je Andrew Robertson, ali imaju ogromno srce. To ih krasi godinama. Očekuje nas teška bitka za prolaz skupine - kaže nam u uvodu Jelavić.

Veli da prati što se piše u medijima kad se radi o Škotskoj...

- Ma, provlači se neka teza radnog naslova “samo dobijemo Škote i prolazimo”. Ali, nije to “samo”... Škoti su iznimno opasni, energični, puni ogromnog motiva, domaćini su, njima također treba pobjeda za prolazak skupine. To im je svakako cilj, sigurno se ne žele spotaknuti već na prvoj stepenici u skupini.

Jelavić kaže da Hrvatska igra - loše.

- Definitivno igramo slabo, ali po meni to i nije nekakvo veliko iznenađenje. Dolazi do smjene generacije, smatram da će nam trebati nekoliko ciklusa da opet budemo vrhunski. Morat ćemo stabilizirati momčad, mlađi s vremenom trebaju početi nositi našu reprezentaciju. Realno, staroj gardi koja je iznijela toliko toga sve je teže i teže, to se vidi. Vidi se da naši žele, ali jednostavno ne ide.

Promijenili način igre

Škoti, doduše, imaju problem napada, niti Česima, niti Englezima nisu uspjeli postići pogodak. To može biti loše za Vatrene, po onom zakonu velikih brojeva. Jednom moraju zabiti, neće valjda nama? Opet smo se vratili na Škote...

- Promijenili su Škoti s vremenom svoj način igre. Prije oni nisu mogli ni sa čime iznenaditi! Sve se znalo o njima. Igrali su s dugim loptama, borili se do krajnjih granica, bili su žestoki u duelima. Međutim, s vremenom su spustili loptu na zemlju, ova nova generacija igra drukčije. Ne samo to, nego i hrabro iznose loptu sa svoje polovice, ne nabijaju stalno. Pa protiv Engleza su bili dobri, imali su i oni svojih prilika. Nisu Englezi bili bolji, pa je slučajno završilo neodlučeno. Opasni su Škoti, definitivno, očekuje nas veliki boj. Konačno, oni nam nikako ne leže. Uostalom, nikada ih nismo dobili, u dvadeset godina niti jednom. Ta tradicija je također veliko upozorenje.

image
Joško Gvardiol i Ante Budimir
DAMIR SENCAR Afp

Onda je Jelavić kazao ovo...

- Ma, moramo imati pravu špicu! To je krucijalno. Ne znam što se čeka s Antom Budimirom, koji je napravio transfer karijere, pun je elana, želje, volje... Zabio je toliko golova... Pa stavi ga u igru, daj dečku šansu! Što si ga pozvao ako ne igra!? Ne želim da sad ovo ispadne kako neka kritika Daliću, ali ja tako mislim. Ante Rebić najviše može dati na krilnoj poziciji, a ne ovdje gdje je igrao. Ne treba tu otkrivati toplu vodu. Treba Budimir u igru, trebaju se stvari postaviti logički. Ja se zaista nadam da će Dalić protiv Škotske postaviti u vrh napada Budimira, jer taj dečko stvarno igra dobro, iza sebe je ostavio sjajnu sezonu. On, jednostavno, nakon takve sezone i transfera karijere puca od želje za igrom, gladan je pogodaka, gladan je dokazivanja. Dečka ide gol, pa daj mu šansu! A Budimir je jedina prava klasična špica koju imamo. Izbornik treba ispoštovati Budimira, a ja sam siguran da će mu on vratiti na najbolji mogući način. Zaslužio je početi protiv Škotske, barem u ovom trenutku kad u napadu nemamo veće ime od njega. Više nemamo varijanti kao prije kad smo mogli birati koga ćemo staviti na poziciju špice.

Žestoki mentalitet

Nekadašnji vrsni napadač će zaključiti....

- Nikome nije lagano igrati protiv Škota, pa neće biti niti nama. Svašta će se događati u utorak u Glasgowu, ali ja se nadam našoj pobjedi. No, borba će biti teška. Naša reprezentacija jednostavno mora biti spremna za borbu. I to svih devedeset minuta. Neće biti dovoljno igrati dobro poluvrijeme ili sat vremena. Oni imaju ogromnu želju proći skupinu, škotski mentalitet je žestok, oni će se boriti do zadnje sekunde utakmice. Utakmica s Englezima im je pokazala da mogu, tako da nas u Glasgowu očekuje pravi nogometni rat. A ja se nadam da ćemo mi biti pobjednici i proći skupinu!

ONI SU IGRALI ZA CELTIC

Jozo Šimunović
126 utakmica
5 pogodaka

Filip Benković
27 utakmica
2 pogotka

ONI SU IGRALI ZA RANGERS

Dado Pršo
103 utakmice
28 pogodaka

Nikica Jelavić
56 utakmica
36 pogodaka

Borna Barišić
112 utakmica
7 pogodaka

Nikola Katić
59 utakmica
6 pogodaka

Niko Kranjčar
26 utakmica
3 pogodaka

36 utakmica odigrao je Jelavić za Hrvatsku i zabio šest golova
35 godina ima Jelavić, idući rođendan slavi potkraj kolovoza
3,5 mjeseca prošlo je od trena kad je Jelavić okončao karijeru

Tu ne može biti kalkulacija, važno tko će bolje ući

Sve je jasno na toj utakmici, zaključit će Jelavić...
- Nama i njima treba pobjeda. Tu ne može biti kalkulacija, a bit će vrlo važno koja će reprezentacija bolje ući u utakmicu. A kad smo kod pogodaka, pa i mi smo zabili samo jedan pogodak. Predviđam zaista zahtjevnu utakmicu, neće biti lako dobiti Škote.

Linker
01. svibanj 2024 15:45