DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
EUROCAST #19

‘Nedopustivo od Rebića da imaš sto krvavih žuljeva! Pa onda opet pogriješi! A Oršić sjedi...‘

Dan poslije nevjerojatne utakmice ostaje dojam da je Hrvatska mogla izbaciti Španjolsku
Piše: SNObjavljeno: 29. lipanj 2021. 09:43

Vatreni nisu uspjeli. Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u osmini finala od Španjolske u pravoj ljepotici Europskog prvenstva koja je završila rezultatom 5:3 za 'Furiju'. Vidjeli smo u toj utakmici sjajan povratak Hrvatske, ali i neke velike greške koje su nas koštale boljeg rezultata, odnosno plasmana među osam najboljih momčadi u Europi.

Koliko god nam je španjolski vratar Simon poklonio prvi gol na utakmici, toliko su loše reakcije Ante Rebića i Joška Gvardiola kod prvog i trećeg gola Španjolaca anulirali Simonovu grešku. Teško je shvatiti da se u ovakvoj utakmici može dogoditi da se usred utakmice mijenjaju kopačke ili pije voda te pušta svojeg igrača iz vidokruga.

Te dvije situacije detaljno smo analizirali u našem današnjem Eurocastu u kojem je gostovao nogometni trener Stjepan Tomas. Pričali smo i o drugim stvarima koje su izbornici Zlatko Dalić i Luis Enrique napravili tijekom utakmice uključujući i prilično kasno uvođenje u igru Mislava Oršića i Marija Pašalića koji su donijeli veliku energiju u igru Vatrenih. Je li izbornik Zlatko Dalić pogriješio pri zamjenama, odnosno je li ih mogao prije obaviti? Je li Rebić uopće trebao startati u ovoj utakmici?

Iako nam je utakmica između Hrvatske i Španjolske u prvom planu, osvrnuli smo se i na odličnu utakmicu između Francuske i Švicarske koja je, pomalo iznenađujuće, otišla na stranu švicarskih nogometaša.


"Španjolci igraju svoju prepoznatljivu igru. Veliki su majstori koji imaju dobar tajming i dobru kontrolu lopte. Trebali smo, kad bi uzeli loptu, raditi brze tranzicije. Nismo dobro ušli u utakmicu, oni su imali dva zicera pa si zabili autogol. Vratili su se, zabili tri komada. Moram reći i da imamo problema s protivničkim centaršutevima", u startu će naš gost nogometni trener Stjepan Tomas.

"Mi kad uzmemo loptu, brzo bi je i lako gubili u prvom poluvremenu. U duelu nismo bili ni dobri, ni čvrsti. Ok, bili smo često i u lošijoj poziciji u tim duelima...", dodao je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Ante Rebić i vezanje kopačke?

"Dogodi se. Igrač dođe do linije, kaže da ga ima velike probleme, da ga žuljaju kopačke. I što mu možeš? Sigurno je da bi mu svaki trener trebao reći da stisne zube i izdrži do kraja prvog poluvremena", izjavio je Tomas.

"Španjolska Marca iznijela je jako zanimljivu priču. Po njima je Luka Modrić u poluvremenu poludio na Rebića i onda su rekli - 'Evo vidite kakva je reakcija Hrvata koji su ljuti na suigrača koji je zeznuo, a Španjolci su dali punu podršku Simonu nakon onakvog gola'. Ali to nije isto, ovo je pogreška koja se može dogoditi svakome, a ovaj Rebićev čin, to nije pogreška, to je nešto što bi profesionalcu trebalo biti nedopustivo. Pa da imaš sto krvavih žuljeva, čekaš ili poluvrijeme ili neki prekid. Ne možeš usred igre to raditi", mišljenje je Šole.

Situacija kod trećeg gola kada je Gvardiol pio vodu?

"Za vodu se može koliko-toliko tolerirati. Tu izgubiš 2-3 sekunde ili pet sekundi, no ovo je trajalo malo duže", rekao je Tomas.

Zašto Dalić inzistira na ulasku Kramarića, a ne Budimira?

"Vjerojatno jer Dalić voli pokretljive igrače. Rijetko je igrao s klasičnim napadačima. Jedini klasični napadač u reprezentaciji je Budimir i on je trebao dobiti više prostora i priliku da igra. Imao je odličnu sezonu u Španjolskoj", tvrdi Tomas.

Je li Oršić trebao startati?

"Sigurno da je trebao dobiti priliku i u prijašnjim utakmicama kojima bi ga se dodatno pripremilo za ovo. On je igrač visokog nivoa, netko tko s jednim potezom može riješiti utakmicu. Takve smo igrače trebali", smatra Tomas.

"Što je problem? Rebić je na kraju startao u tri od četiri utakmice. U prvoj igra centarfora i onda nitko od nas ne krivi Rebića što je igrao tako kako je igrao, nego kažemo da je igrao na krivoj poziciji, ali konstatiramo da ne izgleda najbolje i moćno. U drugoj utakmici starta kao krilo, što je, i opet ne izgleda dobro. Ne samo da ne izgleda dobro, već nama s njime pati defenziva jer nije toliko discipliniran poput Perišića i Oršića pa je Gvardiol jučer cijelo vrijeme bio izložen na boku bez prave pomoći. Treća utakmica - nemam problem što je startao iako sam zagovarao Oršića. Ali ako vidiš da ne ide, da mijenja kopačke u 36. minuti - zamijeni ga u poluvremenu. Daj tom Oršiću šansu. A ne onda dobivamo drugi gol, da bi tek onda odreagirao i napravio zamjenu. S time da je i kod drugog gola realno Rebićeva krivnja bila. Jer s njegovog boka ulazi bek i nosi loptu 30 metara, a Rebića nema nigdje. Nakon toga dolazi centaršut i gol. Veliko nepovjerenje u Oršića koji dvije, odnosno tri godine u nizu igra na visokoj razini svaku iole zahtjevniju utakmicu i najbliži je po igri Perišiću. Toga mi je žao", zaključak je Šole.

Linker
18. travanj 2024 14:29