Šime Vrsaljko u prvom planu, iza njega Luka Modrić i Marcelo Brozović
 DENIS LOVROVIC Afp
SAD GA TREBAMO

Neka protiv Škota bude Modrićev Casemiro: ‘On je najvažniji igrač reprezentacije, uvijek bi mi igrao!‘

On je za Hrvatsku kao Keith Richards za Rolling Stonese ili Kawhi Leonard za Los Angeles Clipperse
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. lipanj 2021. 11:03

Možda netko nije do kraja ni akceptirao u kolikoj je gabuli Hrvatska ako nema pravog Marcela Brozovića. Do koje joj mjere to “podrezuje krila”. Doći na Europsko prvenstvo i imati problema s ozljedom Dejana Lovrena, pa nakon prve utakmice i nekoliko pogrešaka koje je napravio izaći na teren lišen Brozovića, to si možda može bez posljedica priuštiti Francuska koja barata s tri gotovo jednako kvalitete postave, za Hrvatsku je to strašan udarac.

Iskustvo i gard

Nogometni komentatori i stručnjaci ponekad se i zanesu, pa od šume ne vide drvo, kao kad će lakonski reći - ovaj je u formi, ovaj nije, neka igra onaj koji je u boljem tonusu. A kvaliteta, a rejting, a iskustvo i gard? Može li itko od Hrvata zamijeniti Brozovića na zadnjem veznom? Ne može. Je li Hrvatska jednaka ili bolja bez njega? Nije.

image
DAMIR SENCAR Afp

Gadan udarac

Gadan je udarac Vatrenima ukoliko je Brozović izvan forme, to je praktično nenadoknadivo. Lovren, Modrić, Brozović i Perišić trebali su biti kralježnica ekipe, a uz asistenciju mlađih, s idejom da se netko od njih profilira i bljesne u kontinentalne visine, moglo se od nacionalne vrste očekivati nešto više. Ako ti je Lovren ozlijeđen, Brozović nije pravi, Modrić, iako majstor, ne igra kao u Rusiji, koliko je realno da dometi i ambicije ostanu vrhunski?

Brozović je za Hrvatsku kao Keith Richards za The Rolling Stonese ili Kawhi Leonard za Los Angeles Clipperse. Srce, inspiracija, snaga i motor. Njemu nema poštene kopije. Ono što je Modriću u Realu Brazilac Casemiro, u reprezentaciji mu mora biti Brozović. Antoniju Conteu je toliko vrijedio da mu je progledao kroz prste sve nepodopštine izvan terena zbog kojih bi neki drugi igrač pretrpio goleme sankcije. Conte je kiptio, ali znao je da mu za osvajanje scudetta treba Brozović i to mu je bilo važnije od svega.

U utorak je utakmica za frajere. Škoti na Hampden Parku, to je test morala i karaktera. To je dvoboj u kojem najugledniji i najcjenjeniji moraju biti najbolji. Izbornik Zlatko Dalić najavio je Brozovića ponovno od prve minute. Na njemu je da se fokusira i odigra na razni svojeg renomea. Već s time Vatreni će daleko bolje stajati na terenu. Hrvatska treba Brozovića. Spremnog i koncentriranog. Sve drugo su plagijati kojima se pogreške prije ili kasnije otkriju. Posvećeni pikadist sutra mora pogađati “šezdesetke“.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Važna rola

Dolaze informacije da se u zadnjih godinu dana ponovno malo više opustio u životu. Otkad je prekinuo suradnju s nekadašnjim reprezentativcem Miroslavom Bičanićem, koji mu je bio menadžer i savjetnik očinske ljubavi. No, ovog utorka bit će nam bitno jedino što radi na terenu, kao što je i Conteu.

Ovaj Euro četvrto mu je veliko natjecanje. U Brazilu je bio “novo lice u kvartu“, u Francuskoj desno krilo jer kod Ante Čačića zadnjeg veznog igrao je Milan Badelj, a u Rusiji Zlatko Dalić lansirao ga je u sadašnju ulogu. Iskazao se i etablirao. Bio je jedan od hrvatskih junaka srebra.

Od njega se očekuje da kao korektor drži vezni red i cijelu defenzivu, da zatvara ispred obrane, donosi balans ekipi, ali i brzim rješenjima, kao u Interu gdje mnoge lopte odigra od prve ili druge, otvara ofenzivne akcije. Brozović i Modrić moraju biti moderatori koji će zavladati scenom, u protivnom crno nam se piše. Jednostavnije mu je bilo djelovati u Interu koji je uigraniji, no klasa se vidi i po prilagodbi na situaciju.

Popravnog nema

Količinu rastresenosti s Wembleyja ne smije ponoviti. Iako kritiziran za taj nastup i tamo se vidjela klasa, ali i neka neobična neopreznost. Imao je dovoljno vremena da se fokusira. Prije Eura kazao je “spreman sam, dobro se osjećam, odmorio sam se nakon sezone u Serie A te od Hrvatske i sebe očekujem puno, no ne budemo li na sto posto neće biti dobro”. Sve zna, popravnog nema. Teren je njegov!

ZORAN ZEKIĆ: Najbitniji je igrač reprezentacije

Zoran Zekić, koji je svojedobno s Brozovićem individualno radio u Milanu, ističe sljedeće: - Brozović je najbitniji igrač hrvatske nogometne reprezentacije!

Dodaje sljedeće...

- Brozović ne može biti izvan forme, nikad u karijeri nije bio izvan forme. Može mu se dogoditi jedna lošija utakmica u kojoj napravi više pogrešaka nego inače, no već u sljedećoj to se na njega ne reflektira. On je pravi. Hrvatska nema dva Brozovića i nije ista ekipa s njim i bez njega.

IVO ŠUŠAK: Uvijek bi mi bio u prvoj postavi

Iskusni hrvatski stručnjak Ivo Šušak podvlači...

- Da se mene pita, uvijek bi bilo u momčadi mjesta za Marcela Brozovića. Mora za njega biti mjesta, bez obzira na trenutnu formu. Kao trener nisam nikad trenutnu formu uzimao kao ultimativan razlog za odluku o sastavu, Brozović je, jednostavno, igrač koji mora biti u prvih 11 - istaknuo je Šušak i dodao pogled prema novom srazu na Hampdenu:

- Što napraviti protiv Škotske? Samo staviti najbolje igrače na prirodne pozicije.

Linker
10. travanj 2024 08:01