TOM DUBRAVEC Cropix
SPORTCAST

‘Neki su u reprezentaciji dok ‘ne umru‘! Dinamo si je sam kriv, a Dalić treba razmisliti o trojici nepozvanih‘

U novom izdanju Sportcasta Ilija Lončarević i Robert Šola su analizirali poraze Vatrenih u kvalifikacijama za Euro 2024.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 16. listopad 2023. 18:30

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je pravi debakl u dvije utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Porazima od Turske u Osijeku i od Walesa u Cardiffu kompromitirali smo odlazak u Njemačku, a analizu toga što se dogodilo u ovoj akciji napravili smo u novom Sportcastu u kojem su svoje komentare dali proslavljeni trener Ilija Lončarević i glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

- Reprezentacija opet nije bila u dobrom psihološkom stanju. To je za mene početak i kraj svega. Mi ako u reprezentaciji nemamo, reklo bi se, konsenzus svih prisutnih, igrača i stožera, da izađemo na teren i da se svih 90 minuta borimo kao jedan, onda imamo problem. Reprezentacija ne može izgledati kako je izgledala u ove dvije utakmice. Naš najveći problem je što nikada nećemo reći istinu. Mi nemamo pravu reakciju iz reprezentacije osim da nismo bili pravi - rekao je Lončarević.

Šola se složio da je psihološka komponenta bio na niskoj razini.

- Neobično je bilo vidjeti na utakmici protiv Turske da su naši protivnici istrčali maksimalno motivirani, a s druge strane mi nismo tako izašli. Nakon toga sam čekao Cardiff i očekujem da se to promijeni, a onda se opet dogodi - vidimo igrače Walesa koji su 100% igrači, puni energije, zajedništva i odlučnosti, a s druge strane naši igrači su bili još oktavu niže nego protiv Turske. Čak bih rekao da se već pri pjevanju himne vidjelo po govori tijela da nismo unutra. Kako je moguće da smo u proteklih 15-16 mjeseci bili u svakoj utakmici na 100%, a sada odjednom nismo u dvije utakmice zaredom, to nije jasno. Nedostajali su nam neki važni igrači, njihove zamjene nisu bili na pravoj razini, ali ključni problem je da u ove dvije utakmice u prvih pola sata nismo izgledali toliko motivirani i odlučni, kao što su izgledali naši protivnici.

Pogledajte cijeli Sportcast:

I protiv Turske i protiv Walesa smo loše krenuli u utakmice. Je li izbornik Zlatko Dalić mogao nešto promijeniti između te dvije utakmice ili već u njihovim ranim fazama, u prvom poluvremenu.

- Od kada je Dalić došao na izborničku poziciju nismo dočekali u kriznim situacijama drastične reakcije kojima bi pokazao da je svjestan da mora nešto napraviti. Ovaj put je barem u poluvremenu nešto napravljeno pa je ipak bio pomak. Ipak, da je psihološka situacija bila na nivou utakmice protiv Armenije ili prve utakmice protiv Turske, to bi bila zanemariva priča za dalje. Ali ta priča nikada nije zanemariva jer pokazuje naše loše planiranje budućnosti. Mi budućnost uopće ne planiramo i nemamo je. Nakon utakmice protiv Turske gledao sam utakmicu mlade reprezentacije protiv Grčke, a tu je vidljiva još gora situacija. Puno igrača mlade reprezentacije ne pokazuje minimum borbenosti, ni dovoljno taktičkog znanja ni organizacije. Mi zaboravljamo u našem nogometu što moramo raditi - rekao je Lončarević te nastavio:

- Mi praktično zatvorimo igrača s 23 imena i neki igrači su tu dok ‘ne umru‘. Shvaćam one koji su standardni, ali neki koji nisu pokazali standardni u pet godina su još uvijek tu. U mladoj reprezentaciji imamo, recimo, Baturinu ili Šimića, koji igraju u svojim klubovima važnu ulogu i oni ne dobiju onaj stimulans koji im je prijeko potreban za mladog igrača, a to je poziv u seniorsku reprezentaciju. Mi tu planski ne radimo ništa.

image

Ilija Lončarević

SPORTSKE NOVOSTI

Lončarević je povukao pitanje prolaska iz mlade u seniorsku reprezentacije, odnosno pozive u A selekciju najtalentiranijim mladim nogometašima.

- Pogledajte pitanje napadača. Da Petković nije ozlijeđen, Beljo bi ostao u mladoj reprezentaciji, a u mladoj reprezentaciji od centarfora imate Belju, Šimića, Frigana, Ivanovića i Ljubičića te još Vidovića i Biuka. Oni bi svi bili u mladoj reprezentaciji. Koje je to planiranje? Mora biti protok igrača iz mlade u seniorsku reprezentaciju na vrijeme, a ne kad te prisili trenutak. Prisilit će te u ljeto kad se umirove Modrić, možda Perišić ili netko treći. Zašto već nismo pripremili zamjenu za Brozovića ili Modrića, zašto Majer toliko čeka da postane standardni član reprezentacije? Ja to ne razumijem. Kako ćemo stvarati kadar za seniorsku reprezentaciju kad sve radimo u zadnji trenutak, a imamo tako mali izbor igrača. Mi našim najvećim talentima moramo dati poticaj, a poticaj je seniorska reprezentacija u kojoj moraju dobiti prolaz na mjesto onih koji se do sada nisu dokazali.

Puno je pitanja ostalo nakon ove reprezentativne akcije.

- Zašto Gvardiol ne igra lijevog beka? Zbog čega Erlić ne može odigrati minutu za reprezentaciju? Kao da je na nekim pozicijama zatvorena kasta i ne može se dirati. Jeste li vi u zadnje dvije utakmice čuli da je igrao Kovačić? Smatram da on mora u ovom trenutku mora biti 10% bolji od Modrića. Ne može Modrić biti potentniji od Kovačića. Zašto se to nitko nije zapitao. Zašto se nitko nije zapitao o zamjeni za Brozovića koji je otišao u Saudijsku Arabiju gdje sigurno ne trenira kao što je trenirao u Interu i počela je njegova silazna putanja. Što mi radimo? Ne znam što radimo - rekao je Lončarević.

image

Ilija Lončarević, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Hrvatsku u studenom čekaju utakmice protiv Latvije i Armenije. Hoće li Dalić nešto mijenjati za tu akciju?

- Promjena će biti jer se vraćaju Kramarić, Petković i Ivanušec.

- Ne vjerujem da će se Petković vratiti - umiješao se Lončarević pa dodao:

- Čujem da su u Dinamu ljuti na Dalića što ga je u stavio u igru. Dinamo je kriv sam što ga je pustio, s tom ozljedom se ne ide nigdje. Nije mi jasan Dinamo, nije mi jasna reprezentacija, nisu mi jasni liječnici, nisu mi jasni treneri. Ne može se igrač koji je zapeo da igra pustiti tek tako da igra.

Što se novih imena za sljedeću akciju, Šola ima ideju:

- Sad kad smo vidjeli Musu, pa i Belju, koje ne bih napadao jer je Musa sigurno najmanje kriv za ovo što se događalo u ove dvije utakmice, čini mi se da bi nam trebao tip igrača poput Šimića ili Budimira. Napokon treba razmisliti o Mišiću i vidjeti može li nam pomoći Baturina pa čak i na krilnim pozicijama gdje zna igrati i u Dinamu.

Linker
22. travanj 2024 14:16