Marko Todorov / CROPIX
'NETKO PRIČA O DEBAKLU NA EURU?'

'NEKIMA SAM BIO PROBLEM I PRIJE ODLASKA NA EURO, A IZGLEDA DA JE MOJ ODLAZAK BIO DRŽAVNO PITANJE' Izdržao je napad Šukera, drugi put nije bilo zaštite

NENAD GRAČAN Izbornik mlade selekcije Hrvatske nakon poraza od Škota u novom izlučnom ciklusu i vlastite odluke o ostavci
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2019. 00:22

Nenad Gračan više nije izbornik mlade vrste Hrvatske. Sam je odlučio otići, nije ga trebalo tjerati. Izdržao je prvi napad predsjednika Šukera, tada ga je zaštitio Izvršni odbor, ali ovoga puta nije bilo zaštite, jer je sam rekao - dosta. Tri mandata bio je izbornik mlade U-21 vrste, a kad pogledamo rezultate, koji su činjenica, onda dolazimo do podataka da je on bio zapravo vrlo uspješan izbornik, a otišao je nakon svog ponajboljeg rezultata u izborničkoj karijeri - nakon 15 godina mlada Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo!

Ako ćemo o onome o čemu se godinama trubi, a to da je najbitnije koliko će igrača iz mlade selekcije postati A reprezentativci, ona dolazimo do podatka da su u reprezentaciji za posljednju akciju Dalićeve vrste bila pozvana jedanaestorica igrača koji su bili kod Gračana. To su, dakle, činjenice. Naravno da će svatko imati komentare na njegovo vođenje utakmica, poteze koje je povlačio, ovi posljednji protiv Škotske kad je radio čudne izmjene u trenucima kad je morao zatvoriti utakmicu bili su zaista nepotrebni. Vjerojatno su i utjecali na konačni rezultat koji je po Hrvatsku bio porazan, s kojim je presudio sam sebi.

Nenad Gračan
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Jučer nam se javio, nakon dugo godina kao slobodan trener bez posla.

- Izašao sam iz problema!

To je bila prva rečenica koju je kazao... Onda je nastavio.

- Naravno da kod moje odluke nije bila presudna ta utakmica s Škotskom koju smo izgubili.

Tada je zastao, pa kazao:

- Znate, nisam od neke velike priče sada. Ne bih previše pričao. Prije svega bih zahvalio Izvršnom odboru i izvršnom direktoru Kustiću na povjerenju koje su mi ukazali. Jer su mi držali leđa u situaciji kad to nije bilo lako. Saznao sam tek kasnije da sam nekima bio problem čak i prije odlaska na Euro, kad smo se nakon dugog niza godina uspjeli plasirati. Za vrijeme Eura također sam bio problem tim nekima... Ali kaže, ne bih sad o tome. Moram zahvaliti i svojim suradnicima u stručnom stožeru, igračima, djelatnicima u Savezu koji su bili uz nas. I da, odlučio sam otići nakon Škotske jer se opet pokrenula stara priča o meni kao problemu, a utakmica još nije ni završila. Nisam želio biti teret ni igračima, niti ikome u Savezu.

Veli da nakon svega može kazao ovo:

- Možemo biti samo ponosni na sve ovo što smo napravili. Nego, mislim da bi u budućnosti budućem izborniku i cijeloj javnosti trebalo kazati što su stvarni prioriteti mlade reprezentacije. U posljednje vrijeme u medijima se puno pisalo o nama, odnosno uglavnom o meni. Odjednom sam i ja i mlada vrsta postali iznimno bitni. To je za igrače, stožer i mene zapravo veliki plus, nikad se mlada reprezentacija toliko nije spominjala u medijima. To znači da smo letvicu digli jako visoko. Sad kad sve ovo čitam, izgleda kao da je moj odlazak državno pitanje, da je mlada vrsta iznimno važna, prevažna. To me, moram priznati jako veseli, znači da smo nešto napravili.

Veli da će se nakon ovoga malo odmoriti od nogometa...

- Novom izborniku i svim igračima želim ispunjenje želja. Jer mi smo postigli rezultate koje treba dostići, visoko je letvica sada. Samo, ponavljam, treba postaviti kriterije i jasno ih definirati. Ako je jedini kriterij mladih generacija samo odlazak na europska prvenstva, onda to nije laka zadaća. Držim da smo mi svi skupa u tri mandata ostvarili sve prioritete. U svakom pogledu. Netko priča o debaklu na Euru? Pa za protivnike smo, recimo, imali Englesku i Francusku, reprezentacije koje po Transfermarktu vrijede više od naše A selekcije.

Pitali smo ga tko ga je u Savezu najviše razočarao?

- Ne bih sad o tome. Na tu temu ćemo razgovarati kad se ova cijela priča slegne - zaključio je Gračan.

Linker
17. travanj 2024 10:51