DAMIR SKOMRLJ Cropix
KOMENTAR BIVŠEG VATRENOG

Nemojte kritizirati odluke Dalićevog stožera i igru Hrvatske, jer kada je najteže, ona uvijek pobjeđuje!

‘Uglavnom su obrambeni igrači posao odradili korektno. Posebno Erlić‘, smatra Stjepan Tomas
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. ožujak 2024. 14:53

Vremešniji navijači hrvatske nogometne reprezentacije vjerojatno su u subotu navečer iz arhive vlastitih (pri)sjećanja izvadili utakmicu, koje je bila vrlo nalik ovoj s Tunisom. U rujnu 2002. Hrvatska je u osječkom Gradskom vrtu ugostila Estoniju (u kvalifikacijama za Euro), ali za 90 minuta nije uspjela probiti protivnički defenzivni blok. Tadašnji je izbornik Otto Barić, u trenucima očaja, osnažio napadačku liniju tako što je pred protivnička vrata "instalirao" stopera – Stjepana Tomasa.

- Uvijek je problem probiti dobro organiziranu protivničku obranu, poglavito ako se postavi u niski blok, poput Tunisa, u formaciji 5-3-2. Dodatni je problem ako igra "jedan na jedan" ne prolazi. U takvim situacijama uvijek dobro dođe tzv. "killer". Nažalost, mi ga protiv Tunisa nismo imali. Štoviše, dopustili smo protivniku da umrtvi igru. Uz komornu atmosferu, s tisuću ljudi na tribinama, to i nije bio osobiti problem. Vjerujem da će već protiv Egipta, uz primjerenije nogometno ozračje i naša prezentacija izgledati kudikamo bolje – mišljenja je Tomas.

image
BOX TO BOX PICTURES/TOM BODE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Box To Box Pictures/tom Bode/imago Sportfotodienst/profimedia

Kao bivši stoper osvrnuo se na igru posljednje linije.

- Uglavnom su obrambeni igrači posao odradili korektno. Posebno Erlić. Našao se u nekoliko situacija s protivničkim napadačima – "na proplanku", ali je uspio sve zatvoriti. Kada je Erlić zbog ozljede napustio igru, Dalić je, glede njegove zamjene, praktički imao četiri opcije. Odlučio se za Ćaletu-Cara (imao je još na dispoziciji Stanišića, Pongračića i Vidu). Meni se to čini logičnim, jer je on najduže izbivao iz reprezentacije (od lipnja 2022.) i stožer je imao razloga provjeriti ga u ovakvoj utakmici. U posljednje se vrijeme često uz Gvardiola veže pitanje – stoper ili bek? Osobno nemam nikakve dvojbe. Joško je izvanserijski stoper, koji može na vrhunskoj razini odigrati i na mjestu lijevog beka.

Tomas smatra deplasiranim nabacivati se kritikama na hrvatsku reprezentaciju poslije jedne slabije utakmice.

- Ne vidim razloga kritizirati odluke stožera i igru hrvatske momčadi samo zbog toga što smo Tunis dobili "na penale". Naši su navijači već navikli na nepredvidivu igru svojih ljubimaca, ali i nogometni aksiom:"kada je najteže, hrvatska reprezentacija uvijek pobjeđuje"!

Linker
23. travanj 2024 20:15