JOSE MANUEL VIDAL Afp
ALI ZNA SE I ZAIGRATI...

Neočekivana jedinica španjolskog izbornika izgurala zvijezdu, evo zašto je Enrique odabrao baš njega

Bask iz Athletica Bilbaa koji je španjolsku ‘jedinicu‘ čvrsto zgrabio prošle jeseni
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. lipanj 2021. 23:15

Iako je stalno ponavljao istu mantru kako nije odlučio tko je prvi golman i kako će svaki od njih imati priliku, ipak je Luis Enrique izabrao Unaija Simona. Taj 24-godišnji vratar Athletica iz Bilbaa istisnuo je s vrata Davida de Geu, koji je bio programiran kao nasljednik Ikera Casillasa. Dok je za Furiju branio Veliki Iker, golmansko pitanje nije postojalo, a nakon što se on umirovio, David de Gea postao je logičan nasljednik. A uz njega Kepa Arrizabalaga. Dvojac svojevremeno najskupljih vratara, nema tu nikakve dvojbe?

Međutim, Luis Enrique “pronašao” je Simona. Prvi je put stao na reprezentativna vrata u studenom prošle godine, u prijateljskom srazu protiv Nizozemske. Prije Eura imao je točno sedam nastupa za Furiju. I jedan veliki kiks. U utakmici protiv Kosova (3:1) istrčao je daleko od gola da bi presjekao jednu loptu, a onda je počeo i driblati, izgubio je loptu i Kosovari su to kaznili. I time je izazvao kritike javnosti.

image
JULIO MUNOZ Afp

A na pripreme su stigla sva trojica, Simon, De Gea i Robert Sanchez s tom istom Enriqueovom porukom.

- Svi su oni tu, jer konkuriraju za momčad. Vidjet ćemo tko će braniti na Euru - kazao je na uvodnoj presici španjolski izbornik, ali je protiv Portugala na vrata stavio Simona.

Ne boji se neuspjeha

I svima je sve bilo jasno, on je “jedinica”. Zadnja utakmica prije Eura, ona protiv Litve, ne broji se, jer tada su iz opreznosti zbog COVID-a na terenu bili samo igrači iz U-21 reprezentacije. I onda je na Euru opet startao Simon. Ta utakmica s Portugalom završila je 0:0, bio je to njegov tek drugi “clean sheet” na vratima Furije, ali nije bio siguran. Napravio je jednu pogrešku, koju Portugalci nisu uspjeli kazniti. Međutim, Enrique je stao iza njega.

- Svatko ponekad pogriješi, no ono što volim kod Simona i što je njegova najjača prednost jest da ga pogreške ne pokolebaju, ne boji se neuspjeha, nego se izdigne iz toga. Ta njegova osobnost, samopouzdanje, to je ono što nam treba - poručio je Enrique.

No, Simon nije ni na kraju klupske sezone bio baš previše siguran. Kritike njegovih predstava nisu bile bajne, nije bio uvjerljiv, a na Transfermarktu mu je cijena pala s 30 na 20 milijuna eura. Što je dobar pokazatelj da nije baš u uzlaznoj formi. Ali, Enrique, očito, nema dvojbu. Ono što ga dodatno privlači kod Simona jest njegova igra nogom.

- Nikad nisam radio ni s jednim trenerom koji toliko inzistira na igri nogom kao Enrique. Da, protiv Portugala sam se i malo previše zaigrao, neke stvari više neću raditi. Ali, u nogometu nikad ne postoji jamstvo da nećete primiti gol, greške su uvijek moguće.

Ni poletjeti ni potonuti

Loš kraj sezone?

- Znate, kao golman morate razlučiti kad stvari idu dobro, a kad ne i onda se ponašati sukladno tome. Kad je dobro, ne smijete poletjeti, kad je loše, ne smijete potonuti. Tako i ja razmišljam - priča Simon.

U skupini u tri utakmice nije imao previše posla, zasad se o njemu ne priča, više se govorilo uoči Eura, kad nije ulijevao sigurnost. No, da se zna zaigrati pred svojim golom, istrčati, driblati, to nije tajna. Enrique teži igri od golmana, što može biti pogubno, ne bi bilo prvi put kad je Simon u pitanju.

Ukratko o Simonu

- rođen je 11.
lipnja 1997. u
Vitoriji-gasteiz, gradu u Baskiji

- počeo je u klubu Aurrera Vitoria, a od 2011. godine je član Athletic Bilbaa

- upisao 58 nastupa u 4. ligi za drugu momčad tog kluba od 2016. do 2018. godine


- za prvu momčad baskijskog kluba debitirao 2018., a od starta sezone 2019./20. je prvi vratar nakon što je s vrata
istisnuo iaga herrerina

- branio je za Athletic
Bilbao 92 puta, primio 98 golova, upisao 27 čistih
mreža, dobio sedam žutih
i jedan crveni karton

- za reprezentaciju debitirao 11. 11. 2020. protiv Nizozemske (10 utakmica, 6 primljenih golova, 4 čiste mreže), na
TM-u vrijedi 20 milijuna eura

Linker
23. svibanj 2024 06:18