TOM DUBRAVEC/CROPIX
STRUČNA ANALIZA

Nepravedan poraz Vatrenih, ali zaslužena pozitiva! U čitavoj priči jedna je stvar ipak najvažnija

Izbornik može biti zadovoljan viđenim, pogotovo s obzirom na okolnosti, odsustva, umor...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. studeni 2020. 12:40

Ono što smo očekivali od reprezentacije, i isticali u najavi, to smo dobili protiv Portugala. Slijedom više događanja koji joj nisu išli naruku doživljen je poraz, no na stranu rezultatski omjer, Hrvatska je odigrala pravu natjecateljsku utakmicu. Po onome što su pokazali u 90 minuta, od čega gotovo pola s igračem manje zbog isključenja Roga, Vatreni su zaslužili pozitivan rezultat.

No, ako je on nepravedno ispao negativan, onda su pristup, borbenost, taktička disciplina i odgovornost u igri zalog velikoj pozitivi. Kada Hrvatska igra s ovakvim žarom, kida se za svaku loptu, kada se igrači nadopunjuju i jedan drugom čuvaju leđa, trče do maksimuma, onda im nitko nema što zamjeriti. Upravo zbog takvog garda, pravog fajterskog, lopta ih je nagradila s dva zgoditka i praktično remijem do posljednjih sekunda. Iznad svega je ova skrpana reprezentacija zaradila vrlo pozitivan dojam i olakšala pomalo već otežanu atmosferu…

Zlatko Dalić je Portugalu suprotstavio momčad u 4-4-2 sustavu, koja je nominalno opet bila u rombu. No, za razliku od utakmice sa Švedskom, gdje se Hrvatska više otvarala i izlagala riziku suparničke tranzicije, u ovom dvoboju s Portugalom ona je bila u tzv. zgusnutom bloku i sigurnija. Tako se zapravo Portugalu omogućilo više inicijative, ali im se maksimalno zatvorilo sve prostore u našoj polovici. Vidljivo je bilo da gosti teško pronalaze prostor koji im je nužan da bi razvili svoje motoričke potencijale, a s kojima su nas "satrali" u prvoj utakmici u Portugalu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Za razliku od tada ovo je bila znatno agresivnija i trkački raspoloženija Hrvatska, pa je Ronaldu i društvu bilo kudikamo kompliciranije nametnuti okomitosti u igri odnosno stvaranje viška igrača u prodorima. Uz čvrsti defenzivni blok naši su uspijevali u više navrata vješto izići u suparničku polovicu. Odličan su posao u tom smislu radili prije svega hitri i čvrsti Vlašić, a uz njega i rastrčani Pašalić, dok je u sredini terena jasne iskorake pokazivao Kovačić. Velika je šteta da je Rog "izgorio" u želji da se pokaže, pa mu je agresivnost bila nijansu naglašena i onda kada se morao paziti jer ima već žuti karton. No, Rog je također dao naslutiti moć koja će ovoj selekciji jako dobro doći.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Upravo je na tom planu, moći, pozitivan dojam ostavio Juranović, kao što je Bradarić odigrao sa sigurnošću veterana. Koliko god je "odjednom" morao doletjeti u Split, u srazu s odličnim gostujućim igračima Mile Škorić je bio hrabar, silno borben i opravdao je Dalićevo povjerenje.

Izbornik može biti zadovoljan viđenim, pogotovo s obzirom na okolnosti (odsustva, umor...). Odabrao je postavu koja se pokazala učinkovitom u prvom dijelu. Nakon isključenja mijenjao je u hodu s logikom (ubacivanje hitrih Brekala, Oršića...) te uz postignut gol za 2:2 imali smo još par obećavajućih akcija. Činjenica da su htjeli napasti iako su imali igrača manje dovoljno govori da je voljni moment kod naših igrača bio maksimalan.

Najvažnija stvar nakon ove utakmice, uz natjecateljski pozitivan ostanak u A skupini Lige nacija, jest pokazatelj što može i desetkovana Hrvatska ako njeni igrači ostave srce na terenu. Sve onda lakše uspijeva, i lopta vraća takav pristup. Kao što je to bio okvir nastupa Matea Kovačića, zasigurno najboljega otkako je reprezentativac…

KLASA PORTUGAL
Ključni razlog pobjede gostiju jest što imaju tako kvalitetne igrače i širok roster, da i kad nisu u najboljem izdanju pronađu način da dođu do gol šansi te ih realiziraju. Tražili su put do pobjede do posljednjeg trenutka i našli ga.


ISKLJUČENJE I RUKA
Sudac je odlično vodio utakmicu. Jedan od ključnih trenutaka na kojem se lomila utakmica bilo je isključenje Roga, i to opravdano. No, sudac je pogriješio u akciji kod drugog pogotka gostiju, postignut nakon očitog igranja rukom.


INDIVIDUALNI KIKSOVI
Teško je bilo u nastavku pratiti ritam gostiju s igračem manje. Zato je odmicanjem vremena padala koncentracija, što se vidjelo i kod pogodaka Portugala. Više individualnih propusta (Lovren, Livaković...) koje ozbiljan suparnik odmah kažnjava.

Linker
26. travanj 2024 04:26