ANTE CIZMIC Cropix
OPROŠTAJ MARCELA BROZOVIĆA

Neprilagođen, svoj, ali - genijalan: Maratonac otrčao posljednji krug i bez njega će Vatrene biti teško zamisliti

Često je, doduše, potencirao tamnu stranu sebe, svađao se s trenerima, suigračima, navijačima...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 14:11

Domagoj Vida nekidan je mahnuo na pozdrav, a kada se radila lista tko bi eventualno mogao slijediti njegove stope, rijetki su zastali na njegovu broju. Jer ima 31 godinu, i iako iza sebe ne nosi bogzna kakav Euro, on, jednostavno, nije taj. I, zapravo, nije. Ni taj, ni takav, ni ničiji. Već - samo svoj. Neprilagođen, čudan, ali ujedno i tako genijalan...

Da, u srijedu je doslovce iz vedra neba odjeknula, simbolično, bomba, kao ona tetovaža na njegovu vratu: Marcelo Brozović odlučio je kazati zbogom "vatrenima". Šok, svakako, ali kada malo zastaneš i shvatiš o kome je riječ, onda šoka nema. Sve je radio po svome, pa je, eto, i oproštaj stigao kada se čovjek najmanje nada. S jednim nastupom prije nego će i službeno postati "centurion".

Teško je zbog... Luke

"Poznajete me dovoljno dobro da znate kako nisam od puno riječi, pa bi zapravo za ovo oproštajno pismo bila dovoljna i samo jedna brojka. 99. Toliko sam puta imao čast nastupati za hrvatsku reprezentaciju, i s tim brojem ću završiti reprezentativnu karijeru. Za Hrvatsku sam uvijek davao sto posto truda, energije, snage i strasti. To je standard koji su postavili brojni veliki igrači prije mene, standard kojem smo stremili svi u ovoj nezaboravnoj generaciji i standard kojem moraju težiti svi koji dolaze. Osjećam da sam s Hrvatskom prošao i ostvario sve što sam ikada mogao poželjeti i da je vrijeme za nove snage koji će dati tih sto posto jer je jedino to dovoljno dobro kada nastupate za Hrvatsku. Natjecateljski debi protiv Brazila na otvaranju Svjetskog prvenstva u Brazilu. Srebrna medalja u Rusiji.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Brončana medalja u Kataru. Srebro u Rotterdamu. Dočeci nakon svjetskih medalja. Puno slatkih, velikih i dramatičnih pobjeda, ali i neki bolni porazi. Puno klizećih startova i još više pretrčanih kilometara. To su najupečatljivije, najdraže i najposebnije uspomene mojeg nogometnog života i beskrajno sam zahvalan što sam imao privilegiju biti dio ove ekipe", napisao je Broz u oproštajnom pismu, zahvaljujući izbornicima, obitelji, svima. Uz napomenu: "Iz puno razloga je teško reći zbogom reprezentaciji, ali zbog jednog razloga sam se lomio ovako dugo. Teško je reći zbogom ekipi. Teško je reći zbogom Luki i Kovi, s kojima sam toliko toga prošao, s kojima sam se na terenu poznavao u dušu i s kojima je bio nevjerojatan gušt igrati. I svima ostalima, mladima i starijima, jer smo znali kako ići sto posto na terenu, a kako se zaj****** izvan terena. Pitat će se netko, ‘pa tko je tako lud da se oprosti baš s 99 nastupa?‘ To je više nego sam ikad mogao priželjkivati, a pritom je bilo bolje i uspješnije nego sam ikad mogao sanjati. I zato, tih devedeset devet je baš, onako, epic! Voli vas Broz", zaključio je u svom stilu, na što se nadovezao i izbornik Dalić:

Karavana mora dalje

- Žao mi je što se Marcelo odlučio oprostiti od reprezentacije, no svojim doprinosom je zaslužio da takvu odluku razumijemo, poštujemo i prihvatimo. Brozu svi možemo samo reći jedno veliko hvala za sve što je dao reprezentaciji u kojoj je bio jedan od naših stožernih igrača u najvećim uspjesima koje smo zajedno ostvarili. Neviđenom trkom, nogometnom inteligencijom i razumijevanjem igre dao je dodatnu kvalitetu našoj igri, a uz Luku, Raketu, Kovu i njega na dva svjetska prvenstva zaredom imali smo najbolju veznu liniju na svijetu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Karavana mora dalje, istina, ali karavanu bez Brozovića teško je i zamisliti. Najveća generacija se osipa, polagano, a mnogi bi voljeli zaustaviti vrijeme. Temelj su postavili, ali baš preko njihovih je ruku kasnije sagrađena "sagrada familia" hrvatskog nogometa. Pogotovo od Rusije, kada mu je Dalić pronašao idealno mjesto.

Jest, sam je često potencirao tamnu stranu sebe, svađao se s trenerima, suigračima, navijačima, većinom je bio najveći neprijatelj samome sebi. No istina je također da se u svakom genijalcu krije neki nerv koji obični ljudi ne mogu shvatiti. No od sirovog maratonca čeličnih pluća, koji je usto imao zavidni pregled igre, tehničku crtu, kao i golublji pregled igre, od 360 stupnjeva, Brozović se preobrazio u elitnog igrača. "Brozović je kompas", rekao je jednom Luciano Spalletti. "Brozović je sve", dodao je Luka Modrić. I time rekao - sve.

Linker
15. kolovoz 2024 16:56