PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
OČARAO SVIJET

Nevjerojatne brojke Joška Gvardiola: U ovome ga je u cijelom svijetu nadmašio samo jedan nogometaš

Statistički podaci koje je hrvatski stoper imao u prošloj godini su apsolutna svjetska klasa.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. siječanj 2023. 07:13

Joško Gvardiol definitivno može reći kako je 2022. bila njegova godina. Mladi hrvatski stoper etablirao se kao elitni stoper u Leipzigu, svoju je vrijednost potvrdio na Svjetskom prvenstvu u Kataru pa nije čudno što privlači pažnju mnogih velikih europskih klubova.

Nije pitanje hoće li Gvardiol otići iz Leipziga u redove nekog velikana, nego kada će se to dogoditi i koji će biti njegov klub, a koliko je pažnje na njemu svjedoči i tekst koji je Gvardiolu posvetio Transfermark. Oni su hrvatskog reprezentativca prozvali jednom od najvećih rastućih zvijezda na svijetu, a rast njegove tržišne vrijednosti je definitivno jedinstven.

Naime, Gvardiolu je tijekom prošle godine vrijednost porasla za punih 50 milijuna eura, s 25 na 75 milijuna, što ga stavlja u skupinu elitnih nogometaša kojima je toliko porasla za vrijednost. Ukupno je šest igrača došlo do toliko skoka, a Gvardiol je jedini obrambeni igrač među njima. Transfermarkt je konačnu tablicu sastavio prema apsolutnom rastu pa je na prvom mjestu Enzo Fernandez koji je skočio s 5 na 55 milijuna, a Gvardiol dijeli drugo mjesto s Antonyjem iz Manchester Uniteda. Uz njih su još Rafael Leao, Aurelian Tchouameni i Gavi.

Transfermarkt također navodi kako je hrvatski reprezentativac, zajedno s Sofyanom Amtabatom iz Maroka, bio najbolji na Mundijalu po broju osvojenih defenzivnih dvoboja (68), a imao je i 50 presječenih dodavanja što je također bilo najviše na cijelom prvenstvu.

No, jedna je druga statistička kategorija posebno upečatljiva. Riječ je o Goalimpactu, kategoriji koja mjeri gol-razliku koju neka momčad ima dok je pojedini nogometaš na terenu. Gvardiolin Goalimpact je 154,4 što se smatra elitnim, a najbolja je usporedba s Rubenom Diasom čiji je Goalimpact od 179,9 apsolutna svjetska klasa. Gvardiol je prilično blizu statistike koju ima 25-godišnji Dias, ali je puno bolji nego što je Portugalac bio kad je imao 20 godina. Tada je Diasov Goalimpact bio 139,4 što znači da bi Hrvat nakon transfera u neki veći klub mogao nadmašiti aktualne Diasove brojke.

Joško Gvardiol bi trebao postati najskuplji stoper u povijesti nogometa, donosi Transfermarkt, pozivajući se na činjenicu da će Leipzig za njega tražiti minimalno 100 milijuna eura. Zainteresiranih je puno - Real, Manchester City, Chelsea, Barcelona... velikan do velikana!

Linker
20. travanj 2024 00:23