ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
NA KRAJU VELIKI PEH

Nevjerojatno kako je Hrvatska ostala bez pobjede! Bivši dragulj Hajduka pogodio gredu, Kačavenda isključen...

Dvoboj u Varaždinu završen je bez pogodaka, no Hrvatska i dalje drži prvo mjesto u svojoj skupini.
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 25. ožujak 2022. 19:51

HRVATSKA U-21 - AUSTRIJA U-21 0:0

Varaždin. Gradski stadion. Gledatelja 1800. Sudac: Manfredas Lukjancukas; pomoćnici: Mirauckas i Jackus (svi Litva)

HRVATSKA: Kotarski - Stanišić, Vušković. J. Šutalo - B. Šutalo, Sučić, Palaversa (od 90. Soldo), Franjić - Kačavenda - Šimić, Marin (od 70. Baturina). Izbornik: Igor Bišćan

AUSTRIJA: Hedl - Klarer, Affengruber, Moormann, Prass - Braunoder, Taferner (od 86. Demaku) - Wimmer, Schmid, Zimmermann (od 79. Saračević) - Adamu. Izbornik: Werner Gregoritsch

Žuti kartoni: Zimmermann (26-preoštar start), Kačevenda (45-preoštar start), Marin (50- preoštar start), Palaversa (63-preoštar start)

Crveni kartoni: Kačavenda (82-drugi žuti)

Baturina je prošao po boku, odlično zavrnuo, a Palaversa je pogodio gredu! To je bila najbolja prilika za pobjedu Bišćanove momčadi. Do konca je bilo još nešto više od desetak minuta. Tako da je ostalo neodlučeno...

Nakon šest uzastopnih pobjeda, Hrvatska je danas ostala bez sedme. Međutim, i to je dovoljno da naša mlada vrsta ostane na prvom mjestu skupine, s najboljim izgledima da se izravno plasira na Europsko prvenstvo. Dobar je taj bod s Austrijancima, on je još jedan veliki ulov na putu prema Euru. Možda smo očekivali još jednu pobjedu, ali sve je u redu, mlada Hrvatska i dalje dobro maršira prema skupu najboljih na Starom kontinentu. Ne može se uvijek pobjeđivati, dođu i dani kad se ne može igrati idealno. Zapravo, kad sve zbrojimo i oduzmemo, dobro smo i prošli, jer u samoj konačnici ostali smo bez Lukasa Kačavende, koji je dobio drugi žuti, isključujući karton.

image

Statistika dvoboja Hrvatske i Austrije

SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Gledali smo uglavnom čvrstu, agresivnu igru, bez rizika s obje strane. Jedni i drugi bili su gusti u sredini, borba se vodila na centru terena. Na prvi pogled, utakmica je bila pomalo dosadna jer praktički nismo vidjeli niti jednu pravu priliku. Uspjeli smo zabilježiti samo jednu u prvom, i ne možemo je nazvati prilikom, prije nekom poluprilikom. Nakon jednog centaršuta, Josip Šutalo je glavom pucao, vratar Austrije je obranio. I to je bilo to. Samo jedan udarac u okvir vrata s obje strane. Pomalo čudno, neočekivano... Ali, izbornici su očito igrali na sigurno.

Na neki način iznenadili su na nas Austrijanci. Bilo su mnogo, da tako kažemo, ozbiljniji, discipliniraniji nego u prvoj utakmici. Dobro, valjda su shvatili nakon tog poraza (1:3) da se protiv Hrvata ne može igrati va banque, napadati, dozvoljavati tranziciju igre Bišćanovoj momčadi, polukontre i kontranapade. Shvatili su s kim imaju posla, pa su zaista danas djelovali stabilno, kao momčad koja je zaista izgledala onako kako smo je i vidjeli prije početka kvalifikacija. A to je bila reprezentacija koju smo označili kao najvećeg konkurenta Hrvatskoj za prvo mjesto u skupini.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

S druge strane, niti Bišćan nije trebao igrati otvorenog garda. Hrvatska je u utakmicu startala sa šest pobjeda u šest utakmica, na prvom mjestu skupine. Nije bilo potrebno jurišati jer je situacija za naše dečke bila jako komforna. Tražiti "kruha preko pogače" zaista nije bilo potrebno, tako da su Bišćanovi dečki djelovali "kulerski", nisu srljali, nego su dobro držali loptu, kad su je preuzeli Austrijanci odmah su se brzo vratili u obrambeni bedem, oduzimali su lopte i uglavnom kontrolirali događaje na travnjaku. Nisu dominirali, ali nisu dozvolili da dominiraju niti Austrijanci. Kad je bilo tako, onda se i nije mogla očekivati neka spektakularna igra.

U drugom dijelu, čak su Austrijanci nametnuli svoj stil igre, ali bez nekih šansi koje su mogle ugroziti Hrvatsku. Sve u svemu, nije baš Hrvatska briljirala kao do sada u ovim kvalifikacijama, ali može biti zadovoljna s bodom.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je dvoboj u Varaždinu, nije bilo pogodaka. No, Hrvatska je ostala bez punog plijena, ali i dalje je prva u svojoj skupini.

90+2 Nikola Soldo ulazi u igru umjesto Ante Palaverse za završnu minutu dvoboja. Inače, tri su minute nadoknade.

87' Dok se Braunöderu pruža liječnička pomoć, nove dvije promjene radi austrijska klupa. Sve smo bliže remiju u Varaždinu...

84' Do 75. minute praktički uspavanka, a onda se sve otvorilo. Kakav peh za Hrvatsku, Palaversina greda, a onda i Kačavendin crveni karton. Sad će biti još znatno teže doći do pogotka.

82' Kačavenda! Kakav promašaj igrača Lokomotive sa svega nekoliko metara. No, i da je zabio, svirao je sudac iz Litve prekršaj pa se pogodak ne bi vrijedio...

image

Lukas Kačavenda

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Crveni karton! Kačavenda je napravio prekršaj, koji mu je sudac i svirao, a zbog naknadnog je prigovora dobio drugi žuti karton.

80' Greda! Palaversa je zatresao okvir gola! Šimić je sačuvao loptu u kaznenom prostoru, poslao to natrag za Palaversu koji trese gredu.

78' Sjajna kombinacija Šutala i Kačavende, no nedostajao je nakon tog ubačaja netko u sredini da to samo sprovede u mrežu... A u igri kod Austrije umjesto Zimmermanna je Saračević.

73' Zasad je iskoristio jednu, uskoro bi mogao i još pokoju promjenu upriličiti Igor Bišćan. Može li se pojaviti neki "džoker" koji će Hrvatskoj donijeti sedmu pobjedu u kvalifikacijama?

70' Evo i prve promjene u redovima naše reprezentacije. Umjesto Marina ulazi Baturina.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

68' Vušković! Evo najveće prilike za Hrvatsku. Ostao je naš stoper naprijed, Šutalo je prenio za Vuškovića, a Hedl sjajno to brani. Bit će korner.

67' Dobra prilika za Austriju! Wimmer ubacuje s desne strane, Stanišić kratko presjeca, tek toliko da lopta ne dođe do potpuno samog Zimmermanna na drugoj stativi.

U nastavku akcije pokrenula je Hrvatska brzu tranziciju, a Klarer ruši Šimića i za to dobiva žuti karton.

65' Prvi se puta s loptom u nogama danas, prsima okrenut golu našao gotovo nevidljivi Roko Šimić. Danas bez udarca, bez prave lopte, potpuno su ga "odsjekli" Austrijanci. S tribina varaždinskog stadiona i dalje dopiru povici: Hoćemo pobjedu...

60' Nova dobra kombinacija Wimmera i Adamua, čisti Boško Šutalo gotovo u posljednji trenutak. Pola sata je do kraja dvoboja.

58' Nekoliko dobrih ubačaja pred vrata Hrvatske, otklanja naša obrana sve te opasnosti, zaključno s udarcem Tafernera koji ide točno u ruke Kotarskom.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

56' Srušen je Antonio Marin u kaznenom prostoru, ali litavski sudac nije ni trepnuo, a kamoli pomislio svirati kazneni udarac.

55' Vušković! Vrlo dobar pokušaj bivšeg igrača Hajduka iz slobodnog udarca. Bilo je to s gotovo 30 metara, malo iskosa s lijeve strane. Zamalo pored gola.

52' Evo udarca Zimmermanna prema Kotarskom, prvi pokušaj Austrijanaca uopće na današnjem dvoboju.

49' Dojam je nešto brže, blago otvorenije igre s obje strane, vidjet ćemo hoće li to u nastavku donijeti nešto više udaraca... Vidjeli smo samo jedan u prvom dijelu. Puno premalo.

No, sada je žuti karton za Hrvatsku dobio i Antonio Marin.

46' Kreće drugo poluvrijeme u Varaždinu, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka u Varaždinu, nema ni nekog lijepog nogometa. Šteta, nisu u prvom dijelu izabranici Igora Bišćana bili onako ubojiti kao ranije u kvalifikacijama. No, još je 45 minuta pred njima.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

45' Nova duga lopta iz naše obrane prema Kačavendi koji u pokušaju da je dohvati, radi prekršaj nad austrijskim vratarom i zbog toga dobiva žuti karton.

42' Dobar okret i ubačaj Šutala, no bilo je previsoko za Marina, a onda su WImmer i Adamu pokrenuli kontru iz koje nisu uspjeli do kraja zaprijetiti Kotarskom.

40' Zadnjih pet minuta prvog dijela. Reporterske bilježnice i dalje su gotovo potpuno prazne, iz prvog dijela nema se što posebno za izdvojiti...

36' Jednu su polupriliku, više neugodnost pred hrvatskim vratima stvorili gosti, no ta akcija nije završena njihovim udarcem prema vratima Kotarskog.

31' NIje nas baš oduševila ova utakmica u njenom dosadašnjem tijeku. Ima i dosta prekida, sitnih prekršaja, često se čuje sudačka zviždaljka. Osim toga, kronično nedostaje udaraca, prilika, lijepih dodavanja...

29' Utakmica je zakratko prekinuta kako bi se ukazala pomoć Wimmeru na središtu igrališta.

27' Evo sada žutog kartona za Zimmermanna, zakašnjeli start na Stanišića koštao ga je javne opomene, prve na današnjoj utakmici.

24' Nema žutog kartona za Wimmera nakon dosta teškog prekršaja nad Franjićem. Jedna dvojbena prosudba, važno je da je s igračem Dinama sve u redu.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

21' Sjajnu loptu u prostor dobio je Bartol Franjić, ali zastavica pomoćnog suca zavijorila se u zraku. S pravom... No, naglasimo akciju koja nije bila loša.

19' Čini se da je u pravu bio izbornik Bišćan kada je na press-konferenciji prije dvoboja naglasio koliko su Austrijanci ozbiljna momčad. Njegove opservacije o današnjem suparniku pokazuju se točnima.

14' Nije Sučić iz slobodnjaka ubacio najbolje, ali Stanišić s druge strane šalje u peterac na Josipa Šutala koji glavom testira Hedla, austrijskog vratara. Prvi pokušaj Hrvatske.

13' Srušen je Franjić na samom rubu kaznenog prostora, ali s lijeve strane. Wimmer radi prekršaj, imat će sada Hrvatska dobru priliku iz prekida.

11' Nisu u mogućnosti Bišćanovi izabranici spojiti nekoliko dodavanja na suparničkoj polovici. Bit će ovo vrlo čvrsta, tvrda utakmica u kojoj će bodove biti jako teško dohvatiti. Tako se čini nakon prvih desetak minuta...

8' Dosta miran početak dvoboja, Hrvatska se pokušava nametnuti u posjedu, još uvijek nema pravih prilika na dvoboju. Uvjeti za igru su idealni, ima i nešto navijača...

4' Tuče Wimmer, ali potpuno bezopasno. Po travi je to išlo, s više od 20 metara udaljenosti, a Kotarski je samo prošetao do lopte.

2' Prvi nalet Hrvatske, Affengruber ruši našeg Marina i sprječava brzu tranziciju domaćih.

18.00 Prošlo je 18 sati, a to znači - utakmica u Varaždinu je počela. Litavski sudac Lukjancukas dao je znak za početak, Hrvatska kreće s centra.

>>> U prvom susretu ovih reprezentacija u skupini, Hrvatska je na gostovanju u Riedu slavila rezultatom 1:3. Golove za našu reprezentaciju postigli su Kačavenda, Franjić i Sučić.

>>> Stigli su sastavi za današnju utakmicu! Umjesto najavljivanog Čoline, kod Hrvatske kreće Vušković. Ostalo je sve kako smo i najavili.

Linker
18. svibanj 2024 22:09