Getty Images
EKSKLUZIVNO UCHE AGBO ZA SN

NIGERIJA SE VRATILA I PRIJETI VATRENIMA 'U Rusiju dolazimo zadiviti svijet, svi smo gladni rezultata i proći ćemo skupinu s Argentinom i Hrvatskom!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. prosinac 2017. 13:02

Možda nije najveća nigerijska zvijezda, nije ni pretjerano poznat prosječnim pratiteljima nogometa, no on je u zadnjih godinu dana stalni reprezentativac Nigerije. Doduše, s tek jednim nastupom, ali, stalno je na popisu, na klupi, kažu da je budućnost tamošnjeg nogometa. Uostalom, igra na mjestu zadnjeg veznog, a upravo tamo je Nigerija dobro pokrivena, Obi Mikel, Ndidi, Onzi, to su igrači koji su etabliraniji na svjetskog nogometnoj karti.

No, Uche Agbo, igrač Standarda iz Liegea i suigrač Duje Čopa, koji je i pomogao da do ovog razgovora dođe, svakako je igrač koji nam iz prve ruke može otkriti kako razmišljaju Nigerijci pola godine prije početka SP-a, kakve su im ambicije, čemu se nadaju u skupini s Argentinom, Hrvatskom i Islandom.

- U zadnje vrijeme momak igra dobro, zabio je i gol protiv Genka - pohvalit će Agboa Čop.

Znam kakav je Modrić

On će uzvratiti...

- Duje je odličan dečko i igrač, žao mi je što je sad ozlijeđen pa ne igra. Vratit će se on brzo.

Igrao je u karijeri s još jednim Hrvatom.

- Kelava, golman. Dijelili smo svlačionicu u Granadi, ostao mi je u dobrom sjećanju. Ma, ne trebate meni govoriti o hrvatskim igračima i vašem nogometu, znam sve!

U ponedjeljak je napunio 22 godine, mlad je, a dosta je toga već prošao. Seljakao se u onom čuvenom trokutu Udinese - Granada - Watford, službeno stigao ljetos iz Watforda u Standard za 2,5 milijuna eura, u Standardu igra - standardno. Prije toga, najviše je igrao u Granadi, u Primeri, protiv najjačih.

- Igrao sam protiv Rakitića i Modrića, borio se s njima, znam ja kakvi su to igrači, saznao sam iz prve ruke, he-he. Imamo tešku skupinu, jednu od najtežih na Svjetskom prvenstvu, Argentina i Hrvatska odlične su reprezentacije, međutim, mi sigurno ne dolazimo u Rusiju samo nastupiti, naše ambicije sežu daleko.

Znači, Nigerija nije autsajder, Hrvatska i Argentina moraju biti jako oprezne?

- Mlada smo momčad, ali potentna, talentirana. Imamo nekoliko igrača koji već igraju u jakim klubovima, u Premiershipu, tu je i naša najveća zvijezda Obi Mikel. Imamo samopouzdanja, prošli smo kvalifikacije bez poraza, mi se smatramo legitimnim kandidatima za prolazak u drugi krug, to su minimalne ambicije s kojima ćemo doći na Svjetsko prvenstvo.

Nismo to mogli izbjeći

Dobro, možda su se Nigerijci nadali nekoj lakšoj skupini, lakšim protivnicima od Messija i Modrića?

- Ha, što znači nadati se prije ždrijeba? Mi smo bili u četvrtom bubnju i znali smo da ćemo igrati s jakim reprezentacijama, teško smo mogli izbjeći ovakav ždrijeb. Ali, svjesni smo da, s kime god igrali, moramo teško i mukotrpno raditi idućih mjeseci da bismo ostvarili želje i ciljeve. Svi smo na to spremni, čeka nas uistinu puno rada i znoja do ljeta, baš smo motivirani i nestrpljivo iščekujemo početak turnira.

Mnogi, čak i oni koji upozoravaju na nigerijsku kvalitetu i mladost, tvrde da to ipak nije generacija poput one slavne u kojoj su igrali Okocha, Kanu, Finidi, Amokachi...

- Istina, većina ljudi to govori, uspoređuju nas s tom momčadi i tim igračima. Naravno da još nismo na razini tih zvijezda, oni su bili velika imena u svjetskim razmjerima, međutim, ima kod nas igrača, mladih igrača koji mogu dosegnuti te razine. Mi se nadamo i vjerujemo da će ova naša generacija čak i nadmašiti tu slavnu momčad.

Doista, ni ta Nigerija, a ni jedna druga afrička momčad nije dosad na SP-u uspjela doći dalje od četvrtfinala, iako je bilo iznimno talentiranih i kvalitetnih reprezentacija s tog kontinenta. Što je tome razlog?

- Ne znam odgovoriti na to pitanje, činjenica jest da je tako. Ali, prije sedam godina Gana je bila na korak do polufinala, nedostajalo je tek malo sreće, a nekako osjećam da je došlo vrijeme da afrički nogomet napravi taj iskorak. Zašto to ne bi bila Nigerija?

Nismo stigli postaviti pitanje, nastavio je sam dalje:

- Dolazimo u Rusiju zadiviti nogometni svijet, pokazati kakav se nogomet igra u Africi i Nigeriji. Gladni smo dokazivanja na toj sceni, gladni velikog rezultata, baš zato što dosad nismo bili tako uspješni.

Hrvati favoriti? Ovisi

Je li točno da se u Nigeriji najviše govori o utakmici s Argentinom u zadnjem kolu, više nego o Hrvatskoj?

- Mi igrači smo svjesni da je prva utakmica najvažnija, pobjeda na startu znači mnogo i, vjerujte, od ždrijeba do početka turnira u Rusiji mi ćemo najviše biti fokusirani na dvoboj s Hrvatskom. Vjerujem i da ćemo igrati protiv reprezentacija koje gaje sličan stil nogometa, dobro ćemo se pripremiti, u toj utakmici ne smijemo zakazati.

Je li Hrvatska favorit u toj utakmici?

- Ovisi. Znate, prednost u nogometu ne čini individualna kvaliteta, već momčad. Hrvatska ima sjajna imena, to svi znamo, ali naša je snaga momčad, zajednički duh. Svi dišemo kao jedan za taj veliki cilj, želimo poručiti svijetu - Nigerija se vratila! To nas nosi, na tome gradimo svoj optimizam.

Zna li Uche Agbo već sad hoće li biti dio te momčadi? S obzirom na to da je dosad odigrao tek jednu utakmicu, odnosno 32 minute u prijateljskom srazu protiv Toga?

- Ja sanjam, nadam se da ću doći na Svjetsko prvenstvo i da ću tamo i igrati. Opet, ako budem i na klupi, bit ću najveći navijač. Zapravo, svi isto razmišljamo, svi sanjamo Rusiju i spremni smo sve učiniti za veliki rezultat, ako tamo iz nekog razloga ne budemo, bit ćemo najveća podrška onima koji igraju i bore se za nigerijski dres.

Obi Mikel će biti pravi

Što je Nigeriji donio njemački strateg Gernot Rohr?

- On nije samo trener, on nam je većini kao otac. Stvorio je pravu momčad, donio nam organizaciju i disciplinu. Možemo igrati jednako kvalitetno i ofenzivno i defenzivno, po potrebi, stvarno vjerujem da će Nigerija imati puno toga za reći na SP-u.

S obzirom na to da je igrao protiv obojice, tko je onda bolji, Messi ili Modrić, je li mu netko od njih idol?

- Ha-ha, što ja još mogu reći o njima, što se već ne zna? Ali ne, nisu mi idoli, samo je jedan idol - Obi Mikel! Da, sad je u Kini, no ne sumnjajte, u Rusiji će biti u pravoj formi!

Linker
05. svibanj 2024 09:44