Luka Modrić

 Ante Čizmić/Cropix
POGLED STRUČNJAKA:

Nije normalno da Modrić u Rigi igra 85 minuta. Šteta što je jednom igraču Dalić dao mrvice

Jasno je da Martin Baturina i Marco Pašalić predstavljaju budućnost hrvatske reprezentacije
Piše: Dražen BesekObjavljeno: 19. studeni 2023. 07:55

Sa spoznajom rezultata utakmice između Armenije i Walesa (1-1) bilo je zacijelo puno lakše pratiti susret u Rigi. Barem navijačima. Ali imperativ pobjede hrvatskim je igračima ostao nepromijenjen.

Hrvatska je reprezentacija u Rigi odigrala ozbiljnu utakmicu. Neki su parametri bili unaprijed zadani. Ovo nije bio susret u kojemu bi hrvatski navijači trebali "umirati u ljepoti igre". Ovo je bio ogled u kojemu je jedino bilo bitno osvojiti tri boda, a hrvatska je momčad to i ostvarila.

Već u ranoj fazi igre do izražaja je došla individualna kvaliteta hrvatskih nogometaša, odlična povratna lopta Ivanušeca za Majera i mirnoća Kramarića prigodom egzekucije. Uz nedostatak agresivnosti, upravo su nam spomenuti detalji nedostajali u utakmicama protiv Turske i Walesa. Zato je izostao i priželjkivani rezultat.

image

Luka Ivanušec

Ante Čizmić/Cropix

Vodstvo od 2:0 u 16. minuti susreta s Latvijom osnažilo je samopouzdanje hrvatske momčadi i donijelo stabilnost igre. Bilo je stoga razvidno da naši igrači kroz posjed lopte od 70% nastoje iskontrolirati igru i sa što manje potrošene energije utakmicu privesti željenom kraju. Anestezirali su igru, a posredno i protivnika. Spora igra? Bilo bi deplasirano kritizirati način igre hrvatskih nogometaša kada je takva prezentacija imala svoju funkciju. Latvijci su praktički jednom šutirali prema vratima Livakovića i to vrlo neprecizno.

Šteta što Pašalić nije zabio. Predviđam mu veliku karijeru, ali sve ovisi koliko će mu glava biti fokusirana

Početkom nastavka utakmice hrvatska je momčad pojačala ritam. Očigledno je postojala intencija - zabiti treći pogodak i odmoriti stožerne igrače za utorak i maksimirski ogled s Armenijom. Međutim, izostanak trećeg pogotka stalno je odgađao izmjene. Nije normalno da Luka Modrić odigra čak 85 minuta u "dobivenoj utakmici" s Latvijom. Stoga su naši igrači kroz ritam utakmice dozirali snagu.

Kada konstatiramo da "cilj opravdava sredstvo" moramo utakmicu s Latvijom gledati kroz paket-aranžman i dvoboj protiv Armenije. Znali smo i prije početka kvalifikacija da je Latvija najslabiji protivnik u našoj skupini. Suparnik koji nije imao dostatnu kvalitetu kako bi kaznio neke naše propuste, poglavito u otvaranju.

image

Predaja "štafete": Modrić i Baturina

Ante Čizmić/Cropix

Važno je sada objektivno analizirati ovu utakmicu, kao svojevrsnu pripremu za sraz s Armenijom, jer nas u utorak, u Maksimiru, čeka posve drugačiji izazov od ovog. No nemamo razloga bojati se. Ozbiljnost koju su pokazali u Rigi i neprocjenjivo iskustvo naših stožernih igrača, kapital su hrvatske reprezentacije uoči posljednjih 90 minuta u kvalifikacijama za Euro.

Ulazak i predstavljanje dvojice debitanata, uz osvojene bodove, de facto je najveći dobitak gostovanja hrvatske reprezentacije u Rigi. Neprijeporno, Martin Baturina i Marco Pašalić predstavljaju budućnost hrvatske reprezentacije. Nažalost, spletom okolnosti, Baturina je dobio vrlo skromnu minutažu. No zato se predstavio Pašalić. Pokazao je da se radi o velikom potencijalu. Imponira njegova energija, ulazak u prostor i priliku za pogodak. Šteta što nije zabio. Predviđam mu veliku karijeru, ali sve ovisi koliko će njegova glava biti fokusirana i posvećena nogometu.

Linker
27. travanj 2024 14:40