RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
JOSIP BREKALO

‘Nije se dobro analiziralo što je bio problem Hrvatske. Ćorluka? Vjerojatno najjeftinija opcija, ha, ha‘

Iza krilnog napadača Wolfsburga vrlo je dobra bundesligaška sezona i pršti od samopouzdanja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2021. 18:42

Josip Brekalo pršti od samopouzdanja i očekuje da će ostaviti velik trag na Euru. Čestitali smo mu na pogođenom rezultatu finala Lige prvaka koje je cijela reprezentacija gledala zajedno u hotelu Lone, a on tvrdi da je atmosfera u momčadi na visokoj razini.

- Zasad je odlično, još čekamo Matea Kovačića. Ozračje je izvrsno, vjerujemo da ćemo na Euro stići u pravoj formi i nadam se da više neće biti problema s ozljedama - kazao je Brekalo, s kojim smo razgovarali zadnjega dana boravka u Rovinju.

Kvaliteta je tu

Pa, hoće li izostanak Dejana Lovrena, koji ima problema s koljenom, štogod promijeniti planove? Je li reprezentacija bez njega puno slabija?

- Dejan Lovren je jako bitan igrač. Zna se kakvo iskustvo ima, kraj Modrića, Perišića i još nekih starijih igrača on je lider ekipe. Nećemo biti u dobroj poziciji ukoliko ne bude s nama. No, mislim da Hrvatska ima kvalitetu da na sve te probleme odgovori. To je ključno.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Izbornik je govorio da još niste team, da mlađi igrači moraju poštivati starije kao što ih on respektira. Rastete li u tom smislu?

- Mislim da se nakon igara u prethodnim utakmica, koje nisu bile pretjerano kvalitetne, zapravo nije dobro analiziralo što je bio naš problem. Sve se svelo na priču koju ste spomenuli, što zaista nije slučaj. Svi mlađi igrači maksimalno respektiraju sve suigrače, pogotovo starije, i oko toga ne bi trebalo biti problema - izravan je i otvoren Brekalo.

Prije koji dan Nikola Vlašić je kazao kako “ne razumije o čemu je riječ”. Ako nije napravljena dobra analiza i ukoliko je izbornik upro prstom u krivu metu, u čemu je uzrok loših igara?

- Nije to nešto posebno novo. Hrvatska je uvijek znala zakuhati i gubiti utakmice ili teško dobivati, nije igrala najbolje u kvalifikacijama, ali kad je najpotrebnije, tada smo najjači. Mislim je to bila ta naša karakteristična negativna faza, ali da ćemo se za ovaj Euro posložiti maksimalno i prikazati se u najboljem svjetlu - tvrdi Brekalo.

Pogodio finale

Evidentno je da stvar vidi drugačije od onog što je Dalić kazao nekoliko puta, ovakvim stavom mu oponira, no glavni cilj izbornika bio je zacijelo da ih prodrma, dodatno motivira, kako bi kazao Ćiro Blažević - galvanizira.

- Moguće je, moguće… To on najbolje zna - nasmijao se.

Zajedno su, cijela ekipa, u hotelu Lone gledali finale Lige prvaka i potom čestitali Mateu Kovačiću na četvrtoj tituli, ali i prvom završnom susretu u kojem je igrao. No, jesu li svi bili jedinstveni ili je bilo navijača Manchester Cityja?

- To će ostati u našem internom krugu.

Jeste li se kladili? Je li netko pogodio rezultat?

- Mogu samo za sebe govoriti. Prognozirao sam točan rezultat - 1:0 za Chelsea.

Čestitamo. Kako ste vidjeli utakmicu?

- Svima nam je iznimno drago što je Kovačić zaigrao, očekivao sam da će na terenu biti od prve minute, no kad je ušao dobro je reagirao, nakon što u tri ranija finala nije dobio šansu. Velika je stvar za hrvatski nogomet što je nastavljen taj niz od devet godina koliko imamo pobjednika Lige prvaka.

Mediji pišu da su za vas zainteresirani moćni klubovi, spominjao se Liverpool. Je li to nešto vruće?

- Klub je napravio veliki uspjeh, sada je najvažniji Euro, a o klupskom statusu ne mogu ništa više reći.

S Wolfsburgom ste izborili elitno natjecanje za sljedeću sezonu. Koju ocjenu biste dali svojim igrama u Bundesligi?

- Izboriti u tako jakom prvenstvu Ligu prvaka je sjajna stvar. Uvijek želiš i bolje, ali zadovoljan sam svojom sezonom. Pogotovo sam sretan što sam na kraju došao u najbolju formu, kad je najvažnije, pred Euro. Super se osjećam i vjerujem da ću takvu formu pokazati i na Euru.

Veliki izgledi

Englezi su suparnici na startu, a Češka i Škotska ključne utakmice

- Od 24 reprezentacije koje igraju na Euru, čak ih 16 ide dalje. Velika je šansa da to napravi i Hrvatska, sigurno ima kvalitetu za takav rezultat. Jako je bitna prva utakmica, dosta će toga ovisiti o njoj, no moguće je čak da će tri momčadi iz naše skupine u osminu finala. Izgledi su nam veliki.

Borna Sosa je vaš prijatelj. Kako ste doživjeli njegov slučaj. Prvo odluku da igra za Njemačku, potom obrat nakon što mu je postalo jasno da to nije moguće...

- Odgovorit ću samo da svatko ima svoj život, vlastiti put. Naravno da sam mu sugerirao da dobro razmisli i rekao da će mi biti jako žao ako neće igrati za Hrvatsku. To je sve što ću kazati.

Jesu li Gvardiol, Bradarić i Ivanušec ovog časa već sposobni pomoći A reprezentaciji?

- Apsolutno jesu, i ne samo oni. I drugi igrači pretendiraju da u skorašnjem vremenu budu s nama. Veseli me to, trebat će davati priliku mladim igračima, imamo se na koga osloniti.

Atipični Euro

Jeste li očekivali da ćete tako brzo Vlašić, Ćaleta-Car i vi postati vrlo bitni u A vrsti?

- Najiskrenije, to ne bi trebalo biti preveliko iznenađenje. Pogledajte sve ostale reprezentacije u Europi. Kod Engleza su igrači s 19-20-21 godinom nositelji igre. To je pozitivan trend jer Hrvatska se ne mora bojati za budućnost. Ima puno talenta koji će danas-sutra zamijeniti senatore, koji su zaista ikone i legende jer napravili su najveći rezultat.

Ante Rebić je imao dosta problema s ozljedama. Vidimo iz vaših odgovora da ste spremni uskočiti u prvu postavu.

- To je najispravnije. Moraš biti spreman. Tako se i osjećam.

Izbornik je isticao da nema specijalista za desno krilo jer svi vole igrati lijevo. Kako sebe vidite u toj priči?

- Igrao sam obje pozicije. Puno češće ipak na lijevom krilu zbog ulaska u sredinu na bolju, desnu nogu. No, spreman sam igrati desno ako to izbornik očekuje. Slatke su brige kad trener ima više dobrih igrača. To bi svima nama trebalo biti na čast.

Pripreme traju, a došli ste u dvojbu gdje će biti kamp. Muči li vas to?

- Profesionalci smo, pogotovo zadnjih godinu i pol dana naučili smo biti fleksibilni jer svaki drugi dan je neka nova odluka. Ne opterećujem se previše s tim. Čudno je i posebno doba pa se tome prilagodiš. Već u startu očekuješ da će biti drugačije nego inače. Neće to biti klasični Euro, neće svi stadioni biti puni jer jednostavno nije takva prigoda. Žao mi je zbog toga, no to je Euro, cijela nacija će biti iza nas i nadamo se što boljem rezultatu.

DALIĆEVI NAPADAČI

Ivan Perišić (Inter)
Andrej Kramarić (Hoffenheim)
Ante Rebić (Milan)
Josip Brekalo (Wolfsburg)
Bruno Petković (Dinamo Zagreb)
Mislav Oršić (Dinamo Zagreb)
Ante Budimir (Osasuna)

ČETIRI GOLA ZA HRVATSKU

08.09.2020.
- zabio je u St. Denisu jedan gol Francuskoj u porazu 2:4 u utakmici Lige nacija
7.10.2020.
- zabio je u St. Gallenu jedan gol Švicarskoj u pobjedi 2:1 u prijateljskom sučeljavanju
11.11.2020.
- zabio je u Istanbulu jedan gol Turskoj u remiju 3:3 u prijateljskom sučeljavanju
30.03.2021.
- zabio je u Rijeci jedan gol Malti u pobjedi 3:0 u kvalifikacijama za SP 2022.

22
utakmice dosad je za Hrvatsku odigrao Josip Brekalo i dao četiri gola
2,5
godine prošle su od Brekalovog debija u dresu najbolje hrvatske vrste
12
milijuna eura vrijednost je Brekala u ovom trenu prema portalu TM

Nogomet sasvim sigurno neće propasti kad odu Messi, Ronaldo i Modrić

Koja bi tri mlada igrača mogla obilježiti ovaj Euro?

- Neki mladi igrači su već svjetske zvijezde kao Mbappea. Mnogo je odličnih, pogotovo Englezi, Mount je odigrao fantastičnu utakmicu u finalu Lige prvaka. Nijemac Havertz je bio najbolji igrač tog susreta. Veseli me to jer pokazuju da će se i dalje igrati dobar nogomet, da nogomet neće propasti kad odu Messi, Ronaldo i Modrić.

Ćorluka? To je vjerojatno najjeftinija opcija

Kakav je novi pomoćni trener Vedran Ćorluka i bi li zbog problema sa stoperima mogao pomoći na terenu?

- Vjerojatno je to najjeftinija opcija, ne mora se trošiti na dolazak nekoga drugoga - nasmijao se Brekalo, te dodao:

- Šalu na stranu, naravno da mi je drago imati za trenera jednog takvog igrača. Savjetima nam može biti od velike pomoći. Čarli je prava osoba za to. Na velikim natjecanjima bitan je svatko.

Linker
19. travanj 2024 23:45