RONALD GORSIC Cropix
VELIKI INTERVJU ZA JL

‘Nikad nisam požalio zbog Njemačke, ponosan sam što sam dio Vatrenih, ali i ponajboljeg kluba na svijetu‘

Kada je Dalić prije godinu i pol dana uputio poziv na njegovu adresu, on se spremno odazvao
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 05:08

Već 19 nastupa skupio je Josip Stanišić ove sezone za zvjezdanu momčad Bayerna, što je učinak koji mu sve više otvara vrata prve momčadi Vatrenih. Da bi ga mogao koristiti u utorak u Bursi, dao je naslutiti i sam izbornik Dalić, željan svježine, ali i kvalitete, koju ovaj 22-godišnjak brusi u svlačionici Bavaraca i hrvatske reprezentacije. Ovo je, ujedno, prvi veliki intervju Stanišića za Jutarnji...

Josipe, napreduješ ogromnim koracima, ali pritom pokazuješ i odlike borca odlukom da se u Bayernu strpljivo i predano izboriš za status. Jesi li nekad i razmišljao o odlasku iz Bayerna, makar na posudbu?

- Svim nogometašima je san igrati u nekom od najvećih svjetskih klubova, a ja imam priliku igrati u Bayernu koji je sami svjetski vrh, tako da nisam imao potrebe razmišljati o drugim klubovima. Svjestan sam da je u Bayernu ogromna konkurencija, ali osjećam podršku kluba i smatram da sam proteklih godina igrao dovoljno da bih se kvalitetno razvijao. Prvo kroz juniorsku pa onda drugu momčad, a od prošle sezone i kroz nastupe u prvoj momčadi. Ove godine već imam više nastupa nego lani, igrao sam i neke vrlo važne utakmice poput PSG-a u Ligi prvaka i sasvim sam zadovoljan statusom u ekipi, posebno kad pogledamo kakav roster ima Bayern.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Apropos tog PSG-a, svi su bili puni hvale za tvoje partije, pogotovo u zaustavljanju Mbappea. Kako je bilo igrati protiv njega i kako si doživio komplimente medija, ali i Salihamidžića?

- Najvažnije je što smo na prilično siguran način prošli dalje, protiv jedne vrhunske ekipe kao što je PSG. Naravno da godi čuti pohvale, kako medija tako i ljudi iz kluba, ali zato smo tu - da igramo što bolje i da doprinosimo uspjesima ekipe. Kada igrate protiv takvih igrača, ključno je da cijela momčad dobro funkcionira, a mi smo se odlično pripremili i onda na terenu proveli taj plan u djelo. Spletom okolnosti imao sam priliku igrati protiv Mbappea i s reprezentacijom u Ligi nacija, tada smo također odlično funkcionirali kao ekipa i jako dobro zaustavili izvrstan francuski napad. Mbappe je nevjerojatan igrač, ima sve, od brzine do tehnike, ali nije lako igrati protiv dobro postavljene vrhunske ekipe. Mi smo odigrali izvrsne dvije utakmice, ponosan sam što sam pripomogao ekipi i svojim doprinosom.

Uspio si uzdrmati i poziciju Joaa Cancela, koliko te ta činjenica čini ponosnim?

- Kao što sam već istaknuo, kada igrate u momčadi kao što je Bayern, ili kao što je naša reprezentacija, sasvim je normalno da ćete imati jaku konkurenciju. To nas, uostalom, tjera da budemo što bolji igrači, da nema popuštanja, jer je svaki trening novo dokazivanje i prilika za poboljšanje statusa. Dakako da svako želi igrati što više, ali svima prije svega cilj mora biti uspjeh ekipe i zato sam prvenstveno ponosan što sam dio ponajboljeg kluba i ponajbolje reprezentacije na svijetu.

image
FRANCK FIFE Afp

Što je uopće tvoj klupski cilj, je li konačna pobjeda izboriti standardno mjesto prvotimca u Bayernu?

- Nije sada vrijeme i mjesto za previše razgovora o klupskim ambicijama - ponovit ću da sam sretan u Bayernu jer je to najveći njemački i jedan od najvećih svjetskih klubova, i naravno da svakodnevno radim i treniram kako bih unutar takve sjajne ekipe imao što bolji status - kazao je, sluteći odgovor na sljedeće pitanje...

- Nemojte se ljutiti, ali odlazak trenera Nagelsmanna dogodio se dok sam bio u reprezentaciji, stoga ga ne bih komentirao, osim što mogu istaknuti da sam s njime imao odličan odnos i da mi je puno pomogao u mojim iskoracima.

OK, pošteno, ali je li i prisustvo u Vatrenima pomoglo u izgrađivanju tebe kao igrača, ali i kao karakterne osobe koja, očito, ne odustaje?

- Teško je igrati u jednom Bayernu ili u hrvatskoj reprezentaciji ako niste karakteri koji ne odustaju - to je najviša razina, očekivanja su maksimalna, konkurencija je izuzetna i morate vjerovati u sebe da tu pripadate. Sigurno da mi puno znači biti hrvatski reprezentativac, a posebno je Svjetsko prvenstvo u Kataru u tom pogledu bilo izvanredno iskustvo koje je svakome od nas mlađih dalo jedno dodatno samopouzdanje.

image
DUJE KLARIC Cropix

Kako si s odmakom uopće doživio ludi mundijalski put i osvajanje bronce?

- Bilo je to zaista nevjerojatnih mjesec dana. Teško je stvarno bilo za očekivati da samo četiri godine nakon onog srebra Hrvatska opet može biti u borbi za medalje, posebno jer se momčad dosta promijenila, ali eto, opet smo bili u samoj završnici. Neću zaboraviti onu nevjerojatnu pobjedu protiv Brazila, kao ni pobjedu protiv Maroka za broncu kada sam imao i priliku zaigrati od početka. Imali smo odličnu atmosferu, svaki novi uspjeh nam je podizao samopouzdanje, a stariji igrači na čelu s Lukom su nam od početka davali vjeru da možemo napraviti veliki rezultat. Na kraju, imali smo i puno kvalitete u ekipi, i kada tome dodamo malo sportske sreće - ponosno smo ispisali povijest. Baš sam ponosan što sam bio dio te ekipe i što sam imao sreću biti dio onog sjajnog dočeka u Zagrebu. Taj uspjeh nas je samo napunio željom i ambicijom da i budućnosti Hrvatska bude opasan protivnik svima na velikim natjecanjima.

Koja ti pozicija više odgovara: desni bek, stoper, ili je zapravo ključ u toj tvojoj versatilnosti?

- Mislim da mi je vrlina to što mogu igrati na svim pozicijama u obrani, da treneri cijene tu raznovrsnost. I centralna i bočna pozicija imaju svojih prednosti, ali i izazova, ali mislim da na obje pozicije mogu odgovoriti zahtjevima trenera.

Na poziciji desnog bočnog ispred tebe je Juranović. Kako ga vidiš i kako gledaš na njega kao konkurenciju u repki?

- Već sam govorio kako Josipa jako cijenim i kao igrača i kao momka, i koliko god smo možda rivali za poziciju, toliko smo još više pravi suigrači izvan terena. Mislim da smo obojica pokazali da izbornik uvijek može računati na nas, i siguran sam da će onaj koji je na klupi uvijek podržavati onoga koji igra, a bit će sigurno i prilika da igramo skupa, kao što je bilo u Parizu protiv Francuske. Mislim da smo i Jura i ja pravi timski igrači, da je između nas jedna zdrava konkurencija koja nas može samo tjerati prema naprijed.

Tko je u Bayernu, a tko u repki na tebe od igrača ili stožera ostavio najsnažniji dojam?

- Sada smo na reprezentativnom okupljanju pa bih prvenstveno govorio o reprezentaciji, a tu je Luka Modrić jasan izbor. Svi znamo kakav je igrač, jedan od najboljih veznih na svijetu već dugi niz godina, čovjek koji je osvojio sve što se može. Na stranu što je sjajan na terenu, Luka zaista može biti uzor po svom pristupu radu, treningu, analizi i uopće ljubavi prema nogometu, pa je zato sjajno imati takvog kapetana u ekipi.

image
KARIM JAAFAR Afp

Dojam je da si prilično samozatajan? Je li to ispravni dojam ili si privatno drugačiji? Ako nisi drugačiji, smatraš li tu introvertnost prednošću ili nešto što moraš mijenjati?

- Svatko je od nas drugačiji, ali ne mislim da se bilo tko treba mijenjati. Rekao sam već, u nogometu ne možeš uspjeti ako nemaš vjeru u sebe, a to što samopouzdanje pokazujemo na različite načine, to je manje važno.

Kako komentiraš početak kvalifikacija protiv Walesa, šokirao nas je gol u zadnjim sekundama?

- Sigurno je ostao okus razočaranja kada primiš pogodak u zadnjoj minuti, u utakmici u kojoj si objektivno bio puno bolja i opasnija momčad. Nažalost, nismo postigli drugi pogodak i na kraju se onda znaju dogoditi takve situacije. Moramo se okrenuti prema Turskoj, odigrati još bolju utakmicu jer će u Bursi sigurno biti još zahtjevnija utakmica. Koliko god nam je žao ova dva ispuštena boda, mislim da taj remi ne mijenja previše - Hrvatska je, vjerujem, najjača momčad u skupini i imamo dovoljno vremena da to potvrdimo i kroz bodove, ne samo kroz igru.

I osiguramo Euro, to je jasan momčadski cilj. A tvoj osobni - očekuješ li veću minutažu u repki u ovim kvalifikacijama i što općenito očekuješ od njih, a što od FF-a Lige nacija? Možemo li do trona i možemo li riješiti kvalifikacije bez stresa?

- O minutaži odlučuje izbornik, a siguran sam da svatko u kadru reprezentacije želi što više doprinijeti na samom terenu. Pobjeda u Turskoj vratila bi nas na pravi put što se tiče kvalifikacija, a vjerujem da to možemo ostvariti iako će sigurno biti teška utakmica. Što se tiče završnice Lige nacija, fenomenalan je rezultat biti tamo, i naravno da svaka od četiri momčadi koje su izborile Final Four žele otići do kraja. Imamo kvalitetu, pokazali smo na SP-u da možemo igrati sa svakim, ali sve uspjehe smo ostvarili tako da smo išli korak po korak pa ćemo tako i sada. Neka prvo odradimo dobro Tursku, pa ćemo onda razmišljati o polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske...

Nikad nisam požalio zbog Njemačke

Josip Stanišić porijeklom je iz Hrvatske, ali rođen je u Njemačkoj, gdje je igrao i za tamošnje mlađe selekcije, i bio je označen kao igrač budućnosti. Ipak, na zov Hrvatske na kraju nije mogao ostati imun: kada je Dalić prije godinu i pol dana uputio poziv na njegovu adresu, Stanišić se spremno odazvao i stavio na raspolaganje.

Gledajući iz današnje perspektive, jesi li ikad požalio što ne nosiš na prsima grb "Elfa"?

- Nisam, nimalo. Njemačku svakako doživljavam svojom zemljom, tamo sam odrastao i nogometno se razvijao, duboko cijenim i zahvalan sam na svemu što mi je Njemačka u tom kontekstu dala, ali moje srce, kao i srce moje obitelji, kuca za Hrvatsku koju smatram svojom domovinom te sam ponosan predstavljati je na svjetskoj pozornici - reći će.

Linker
20. travanj 2024 01:16