FRANCK FIFE
IZBORNIK ZA SN

‘Nikad nisam rekao da su oni najveći problem!‘ Dalić progovorio o novoj mladoj nadi i najslabijoj karici

‘Sretan sam što smo se nakon dva teška poraza vratili, ali to je samo jedna prijateljska utakmica...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2020. 14:26

S obzirom na to da se znalo kako će u Švicarskoj biti provjereni igrači koji su malo igrali za reprezentaciju ili su debitanti, i da su dva rujanska poraza teret ma koliko prijateljske utakmice ne bi trebale nositi imperativ rezultata, St. Gallen je prošao gotovo savršeno.

Da smo zacrtali željeni scenarij, ne bismo tražili više. Taman je za odličnu atmosferu, ali opet sa sviješću o slabijim točkama te nužnosti posvećenosti i mobilizacije za Švedsku.


Nakon što se reprezentacija vratila u Zagreb, izbornika smo pitali s čime je najzadovoljniji?
- Najviše od svega zadovoljan sam kako smo odigrali kompaktno, homogeno, motivirano i borbeno, iako nismo baš najbolje počeli. Prvih 20-25 minuta tražili smo se na terenu i slagali u fazi obrane. Primili smo gol, ali nakon tih 1:0 nismo pali, nego smo nastavili igrati kvalitetno. Dobio sam dobar odgovor od svih, pogotovo od igrača koji su debitirali ili su imali manju minutažu.

Potvrdili su da imaju vrijednost i da su zaslužili šansu. Rekao sam im da je trebaju iskoristiti i iskoristili su je. Međutim, ističem da ne možemo sada kazati “eto, to je to!”.

Ovo je bila samo prijateljske utakmica - rekao je izbornik i istaknuo:
- Sretan sam što smo se nakon dva teška poraza vratili, ali to je samo jedna prijateljska utakmica i sada nas čekaju dvije puno teže - Švedska i Francuska. Bitno mi je što smo popravili atmosferu te što su igrači dobili samopouzdanje. Vidjeli su da mogu, da je to ono što tražimo kad se odigra kako treba.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Veliki korak

Važniji od samog rezultata su pristup i zajedništvo, obnovljen momčadski duh.
- Tako je. To se pokazalo, kad smo gubili nismo pali i, što je najvažnije, pomagali smo jedni drugima. Nije bilo lako. Pojedini su igrači manje igrali, zatim se provlačilo pitanje je li netko na svojoj pravoj poziciji ili nije, a odgovorili su iznimno kvalitetno. Drago mi je da je tako ispalo. Ali, opet kažem, to je samo jedna utakmica, nama treba nastavak na isti način. No, ovo je pravi put. Pokazujemo da možemo. Nije mala stvar dobiti Švicarce u gostima, oni su reprezentacija koja nam konkurira za plasman među prvih deset na svijetu. Zato nam je pobjeda značajna i zbog rejtinga FIFA-e. Moramo biti među prvih deset europskih reprezentacija kako bismo imali mjesto nositelja u ždrijebu skupina za Svjetskog prvenstvo. Iz tog razloga je utakmica bila vrlo bitna, iako je prijateljska.

Jeste li već odredili sastav za Švedsku ili sad imate slatke brige s kime startati u nedjelju?
- Naravno da je sad na nama da složimo ono što trebamo. Moramo biti pametni pa rasporediti minutažu i snagu. Nije lako u tri dana odigrati dvije tako teške utakmice. Na nama u stožeru je da nađemo najbolji sastav za Švedsku, te jednako tako potom za Francusku. Moramo vidjeti što je to. Ne mogu reći da već ovog časa imam sve u glavi. Postoje dvije opcije, odučit ćemo na koji način igrati protiv Švedske. Slažem se da je to moja briga. Neće to biti iste utakmice. Švedska nam je imperativ. Ne u smislu da pod svaku cijenu moramo pobijediti, nego da odigramo dobru utakmicu i nastavimo niz. S tom pobjedom napravili bismo velik korak da ostvarimo ono što želimo, a to je ostanak u elitnoj skupini Lige nacija.

Mora biti još

Domagoj Bradarić odigrao je lijevo krilo i ubire komplimente. Neki koji ga manje znaju iznenađeni su njegovom visokom tehničkom razinom. U Lilleu igra lijevog beka, zašto ste ga stavili na krilo?
- Dečko je pokazao kvalitetu igrama u Francuskoj i dobio je šansu. Stalno govorim da je teško ući u reprezentaciju, ali kad dođeš u nju trebaš to opravdati. Znamo da jedna utakmica nije mjerilo. Odigrao je dobro, ali moramo ostati na zemlji. Igrao je na lijevom krilu zato jer nam je trebalo na toj strani da se poduplamo, budući da su Švicarci imali dvojicu koji su bili vrlo ofenzivni. Plan je bio da prvo poluvrijeme Melnjak igra beka, a on krilo, te da se u drugom dijelu zamijene. Obojica imaju jako dobre karakteristike prema naprijed i moramo ih iskoristiti u ofenzivi. Međutim, kako je to dobro štimalo i kako su obojica u stanci kazali da im to paše, nisam htio raditi pretumbacije u ekipi pa je ostalo tako do kraja. Oni su ljevaci, ofenzivni, ono što nam nedostaje po desnoj strani. Bitno je da taj lijevi bek napravi i nekoliko dobrih centaršuteva. Ne mora ih biti tko zna koliko, nego dva-tri. To smo s njima dobili.

image
DENIS CHARLET

Za Bradarića će novi test biti kad zaigra na beku. Praksu ima jer mu je to standardna pozicija u Francuskoj.
- U Lilleu igra braniča, znači da i u defenzivnom dijelu mora biti dobar. Oni su prvi u francuskom prvenstvu. To je jaka liga. Dosad je bio potrebniji mladoj reprezentaciji, šansu je dobio i idemo dalje. Ne treba praviti nikakvu euforiju. Svaka čast dečku, pokazao je vrijednost, ali toga mora biti još.

Odličan dojam ostavio je Ante Budimir. I zbog angažmana, borbenosti, ali i igre, izvrsno je asistirao za pogodak Pašalića.
- Za način igre koji smo odabrali u St. Gallenu trebao nam je centarfor-sidraš. Središnji napadač koji može sačuvati loptu. To su on i Petković. Čolak nije taj tip. U pripremi utakmice Budimir je trebao početi, međutim, promijenio sam to zato što je bio desetak dana izvan ekipe u Mallorci zbog transfera koji je napravio. Kako nije u ritmu utakmica, maknuli smo ga iz prve postave. No, htjeli smo da uđe barem pola sata. Mislim da je pokazao dosta, ali to je samo pola sata. Treba to ponavljati, biti još bolji, još agresivniji, da bi došao do mjesta napadača Hrvatske.

image
CRISTINA QUICLER


Mogu li sad Bradarić i Budimir očekivati da će stalno dobivati pozive za akcije reprezentacije?
- Ne mogu ni ja dobiti stalno poziv - nasmijao se Dalić, pa nastavio:


- Još jednom ističem - nemojmo praviti spektakl. Netko je odigrao dobro pola sata, drugi je odigrao loše pola sata, ne možemo na temelju toga reći njega hoćemo, a onoga nećemo. Na nama je da ih pratimo i da se oni dokazuju.

Zahvala navijačima

Mario Pašalić demonstrirao je svoje najveće vrline, odličnu igru bez lopte, pokretljivost i instinkt za gol, ući u kazneni prostor i naći se u šansi upisano mu je u DNK. Zanimljivo je da su mnogi novinari pisali kako je bio daleko bolji nego u Portugalu zato što je djelovao na svojoj pravoj poziciji koju ima u Atalanti.

Uloga ofenzivnog veznjaka mu doista odgovara, međutim, u klubu iz Bergama ove sezone to više ne igra, sada je tamo jedan od dvojice zadnjih veznih.
- Mario u Atalanti igra zadnjeg veznog u paru s jednim defenzivnijim igračem. Istu ulogu imao je u reprezentaciji u Portugalu. Samo što je tamo cijela ekipa bila nikakva, pa je onda takav bio i Mario. Krivo prosuđujemo da je problem bio u poziciji. Ne, radi se o tome da klub i reprezentacija nisu jednaki. Dakle, on je u Portugalu igrao točno ono što sad igra u Atalanti. U St. Gallenu je bio malo više isturen naprijed i odigrao je sjajnu utakmicu. Trudio se, trčao, dao je gol, bio konkretan. Ništa nije upitno. Tako je plijenio komplimente u Atalanti cijele protekle sezone i zbog toga je dobio poziv u reprezentaciju.


To je izvrsno i za Gasperinija i Hrvatsku, imaju igrača za više pozicija. Pašalić se u reprezentaciji konačno opustio, dosad je bio u nekakvom grču, najbolje od njega tek dolazi.


Navijačka podrška s tribina u Švicarskoj bila je sjajna. Na Maksimiru ćete je imati još jednom. Kakvu Hrvatsku će navijači vidjeti u nedjelju?
- Zahvalio sam navijačima u St. Gallenu. Od pet tisuća ljudi bilo je četiri tisuće Hrvata i navijali su. Budući da je stadion akustičan i nije bilo puno gledatelja, djelovalo je kao da ih je dvadeset tisuća. Hvala ima na tome. Puno je lakše s navijačima i očekujem takvu podršku na Maksimiru. Znam da to nije puni stadion, ali ljepše je i ugodnije kad su s nama. Idemo se dalje dokazivati i dalje pobjeđivati - zaključio je Dalić.

Nikad nisam rekao da je obrana naš najveći problem

Kako ocjenjujete igru obrane? Bilo je nesigurnosti i pogrešaka.
- Nikad nisam rekao da je obrana najveći problem. Primili smo dosta golova, ali svi igramo obranu.Ona polazi od napadača. To je moja strategija i u tome ne popuštam. Napadač prvi mora biti u fazi obrane da bi nam bilo lakše. Jednostavno je kriviti zadnju liniju. Ona ima svojih nedostataka i pogrešaka, međutim, defenzivna igra ne potječe od nje, nego od bloka koji se nalazi ispred. Nisu igrali loše, kod prvog gola trebala je biti bolja reakcija Duje Ćaleta-Cara, ušao mu je igrač iza leđa i postigao pogodak.


Desni bek je ponovno bio Filip Uremović. Je li on rješenje iza Švedsku? Nemate pravi izbor, tko god bude radit će se o stoperu. On ili Jedvaj?
- Vidjet ćemo. Rekao sam da moramo probati, pa ćemo naći najbolje.

Petković još nije u pravom stanju

Koju ocjenu ovaj put dajete Bruni Petkoviću?
- Kad je u formi, kad je fit i zdrav, on je igrač za Barcelonu i Real. To sam više puta rekao. Još nije u pravom stanju, ali ide na bolje.

REAKCIJE HRVATSKE VRSTE NAKON DVA PORAZA ZAREDOM

5. VII. 1992. Australija - Hrvatska 1:0
8. VII. 1992. Australija - Hrvatska 3:1
12. VII. 1992. Australija - Hrvatska 0:0

19. VI. 1996. Hrvatska - Portugal 0:3
23. VI. 1996. Hrvatska - Njemačka 1:2
8. X. 1996. BiH - Hrvatska 1:4

10. II. 1999. Hrvatska - Danska 0:1
10. III. 1999. Grčka - Hrvatska 3:2
28. IV. 1999. Hrvatska - Italija 0:0

12. XI. 2005. Portugal - Hrvatska 2:0
29. 1. 2006. J. Koreja - Hrvatska 2:0
1. II. 2006. Hong Kong - Hrvatska 0:4

3. VI. 2006. Hrvatska - Poljska 0:1
7. VI. 2006. Španjolska - Hrvatska 2:1
13. VI. 2006. Brazil - Hrvatska 1:0

18. VI. 2012. Hrvatska - Španjolska 0:1
15. VIII. 2012. Hrvatska - Švicarska 2:4
7. IX. 2012. Hrvatska - Makedonija 1:0

7. VI. 2013. Hrvatska - Škotska 0:1
10. VI. 2013. Hrvatska - Portugal 0:1
14. VIII. 2013. Lihtenštajn - Hrvatska 2:3

11. X. 2013. Hrvatska - Belgija 1:2
15. X. 2013. Škotska - Hrvatska 2:0
15. XI. 2013. Island - Hrvatska 0:0

5. IX. 2020. Portugal - Hrvatska 4:1
8. IX. 2020. Francuska - Hrvatska 4:2
7. X. 2020. Švicarska - Hrvatska 1:2

Linker
03. svibanj 2024 06:37