ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
IDUĆI SUPARNIK

Niko Kovač priuštio mu je nesvakidašnje ‘poniženje‘, a sad prijeti Vatrenima

Kao i na afričkoj smotri, Egipćani će protiv Hrvatske u prvi plan morati gurnuti zvijezde iz sjene
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 16:00

Kada "faraon" ostane u Liverpoolu, vrijednost egipatske reprezentacije prepolovi se na 57,6 milijuna eura. U prijevodu - usporedbe radi - jedan milijun više od Hajdukove momčadi, kako otkrivaju bespuća Transfermarkta.

Dok Mohamed Salah na Anfieldu krpa ozljedu, ususret spektakularnom fotofinišu Premier lige, gdje će Egipćanin potencijalno odraditi i "posljednji ples" u ruhu "redsa", s obzirom na šuškanja o transferu, njegovi sunarodnjaci pokušavaju isprati gorak okus Afričkog kupa nacija s početka tekuće godine. U savršenu priliku za taj pothvat, u utorak od 21 sat, pretvorit će se "vatreni".

Kao i prije gotovo četvrt stoljeća, u lipnju 1999., Egipat i Hrvatska odmjerit će snage s prijateljskim predznakom, a naši će nogometaši u drugi međusobni dvoboj ponovno ući s etiketom "vlasnika bronce s posljednjeg Mundijala". Jedini međusobni ogled režiran je u Seulu, na Korea Cupu, kada su Ćirini izabranici remizirali protiv Egipćana 2-2, a pogotke za Hrvatsku potpisali su Igor Cvitanović i Davor Vugrinec. Dok su Egipćani u taj susret ušli kao aktualni "vlasnici" kontinenta, s obzirom na to da su 1998. pokorili Afrički kup nacija, u novi obračun ući će, pak, s novim razočaravajućim rezultatom.

Iako su na kontinentalnu smotru, početkom tekuće godine, stigli kao "kraljevi" natjecanja, s obzirom na to da su osvojili rekordnih sedam titula, društvo sa sjevera Afrike od turnira se oprostilo već u osmini finala, gdje ih je preskočila Demokratska Republika Kongo. No, na usluge prve violine mogli su računati tek u prve dvije utakmice na turniru, nakon što je Salah protiv Gane zaključio epizodu na ovogodišnjem izdanju natjecanja. Kao i na afričkoj smotri, Egipćani će protiv Hrvatske u prvi plan morati gurnuti zvijezde iz sjene, pa će ključeve momčadi preuzeti Omar Marmoush, Mahmoud Trézéguet i Mostafa Mohamed. Egipatski napadački "trozubac", ujedno, i najvrjedniji eksponati momčadi.

Dok im je Mohamed, napadač Nantesa i autor sedam pogodaka u francuskom prvenstvu ove sezone, rezervirao duel s Dalićevim izabranicima, nakon što je nanišanio novozelandsku mrežu s bijele točke, Marmoush je trenutačno "najvrući" čovjek egipatskog tabora. "Sedmica" frankfurtskog Eintrachta u ovoj je sezoni potpisala deset pogodaka u Bundesligi, dodavši na konto i šest asistencija, čime je privukao pozornost engleskih velikana, koji se potiho raspituju za njegove usluge. Otočki mediji sele ga svakodnevno u Arsenal, Liverpool i ostale gigante, uz izvješenu cijenu od 30 do 40 milijuna eura.

Iako se uspinje prema zenitu karijere, 25-godišnji Egipćanin u travnju prošle godine doživio je i nesvakidašnje "poniženje", a priuštio mu ga je - Niko Kovač. Naime, Marmoush je u prethodnoj sezoni branio boje Wolfsburga, a "vukovi" su s 5-1 protutnjali kroz Bochum. Bivši izbornik "vatrenih" napadača je aktivirao na početku drugog dijela, a onda ga, u 64. minuti, ponovno preselio na klupu. Naravno, Marmoush je bio evidentno razočaran, a Kovač prilično nemilosrdan. Zamjenu je objasnio nezadovoljstvom zbog obrambenog doprinosa egipatskog ofenzivca, iako su njegove trupe u tom trenutku imale četiri pogotka prednosti.

Napadačku oštricu Egipta zaključuje Trézéguet, "prezimenjak" kultnog francuskog topnika, koji odrađuje drugu sezonu u Trabzonsporu, a ukrasio ju je s deset pogodaka.

Egipćani su zabili u posljednjih 20 dvoboja

Izuzev napadačkog terceta, koji igra u europskim klubovima, Egipćani su u utakmicu protiv Novog Zelanda krenuli s osmoricom igrača iz domaćeg prvenstva. Na klupi su, pak, bila još devetorica igrača iz egipatske lige, dva iz saudijske i jedan iz katarske. Bila je to premijera novog izbornika Hossama Hassana, koji je, ujedno, i najbolji strijelac egipatske reprezentacije u povijesti. Odigrao je 173 utakmice i zabio 67 puta, odnosno, 13 puta više od Mohameda Salaha. Unatoč oscilacijama u formi, Egipćani će u utakmicu protiv Hrvatske ući uz itekako pristojan golgeterski niz. Zadnji put su bez pogotka u utakmici ostali u lipnju 2022. protiv Etiopije (0-2), što znači kako su u posljednjih 20 utakmica zabijali barem jedan pogodak na susretu.

Linker
03. svibanj 2024 15:33