DAMIR KRAJAC/CROPIX
Josip Brekalo za JL

‘Nikola Vlašić i ja u dušu se poznajemo, a ovo što radi Dalić je bolje od naglog reza...‘

‘Mislim da su u ovim utakmicama svoje dionice odlično odradili i Bradarić i Duje...‘
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 16. listopad 2020. 08:52

Nakon utakmice je mahnuo tribinama na pozdrav i krenuo pravac - Njemačka. Za odmor, večer ili neko malo druženje nije bilo vremena. Josip Brekalo skupio je svoje stvari, u torbu dodatno utrpao jedan reprezentativni pogodak i dvije asistencije, te krenuo pravcem Wolfsburga, u koji je stigao negdje oko 4 ujutro. Javio se oko 13 sati, taman prije koronatesta i novih, sada klupskih obaveza. Prepun elana, ali i zadovoljstva, vadio je reminiscencije iz još snenih očiju.

Josipe, listopadski dojam prekrio je onaj rujanski memento?

- Moram priznati da jest. Smatram da smo dvije utakmice dobili na kvalitetu, pa i na mišiće, dok niti protiv Francuza to nije bilo loše, iako ne kanim slaviti poraze. Nekako je i u toj utakmici bilo vidljivo sve ono što nam se u zadnje vrijeme događa kada se sretnemo s Francuzima; preksinoć smo izuzev početka utakmice, a posebice u drugome dijelu dominirali, no na kraju smo opet izgubili, ali to i jest odlika momčadi koja nosi titulu prvaka svijeta. Pobjeđuju, nebitno kako. Slažem se s izbornikom, koji je konstatirao da svi igraju, a Francuska baš kao nekad Njemačka - pobjeđuje. No, s dvije pobjede i dobrim dijelom dvoboja protiv Francuske, popravili smo dojam rujna, svakako. A ujedno smo isprobali i druge taktičke varijante, i to je izgledalo dosta dobro.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Krenuli ste, silom prilika krenuo kao bek, pa postali krilo, a onda "svratili" i na mjesto napadača. Kako je to izgledalo?

- Šef je imao ideju isprobati nešto novo, što nam s obzirom na profil igrača odgovara, i mislim da je to izgledalo dobro. A ja vam oduvijek govorim da sam za reprezentaciju spreman igrati što god treba.

Prvenstveno ste, pak, savršeno nadomjestili Antu Rebića; gol i dva asista, uz odličnu igru, bilo kao starter ili džoker s klupe, kao protiv Francuza, kada ste donijeli novu energiju, sigurno su dobar pokazatelj?

- Ako uzmemo posljednje četiri utakmice, imam dva gola i dvije asistencije za reprezentaciju, i time definitivno mogu biti zadovoljan. Govorim vam već neko vrijeme, a nadam se da to i pokazujem, kako u reprezentaciju dolazim s ciljem dati baš 300% sebe i pružiti maksimum svaki put kada mi se ukaže prilika. To sam si zacrtao kao kredo, kao moj doprinos, i jedino tako mogu računati da ću biti dio ove momčadi, koja ima toliko klasnih igrača. Samo tako mogu opravdati izbornikov poziv.

Posebno se ističe vaša suradnja s Vlašićem; dvije predivne asistencije i dva prekrasna gola pokazuju da se znate u dušu?

- Niksi je sjajan igrač, i njegovi golovi ispadaju nevjerojatno laki, a to je dokaz njegove klase. Dugo igramo zajedno, od mlađih kategorija, jako se dobro znamo, i kada se ukaže prilika tražimo se na terenu, jer se sada već poznajemo u dušu. Drago mi je da sam mu mogao servirati dvije lopte, na koje je došao baš na svoj način, iz pozadine, a sada očekujem i da on meni u sljedećim susretima nešto vrati (smijeh).

U roku od dvije godine obojica ste od osvježenja postali igrači koji ako već nisu etablirani prvotimci, onda oni koji ozbiljno kucaju na vrata. Otkad ste u kadru, u zadnje dvije godine, zajednički imate već 31 nastup, sedam golova i pet asistencija. Jeste li očekivali takav rasplet?

- Definitivno smo došli opravdati napredak iz selekcije U21, ali smo i željeli pokazati da se na nas može ozbiljno računati. Drago mi je da se stvara takvo mnijenje, no ono bez kontinuiteta pada u vodu, tako da samo tako valja i nastaviti. Ali, evo, nismo tu samo nas dvojica, mislim da su u ovim utakmicama svoje dionice odlično odradili i Bradarić, koji je po meni opravdao poziv, ali i Duje (Ćaleta-Car), koji je po mome sudu odigrao dvije odlične partije. To su momci naše generacije, a siguran sam da bi nam se uskoro moglo pridružiti još koje ime; recept se zna, valja imati minutažu u klubu, to je preduvjet, a onda će izbornik, siguran sam, znati koga pozvati.

Ispada da smjena generacije prolazi dosta efikasno?

- Dobro kažete da je ovo mnogo bolje od nekog naglog reza, jer mi koji dolazimo još uvijek imamo priliku učiti od starijih i lakše se nositi s pritiskom koji ovaj sveti dres nosi. Kako mnogi od njih još imaju štošta toga za reći, a kako još neki također dolaze, siguran sam da će izbornikov plan proći bez prevelikog stresa.

Nema, dakle, straha za reprezentaciju, kako se neki boje?

- Prema meni, nema. Ne trebate brinuti za 'vatrene', jer smo dokazano nacija prepuna talenta, evo i u mladoj reprezentaciji opet stasa neka nova talentirana generacija i siguran sam da Hrvatska nikad ne treba strahovati za svoju reprezentaciju. Ponekad je, doduše, potrebno vrijeme, ali doista ne treba sumnjati u naš stručni stožer, koji je ovo prijelazno vrijeme označio ključnim u obnovi reprezentacije i prema onome kako to ide, nema straha.

Prvenstveni je plan, jasno, ostanak u "elitnoj jedinici" Lige nacija, u što ne sumnjate, ali borba za dresove dramatično se zahuktala uoči kvalifikacija te - posebice - odlaska na Euro, gdje su na raspolaganju samo 23 dresa?

- Daleko je lipanj i Euro, stoga je nezahvalno bilo što prognozirati, ali oduvijek je konkurencija za 'vatreni' dres bila velika, no ono što sam naučio igrajući u ovoj postavi i za ovog izbornika, osnovno se sastoji od toga da se u klubovima moramo izboriti za minutažu, jer samo tako možemo ciljati neke svoje ambicije, a onda će forma, kvaliteta i izbornikove ideje pokazati tko je pobjednik u tom natjecanju. Dobro je da svi dobivaju priliku, a do Eura će izbornik dobiti jasnu sliku. Konačno, i sada se vidjelo koliko nam znače klupske utakmice, jer dolazimo u bitno boljem ritmu i formi. Tu poglavito mislim na usporedbu rujna i listopada - zaključio je Brekalo...

Linker
27. travanj 2024 00:56