Dario Melnjak, Mislav Oršić
 
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
NAJVEĆI GUBITNIK POPISA

‘Nisam ljut na Dalića, ali smatram da sam trebao igrati na Euru. Mjesto mi je u reprezentaciji!‘

Iako je u dvije godine odigrao 9 utakmica za Vatrene, izbornik ga nije poveo na Europsko prvenstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. srpanj 2021. 07:07

Dario Melnjak bio je najveći gubitnik liste Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo, ne računajući Filipa Uremovića kojeg je zaustavila ozljeda. Iako je u dvije godine odigrao devet utakmica za Vatrene i redovno participirao u nacionalnoj vrsti, izbornik je na završni popis stavio trojicu igrača za poziciju lijevog beka, dajući na kraju totalnu prednost Jošku Gvardiolu, osim kojeg su u kadru bili Borna Barišić i Domagoj Bradarić, dok je Melnjak ostao ispod crte.

Pripreme traju

Tada se nije oglašavao za medije, sada smo ga “našli“ u Istanbulu i reagirao je vrlo pomirljivo, smatra da mu je bilo mjesto na Euru, ali i razumije Dalića, koji je imao veliki izbor.

- Između dvije faze treninga dobio sam nekoliko dana odmora koje sam odlučio provesti u Istanbulu, jer stigle su mi supruga i kćer. Dok sam na pripremama žena i dijete su s obitelji u Grčkoj - kazao nam je Melnjak, koji s Rizesporom “teše“ formu za novu sezonu. Ima vremena, jer prvo kolo igraju tek sredinom kolovoza s Bešiktašem Domagoja Vide.

image
Dario Melnjak
MATIJA DJANJESIC/CROPIX


U braku je s Grkinjom Georgiom. Upoznali su se svojedobno na Malti gdje je Dario igrao utakmicu, a ona boravila turistički. Imaju kćerkicu Kleio.

- To je ime došlo od Kleopatre. U Grčkoj je i dalje tradicija da se imena daju po roditeljima, tako smo i mi kćeri dali po ženinoj majci. Njezini su s otoka Chiosa, trajektom sam tamo iz Turske za pola sata. Dakako, prije toga unutar Turskoj imam let avionom iz svojeg Rizea. Bave se turizmom i trgovinom, imaju apartmane i suvenirnice… Kćer učimo tri jezika, grčki, hrvatski i engleski, ali još je mala. Samo neka bude sretna. Roditeljski dio života mi je najvažniji.

Naviknuti na sve

Jeste li se pomirili da vas izbornik više ne vidi u reprezentaciji ili vjerujete da ćete se ponovno nametnuti?

- Naravno da ću se nastojati nametnuti - odgovorio je Melnjak.

- Bio sam pravi navijač na ovom Euru i baš mi je žao, šteta je što nismo napravili više. Mislio sam da možemo ponoviti Rusiju. No, u Europi je puno dobrih reprezentacija i nije jednostavno doći do finala.

image
Dario Melnjak
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX


Kako ste doživjeli kad se doznali pred sam Euro da se otpali? Je li vas Dalić zvao i objasnio izbor? Kako ste sebi protumačili zašto ste ostali izvan ekipe?

- Čuli smo se. Mi nogometaši smo naviknuti na sve, u nogometu je sve moguće, tako sam i ja sam sebi prokomentirao to što nisam uvršten na listu za Europsko prvenstvo. Bio sam spreman na sve…

Jeste li bili šokirani?

- Očekivao sam da ću biti na popisu, ali to je izbornikova odluka. Vjerujem da niti njemu nije lako, jer, hvala Bogu, ima nas puno dobrih igrača za mjesto lijevog beka i morao je izabrati.

Jeste li se ljutili na izbornika? Zamjerate li mu to?

- Ne. Nisam bio ljut. Druga je stvar što sam želio biti na Euru i što sam mislio da mi je mjesto u reprezentaciji, te sam očekivao da ću se naći tamo. Kao što to svaki reprezentativac očekuje…

image
Mile Škorić, Dario Melnjak, Ivan Perišić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX


Mnogi su novinari, stručnjaci i ljudi iz nogometa prije Eura tvrdili da Gvardiol, Bradarić i Sosa moraju biti ispred vas. Dakako i Barišić, koji je od prije imao mjesto. Kako ste to doživjeli? Je li vas to zaboljelo?

- Nisam puno čitao o tome. Gledam svoj učinak. Imao sam nekoliko super utakmica za reprezentaciju - sa Švedskom, Švicarskom, Francuskom, Turskom… Nakon njih bilo je puno pozitivnih komentara u medijima. Negativne komentare nisam čitao, ali jesu moji prijatelji. Međutim, ja se na to ne obazirem. Općenito nogometaši ne obraćaju pozornost previše na komentare, jer uvijek ima onih koji nekoga vole, a drugoga ne vole. Čak i kad su u pitanju najbolji igrači pojedini im stručnjaci nalaze mane. Kako ne bi nama ostalima.

Blizu četvrtfinalu

Što kažete na Rebićeve opservacije o reprezentaciji?

- Pustimo izbornika i Rebića da se izjasne o tome.

Kako ste vidjeli nastup Vatrenih na Euru?

- Bili smo dobri i blizu četvrtfinalu. Kad igraju dvije reprezentacije koje su slične kvalitete nijanse odlučuju. Ovaj put smo izgubili od Španjolske, no došli smo nadomak prolazu. Mogli smo stići vrlo daleko jer imamo kvalitetu, bili smo baš jaka ekipa, a imat ćemo vrijednost i u sljedećim godinama.

Dugo ste bili unutra, znate odnose u momčadi, što je nedostajalo?

- Ne bih rekao da je nešto specijalno nedostajalo. Uvijek su u reprezentaciji bili super odnosi. Komunicirao sam s dečkima prije Eura i tijekom njega, govorili su mi da je sve izvrsno, da nema ničeg lošeg, da je baš suprotno, totalna pozitiva. Ja sam osjećao da je atmosfera u reprezentaciji dobra… To iskreno kažem. Činilo mi se da sve štima. Iako nisam bio u momčadi, znao sam da smo dobri i imao sam dobar osjećaj. No, puno je kvalitetnih momčadi rano moralo kući.

image
Dario Melnjak
GORAN MEHKEK/CROPIX

Imam šanse

Netko tko je otpisan, a drugačije je naravi, navijao bi da ispadnu što ranije. Ne patite od taštine i jala?

- Zar trebam govoriti o tome? Kad je bilo Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrao sam za Domžale. Za svaku utakmicu Vatrenih vozio sam se kući dva sata kako bih s prijateljima gledao i navijao. Nama Hrvatima je najvažnije da Hrvatska pobjeđuje. Tako sam navijao i sada. Uostalom, imam u momčadi i dosta prijatelja.

S kim ste najbolji u reprezentaciji?

- Svi se družimo. Osobno najviše s Oršićem, Badeljom, Kramarićem, Budimirom…

Brzo će tri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Na startu ciklusa za Katar bili ste u reprezentaciji. Što sada?

- Vjerujem, ako ću dobro igrati, da imam šanse biti na popisu. Imamo jake utakmice ispred sebe, a tada smo najbolji. Ne sumnjam u dobar rezultat, tko god bio u ekipi.

Je li šest bodova od devet taj dobar rezultat?

- Mislim da ćemo uzeti više od šest. Čak vjerujem da možemo do svih devet. Koliko nam god rujan nije lak. Nije nikome. Sve reprezentaciji u njemu znaju oscilirati.

Super mi je u Rizesporu, ali uvijek težim nečemu boljem

Je li Rizespor definitivno vaš klub za sljedeću sezonu?

- Vidjet ću. Imam još godinu dana ugovor. Dobro je ovdje, kvalitetno radimo, u klubu se sve promijenilo, predsjednik, direktor, trener… Puno je nove energije. Meni je super, iako kao i svaki sportaš težim boljem.

Turska liga će biti vrlo jaka i izjednačena

Mijenja li se što u turskoj ligi ili će opet Bešiktaš osvojiti titulu?

- Čujemo zadnjih dana da momčadi iz sredine i s dna tablice dovode pojačanja i da će liga biti vrlo jaka i izjednačena. Adana Demirspor je stigla iz 2. lige, a za nju je potpisao Mario Balotelli. Svi će imati dobar roster. Što se mene osobno tiče, uvijek želim napredovati kao igrač, nadam se da ću napraviti još jedan korak naprijed.

Marko Rog je prejak da bi ga ozljeda omela

Kako je bratić Marko Rog? Oporavio se od ozljede križnog ligamenta koljena?

- Je, super je. Kad se vratio u klub Cagliari napravili su testiranja i na njima je bio jedan od najboljih. Vjerujem da će ove sezone biti jači nego ikad. Rog je prejak da bi ga ozljeda omela. I fizički i psihički. Za njega sigurno ima mjesta u reprezentaciji, pokazao je to puno puta igrama koje je pružio.

Linker
11. travanj 2024 16:57