ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
BUDUĆNOST VATRENIH

‘Nisam nimalo dvojio kad sam izabrao Hrvatsku! Haaland? On je mašina, evo što mi je savjetovao...‘

A prije godinu dana se još kao navijač slikao u dresu ispred Maksimira...
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 06. rujan 2021. 09:29

U razmaku od samo nekoliko dana prezime Pašalić je ovog ljeta drmalo nogometnom scenom. Dok je Atalantin Mario uveo hrvatsku reprezentaciju u dramatične produžetke protiv Španjolaca, Borussijin je Marco (20) zabilježio svoj premijerni pogodak za prvu momčad žuto-crnih. Marco je, naime, ovog ljeta Stuttgart zamijenio Dortmundom, a odlučio je i nastupati pod hrvatskom stijegom, iako je, s obzirom da je rođen u Karlsruheu, mogao odabrati i Njemačku. No 20-godišnji krilni igrač nam je pojasnio kako nije imao nikakve dvojbe oko nastupa za Hrvatsku i jedva je dočekao poziv izbornika mlade selekcije Igora Bišćana. Ovaj rujanski ciklus će propustiti zbog ozljede, ali već u listopadu bi Pašalić trebao zabilježiti debitantski nastup u Bišćanovoj momčadi.

Stigao je poziv hrvatske reprezentacije, a prije godinu dana ste se još kao navijač slikali u dresu ispred Maksimira. Kako se osjećate kada ste dobili poziv izbornika Bišćana?

- Dobiti poziv za okupljanje hrvatske mlade reprezentacije mi je čast. Od malih nogu sam velik navijač hrvatske reprezentacije i uvijek mi je bio san da ću jednog dana predstavljati Hrvatsku. Oduvijek sam pratio naše utakmice na televiziji, bio sam i na utakmici protiv Češke u St. Etienneu 2016. godine, a krajem 2018. godine sam bio na utakmici između Hrvatske i Engleske u Londonu.

Jeste li dvojili kada ste izabrali hrvatsku reprezentaciju?

- Nisam nimalo dvojio – odrastao sam u Njemačkoj, no od malih nogu sam odgojen kako je Hrvatska domovina. Cijela obitelj bila je presretna kada je stigao poziv, a nadam se kako ću u listopadu upisati i prvi nastup. Igrao sam i za hrvatsku U-17, a kada nakon toga nisam ponovo dobio poziv, osjetio sam još veću motivaciju da treniram i dokazujem.

U kratkom vremenu ste stigli od anonimnosti do reprezentacije...

- Možda se iz vanjske perspektive čini kako je moj napredak brz, ali ja cijeli život zaista čvrsto i puno treniram, pa iz moje perspektive ovaj poziv nije nešto što je došlo preko noći, već je najbolja moguća nagrada za godine truda i treniranja.

Kako ste se uopće odlučili za nogomet, od kuda potječe ta ljubav?

- Nogomet mi je prva ljubav – čim sam dotaknuo loptu, znao sam da je to to. U drugim sportovima osim nogometa nisam se oprobao, odmah sam znao da je nogomet ono čime se želim baviti u životu.

Kako je došlo do suradnje s Borussijom Dortmund?

- S predstavnicima Borussije stupili smo u kontakt dok sam igrao u Stuttgartu – bio sam pred istekom ugovora te su mi ponudili priliku da igram za njih. Naravno, nisam puno razmišljao o tome hoću li prihvatiti njihovu ponudu – od malih nogu navijam za Borussiju, a također mislim da svi koji prate nogomet znaju koliko dobro Borussia radi s mladim igračima. Osim toga, riječ je o jednom od najboljih i najpoznatijih klubova u Njemačkoj i Europi - kada ti Borussia Dortmund pruži priliku, stvarno nemaš o čemu razmišljati.

Nedavno ste debitirali za prvu momčad Borussije i to protiv Bayerna, kakav je bio osjećaj?

- Nastup za prvu momčad mi je bio veliki san, no ni sam nisam baš očekivao da će to doći tako brzo i da ću imati priliku debitirati na tako velikom stadionu i u jednoj takvoj utakmici. Ipak, taj prvi nastup je samo jedan od ciljeva koje sam si zadao – mlad sam igrač i ne bih za sebe rekao da sam već „uspio u životu“. Preda mnom je da se usredotočim i da još više zapnem na treninzima i na utakmicama kako bih se pokazao dovoljno dobrim za prvu momčad.

Kome se najviše divite od nogometaša u Borussiji u kojoj igra veliki broj zvijezda?

- Divim se svim igračima u klubu – oni zaista igraju na najvišem mogućem nivou nogometa, brzina igre na koju su oni navikli je nevjerojatna. Svakome od njih se može diviti i od svakog od njih se može puno naučiti. Stvarno sam sretan i ponosan što mogu biti dio takvog kluba.

Jeste li stigli popričati s Haalandom, je li možda udijelio kakav savjet? Da li je i na treninzima gol-mašina kao i na utakmicama?

- Upoznao sam se s Haalandom – on je odličan dečko, a još i bolji nogometaš, što je jasno svakome tko pogleda neku njegovu utakmicu na televiziji. On je mašina na treningu i mašina na utakmicama. Savjetovao mi je kako trebam uvijek čvrsto trenirati i dati sve od sebe na treninzima kako bih uspio.

image
ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Možete li opisati kakvi su uvjeti u klubu te kakav je trener Marco Rose kojega se inače jako cijeni u Njemačkoj i u Europi?

- Uvjeti su u Borussiji su izvanredni – točno onakvi kakvi se mogu očekivati od jednog takvog kluba. Stvarno imaju sve što je mladim igračima potrebno da se razvijaju na najbolji mogući način. Ogromna mi je čast što sam imao priliku upoznati Marca Rosea i trenirati pod njim, kao i to što mi je dao priliku da debitiram protiv Bayerna – želim mu se zahvaliti za ukazano povjerenje time što ću davati sve od sebe na svakom treningu i utakmici. Nadam se da ću se u drugoj momčadi dovoljno dokazati kako bih opet dobio šansu da pokažem sve što znam i priključim se prvoj momčadi.

Može li Borussia ove sezone do naslova pored jakog Bayerna?

- Naša momčad je izrazito dobra – mislim da se možemo natjecati s Bayernom za sam vrh.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

- Plan mi je ići korak po korak. Prvi cilj mi je dati sve od sebe za drugu momčad Borussije. Ako Bog da i ako ostanem zdrav, kroz asistencije i golove u trećoj ligi želim pokazati što mogu. To je ono na što sam trenutačno usredotočen – želim kroz puno rada na svakom treningu i na svakoj utakmici dokazati da sam dovoljno dobar za prvu momčad.

Što očekujete od budućih nastupa za hrvatsku reprezentaciju?

- Kada prvi put nastupim za mlade, želim da svi vide kolika mi je čast predstavljati Hrvatsku i da svima bude jasno kako sam spreman „izginuti“. Na svakom ću treningu i u svakoj utakmici dati sve što znam i na taj ću se način pokušati zahvaliti izborniku na pozivu i opravdati povjerenje.

Linker
19. travanj 2024 21:02