Philipp Lahm

 DANIEL REINHARDT/Dpa Picture-alliance Via Afp
BIRANE RIJEČI

Nogometni velikan se pred milijunima ljudi naklonio Modriću i Vatrenima: ‘To što čine je nevjerojatno‘

Igrače kao što je Modrić ne čini posebnima samo jedna vještina koju imaju, kaže Lahm
Piše: SNObjavljeno: 10. srpanj 2023. 11:21

Legenda minhenskog Bayerna i njemačke nogometne reprezentacije Philipp Lahm u svojoj je kolumni za engleski Guardian velike riječi hvale uputila kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije i "desetki" madridskog Reala, Luki Modriću. U istu rečenicu s njime stavljen je i novi igrač Barcelone, a donedavni veznjak Manchester Cityja, Ilkay Gündogan. U naslovu stoji: Gündogan i Modrić su nevjerojatni igrači i skup svega".

- Gledao sam završnicu Lige nacija, sjajna je to bila uvertira za Euro 2024. Emotivno najzanimljiviji trenutak bila je pobjeda Hrvatske protiv domaćina Nizozemaca. Stadion je bio rasprodan, a Oranje su bile neporažene na De Kuipu u prethodne 23 godine. Nakon produžetka slavilo je 20 tisuća Hrvata u Rotterdamu - piše Lahm.

Čovjek koji je za Bayern nastupio preko 400 puta, a dres njemačke reprezentacije nosio na 113 službenih utakmica ovako je pisao o Modriću i Hrvatskoj:

- U toj zemlji ne živi niti četiri milijuna ljudi, a nevjerojatni su, dvaput su na zadnja dva svjetska prvenstva igrali barem polufinale. Momčad je tako snažna i popularna među navijačima, a igrači su uvijek strastveni kada trebaju igrati za njihovu naciju. Njihov nevjerojatni igrač je Luka Modrić. U reprezentaciji je već 17 godina. Briljantni veznjak u europskim i svjetskim razmjerima ikona je baš kao Xavi ili Andrea Pirlo - kaže Lahm.

U tom je kolopletu i Gündogan:

- Sada se on priključio toj ekipi sa slavljem u Ligi prvaka kao kapetan Manchester Cityja. Nakon sedam godina u klubu i pet naslova prvaka Engleske, pobjeda u Istanbulu označila je kraj jedne ere. Pep Guardiola dokazao je da može bilo kada osvojiti bilo koji trofej. Ono što je Gündogan bio sa Rodrijem i Kevinom De Bruyneom za City, to su svojedobno bili Modrić, Toni Kroos i Casemiro za Real - piše Lahm i nastavlja:

- Igrači kao Gündogan i Modrić ne posjeduju samo "ono nešto", onu jednu vještinu više od ostalih. Nije to samo fizikalnost, brzina ili dribling koji ih izdvajaju, već je to skup svega. Oni daju svojim momčadima strukturu u svakoj situaciju. Osiguravaju loptu i prepoznaju trenutak za napasti protivnika. A uspješni treneri znaju da je takav tip igrača neizostavan u ekipi.

Guardian je inače jedan od najčitanijih svjetskih portala, na mjesečnoj razini bilježi stotine milijuna pregleda.

Linker
15. svibanj 2024 13:46