CROPIX
OKUPLJANJE REPREZENTACIJE

Nova akcija Vatrenih: Povratnik pod povećalom, a Modrić će konačno upoznati potencijalnog nasljednika

Kad se pogleda cijeli roster samo je jedan debitant, osim ako izbornik u zadnji čas ne povuče kakve poteze
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. studeni 2023. 09:37

Ante Budimir dakako nije novi među Vatrenima, ima broncu iz Katara i 17 nastupa, te 1 pogodak, ali jedna je od većih novosti na izbornikovoj listi u odnosu na listopadske dane strave u Osijeku i Cardiffu, gdje je Hrvatska od prvog favorita skupine D postala ovisnik o drugima. Euro je došao u pitanje, Zlatko Dalić nije napravio prevelike zahvate u momčadi, a jedan od onih koje je učinio povratak je Budimira. Vatreni se u ponedjeljak okupljaju u zagrebačkom hotelu Sheraton za dvoboje s Latvijom 18. studenoga u Rigi i Armenijom tri dana kasnije u Zagrebu.

Budimir igra u velikoj formi, samo je Bellingham zabio više golova od njega u La Ligi uoči nedjeljnih susreta. As Reala je 10 puta bio strijelac, a Budimir je u subotu pogodio vrata Las Palmasa za 1:1 i stigao do 7 pogodaka, kao i još niz igrača... Kolo ranije dao je dva gola Gironi, no taj su ogled izgubili 4:2. Osasuna u tri posljednja kola ima tek jedna bod, međutim, Budimir “para mreže”, od prošle reprezentativne stanke, dakle u mjesec dana, isporučio je pet komada.

image
IMAGO/imago sportfotodienst/Profimedia

- Ante Budimir je igrač koji sam o sebi dovoljno govori golovima i igrama. Mogao je biti u kadru reprezentacije već i ranije u ovim kvalifikacijama, a znamo da izbornik na njega nije računao od Svjetskog prvenstva. Iznenadilo me je nepozivanje, budući da je bio u formi, pogotovo u listopadu kad smo imali problema s mnogim napadačima. Ante je borac i karakter, u tim je utakmicama mogao pomoći, a svakako nije bez razloga sada dobio poziv - kazao nam je Nikola Jerkan, koji živi u Španjolskoj i detaljno prati tamošnju ligu, a kao skaut bio je povremeno i član stožera Zlatka Dalića.

Nije ostvario cilj

U protekle dvije sezone Budimir se dosta mučio. Igrajući za Osasunu u dionicama 2021/22., te 2022/23. dao je po osam golova u La Ligi i nije ostvario cilj koji si je sam zacrtao da bude dvoznamenkast. Ranije je igrajući za Mallorcu u sezoni 2020/21. postigao 11 golova, a još bolji bio je etapu ranije sa 13. Zabijao je on i po Italiji i Njemačkoj, no Španjolska je za njegovu sadašnju formu najbolje mjerilo. Nikad nije tako brzo stigao do sedam. U 13 nastupa, od toga je 10 započeo.
Osasuna igra tvrd, radan nogomet, nije španjolski lepršava, dosta pozornosti poklanja defenzivi, pa je biti golgeter u njoj nešto teža zadaća nego u mnogim drugim klubovima tamošnje lige.

- Osasuna ima snažan ritam igre, to je specifičan nogomet za Španjolsku s dosta centaršuteva. Jak je u skoku, ali ne samo to, Ante zna primiti loptu i zadržati je”dok se suigrači ne priključe, kompletno igra dobar nogomet.

Je li to dovoljno da mu izbornik ponudi mjesto startera na “devetki”? Lako je moguće.

- U svakom slučaju on bi trebao pomoći reprezentaciji. Pogotovo kad se zna kakve probleme imamo u napadu s izostancima igrača ili dugim stankama nekih koji su povratnici. Nadam se da će formu iz Osasune prenijeti na reprezentaciju. Iako su utakmice nacionalne vrste nešto drugo, pogotovo što Hrvatska ima svoj način igre. Što se tiče Budimira ne sumnjam da će dati maksimum kako bi Hrvatska dobila od njega što se očekuje. Sigurno neće zakazati u radu, u upornosti, a nadamo se da će i zabiti pokoji pogodak, te da će to biti dovoljno za plasman na Euro. Da će Wales kiksati i otvoriti nam vrata - optimist je Jerkan da će Hrvatska nakon mraka dočekati sunce.

- Wales nas je dobio, ali to nije ekipa koja me uvjerava da može pobijediti u obje utakmice koje su pred njom, dakle i Armeniju vani i Tursku doma. Armenija je ozbiljan suparnik, a i oni imaju svoje šanse i kalkulacije. Prije svega trebamo gledati sebe i dobiti ta dva susreta - zaključio je Jerkan.

image
NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

U napadačkom ešalonu, koji je najsporniji, novost su i povratci Kramarića i Ivanušeca, Kramarić ima samo dva ulaska s klupe, ali do subote će možda biti fit i za ulogu startera. Bruno Petković najavljen je na okupljanju. Izjava Dinamovog trenera Jakirovića kako se nada da će presuditi razum govori da u klubu očekuju kako će ga Dalić osloboditi ove akcije i omogućiti mu da nakon dužeg vremena ovaj tjedan počne trenirati s Dinamovom momčadi. Naravno, izbornik ima zadnju riječ u dogovoru s liječnicima i igračem. Poziv je nakon druge operacija križnog ligamenta i podužeg praznog hoda dobio Marko Pjaca.

Neugodna pozicija

Kad se pogleda cijeli roster samo je jedan debitant, osim ako izbornik u zadnji čas ne povuče kakve poteze. Martin Baturina dobio je prigodu konačno upoznati Luku Modrića, što je dobro i za njega i za Vatrene, jer Baturina je jedan od igrača o kojima bi mogao dosta ovisiti vezni red nacionalne vrste u postmodrić eri. Od kapetana svakako može nešto naučiti...

image
RONALD GORSIC Cropix

Hrvatska se dovela u neugodnu poziciji da mora čekati rezultate drugih utakmica. Turska je u našoj skupini D osigurala Euro, a drugo mjesto može pripasti Walesu, nama i Armeniji. Pritom Wales i Armenija ovise sami o sebi, a jedino mi ne. Neovisno što Armenci imaju samo sedam bodova, a Wales i Hrvatska po 10. Ako Wales dobije obje utakmice ide na 16 bodova i prolazi u Njemačku, ako Armenija to učini stići će na 13 bodova, koliko bi u tom slučaju mogli imati i Wales i Hrvatska, no oni bi bili najbolji zbog rezultata u međusobnim susretima. Ako bi Wales bio u tom krugu to je sigurno, jer dobili su ga vani 4:2, a ako bi na 13 bile samo Armenija i Hrvatska tada bi oni morali slaviti s dva gola, jer su doma poraženi 1:0.

Kombinacija je puno, no za Vatrene je sam jedna priča realna - trebaju dobiti oba ogleda, i Latviju i Armeniju te se nadati da Wales neće uzeti 6 bodova. Na kraju bi zagrebački sraz s Armenijom mogao biti pravo finale skupine, možda uz praćenje rezultata u Cardiffu na utakmici Wales - Turska.

Popis Zlatka Dalića za kvalifikacijske utakmice s Latvijom i Armenijom

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).

Braniči: Domagoj Vida (AEK Atena), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Nikola Moro (Bologna).

Napadači: Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna).

Aktivirani pretpoziv: Martin Baturina (Dinamo Zagreb)

Pretpozivi: Nikola Vlašić (Torino), Borna Barišić (Rangers), Josip Brekalo (Fiorentina), Petar Musa (Benfica), Dion Drena Beljo (Augsburg), Franjo Ivanović (Rijeka), Dominik Kotarski (PAOK).

Na tribinama Maksimira bit će 1.500 do 2.000 djece

Hrvatska reprezentacija od ponedjeljka će boraviti u Zagrebu, gdje će se pripremati za kvalifikacijske utakmice za Euro, koje igra s Latvijom u Rigi u subotu 18. studenoga, te s Armenijom u Zagrebu 21. studenoga.

Vatreni će na obje utakmice imati podršku navijača, a poznato je kako je HNS dobio kaznu UEFA-e, te na Maksimir 6.000 mjesta mora ostati prazno ili može biti popunjeno djecom do 14 godina. Iako se radi o mjesecu studenome, kad vrijeme nije uvijek ugodno, te početku susret od 20.45, HNS je dobio povratne informacije iz osnovnih škola da zanimanje postoji te će na tribinama biti 1.500 do 2.000 djece. Ostali dio koji je pod kaznom ostat će prazan. Zanimljivo, iako se utakmica igra u Zagrebu, jednak, pa čak kažu i nešto veći interes pokazala su djeca iz drugih krajeva Hrvatske, nego što su stigle povratne informacije iz samoga Zagreba. Premda to može biti i do ravnatelja škola i razrednika, tko ima volju to organizirati... Tako će na stadionu biti školarci iz Novske, Okučana. Petrinje, Slatine, Slavonskog Broda, Gospića...

HNS je ranije odredio da će pod sankcijama biti tribine Sjever gore i Jug, a tek će odlučiti na koju će od njih smjestiti djecu. Zasad jer vjerojatnije da će to biti južna tribina.

Hrvatska mora osvojiti više bodova od Walesa ili će u play-off u ožujku

Vatreni više nisu vlasnici svoje sudbine što se direktnog plasmana u Njemačku 2024. tiče, već će ovisiti o rezultatima drugih utakmica. Čak i ako upiše pobjede protiv Latvije u Rigi i Armenije u Zagrebu, tih 16 bodova u jednom joj raspletu neće biti dovoljno za jedno od prva dva mjesta. Hrvatska će izvisiti ako 18. studenoga Wales pobijedi Armeniju u Erevanu, pa tri dana kasnije i Tursku u Cardiffu. Wales, Turska i Hrvatska u tom bi slučaju imali po 16 bodova, a zbog rezultata u međusobnim dvobojima konačni redoslijed na ljestvici bio bi upravo takav (na mini tablici Wales bi imao 7, Turska 6, a Hrvatska tek 4 boda).
Pojednostavljeno, za direktni plasman na Euro 2024. Hrvatska u posljednja dva kola mora osvojiti više bodova od Walesa, inače će u ožujku sljedeće godine igrati play-off.

Linker
27. travanj 2024 21:09