ISA TERLI
U ZADNJI ČAS

Novi preokret: Dalić i Hrvatska će strepiti do zadnjeg trena! Trenutno su sigurna samo - četiri igrača

U dogovoru sa zdravstvenim autoritetima iz Švedske odlučeno je da se Vatreni ponovno testiraju u petak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2020. 16:06

Hrvatska reprezentacije sletjela je oko 13.30 sati u Stockhlom. U Švedskoj u subotu ima drugu utakmicu u ovom ciklusu, susret Lige nacija. Domagoj Vida ostao je u Istanbulu u izolaciji, kako živi u tom gradu to mu je bilo jednostavnije nego što bi bilo nekome drugome, a svi ostali stigli su u Skandinaviju gdje su im se priključili Dominik Livaković i Bruno Petković.


Vatreni su se u srijedu testirali na COVID-19 već treći put u ovoj akciji. Prvo je svaki igrač morao doći na okupljanje s negativnim nalazom. Potom su u Istanbulu u ponedjeljak napravili test koji je bio meritoran za utakmicu s Turskom, na kojem su svi, tako i Vida, bili negativni. U srijedu su se testirali za odlazak u Švedsku i tada je došao Vidin pozitivan rezultat tijekom večeri, na poluvremenu susreta s ekipom Senola Günesa.


Mediji su puni napisa je li se još netko zarazio. Prvi je plan bio da se Vatreni više ne testiraju prije nedjelje, kad imaju redovnu provjeru za dvoboj s Portugalom koji se igra u utorak u Splitu. Međutim, dolaskom u Švedsku to se promijenilo. Neće istrčati na Friends Arenu dok se ne konstatira jesu li svi ostali negativni.

Činjenica je da su igrači boravili zajedno u hotelu, da su imali svaki dan sastanke u zatvorenoj dvorani, da su se vozili u autobusu, kao ekipa ručali, večerali… a kako je Vida neposredan i druželjubiv s mnogima je bio u kontaktu. No, to ne znači da je bilo koga zarazio, ali ne može se znati dok se ne prekontrolira. Pomalo se boje i Turci jer je s nekim njihovim igračima srdačno popričao, primjerice s Erkinom Canerom.


HNS je priopćio kako je u dogovoru sa zdravstvenim autoritetima iz Švedske odlučeno da se Vatreni ponovno testiraju u petak 13. studenoga, dan prije utakmice. Ni Šveđani, niti UEFA ne žele ništa riskirati.

To donosi strepnju u nacionalnu vrstu jer izbornik Zlatko Dalić do petka navečer ili subote ujutro, na dan utakmice, neće znati na koga smije računati!

Jesu li mu sva 23 igrača koja su došla u Solnu, gradić kraj Stockholma, na raspolaganju. Ili je COVID-19 još nekoga eliminirao. U situaciji kad ionako ima problema s obranom, a i ukupno nedostaje velik broj igrača, to je dodatan problem. Kako će izgledati jedanaestorica Hrvatske prvo će se pitati SYNLAB, partnera UEFA-e za provođenje testiranja, a tek nakon toga izbornika.

Dalić je siguran jedino da će moći računati na četvoricu Budimira, Brekala, Livakovića i Petkovića koji su oslobođeni testiranja.


Odigravanje utakmice ovog časa nije u pitanju jer UEFA-in protokol predviđa da se zbog pokojeg pozitivnog pojedinca ne šalje cijela momčad u izolaciju. Tako nije bilo ni kod drugih momčadi. Oni koji su negativni igraju.


Tijekom rujanskog okupljanja pozitivan na SARS-CoV-2 bio je kondicijski trener Luka Milanović. Tada su hrvatski epidemiolozi procijenili da, zbog poštivanja svih mjera, nije potrebna samoizolacija drugih članova stožera ili igrača. Istu odluku donijeli su turski epidemiolozi u slučaju Domagoja Vide.

Linker
23. travanj 2024 14:08