RONALD GORSIC/CROPIX
VATRENI ZA BUDUĆNOST

Novo lice Hrvatske! Dalić prelomio tko će nositi obranu, razbijena stara veza nakon više od tri godine

Hrvatski izbornik odlučio je razdvojiti par koji je na Mundijalu radio odličan posao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2021. 12:13

Joško Gvardiol prometnuo se u prvog stopera hrvatske reprezentacije, to je čvrst stav i ocjena izbornika Dalića. Uoči ključnih odluka za plasman na Svjetsko prvenstvo jedino je pitanje - tko će mu biti partner? Još od Mundijala u Rusiji Dejana Lovren i Domagoj Vida bili su stoperski tandem, ali tome je došao kraj.

Zajedno nisu igrali jedino ako je jedan izostao zbog ozljeda ili kartona, te kad je izbornik zbog tri utakmice u kratkom razdoblju rotirao ekipu kako bi rasporedio snage. Joško Gvardiol natjerao je Dalića da razbije staru vezu nakon gotovo 3,5 godine.

Slatke brige

Uoči prve utakmice s Nigerijom na SP-u u Rusiji, Dalić je donio jednu od najtežih i najvažnijih odluka. Senatoru Vedranu Ćorluci, današnjem pomoćniku, priopćio je kako će igrati mlađi i brži Domagoj Vida. Uz Dejana Lovrena, koji je bio u životnoj formi, finalist Lige prvaka s Liverpoolom. Sve ostalo je legenda…

image

Dejan Lovren i Domagoj Vida se bore za preostalu poziciju u obrani

ADRIAN DENNIS/AFP/PROFIMEDIA Adrian Dennis/Afp/Profimedia

No, u “tjednu odluke”, uoči ogleda s Maltom i Rusijom, Dalić je kazao:

"Dugo na stoperima Hrvatska nije bila toliko moćna i jaka, to su slatke brige. Gvardiol je neupitan na poziciji lijevog stopera, on je ispred svih. Treba nam lijeva noga, kad to igra dešnjak gubi se balans. A desno ćemo vidjeti tko će biti u najboljem stanju."

Dodao je kako želi imati standardiziranu obranu kao što je bilo u Rusiji (Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić), kao i cijelu ekipu, ali okolnosti ga tjeraju da mijenja...

Joško Gvardiol debitirao je za A reprezentaciju u Bruxellesu s Belgijom početkom lipnja, u zadnjoj provjeri prije Eura kao lijevi bek. Na toj je poziciji igrao sve četiri utakmice Vatrenih na kontinentalnoj smotri. Iako je bilo kritika na pojedine izvedbe, izbornik je odlučno stajao uz njega. Vjeruje da je Hrvatska dobila obrambenog igrača svjetske klase koji će jakim utakmicama i iskustvom doći na najvišu razinu. No, nakon Eura Dalić je odlučio - Gvardiol će odsad biti stoper. Već u rujnu u Moskvi trebao je startati u prvom susretu nastavka kvalifikacija, no spriječila ga je ozljeda na zagrijavanju. Zbog nje je preskočio i kasnije oglede sa Slovačkom i Slovenijom. U listopadu se konačno našao na tom mjestu s Ciprom, gdje je zabio i prvi gol te Slovačkom. Toliko je oduševio i “kupio” Dalića da je - raspisao natječaj za njegovog partnera! U klubu RB Leipzigu bio je i branič i stoper, sve što je zatrebalo...

S kime će Gvardiol “ruku pod ruku”? Dejan Lovren je u društvu s Domagojem Vidom bio “desna opcija”. Radi se o jednom od dokapetana Vatrenih i ima logike da on bude taj. U njegovim nogama je 69 utakmica za A vrstu i četiri pogotka, za susrete koji dolaze nije nebitno i to što dobro poznaje Ruse koji su ključan suparnik. Kapetan je Zenita.

Domagoj Vida je također dokapetan, igrao je s Gvardiolom sa Slovačkom, ali to mu vjerojatno nije plus jer izbornik je imao kritike na njegov račun. U Bešiktašu je propustio susret Lige prvaka sa Sportingom zbog lista, ali radilo se samo o odmoru jer već se za vikend pojavio u postavi. Za Vatrene ima čak 95 utakmica i četiri pogotka.

Spušteni nosevi

Duje Ćaleta-Car danas je u znatno boljoj situaciji nego na startu sezone, igra u Marseilleu, on i Gvardiol činili su središte obrane na Cipru, te i on ima pravo očekivati šansu. Peti stoper u kadru je Marin Pongračić. Niti njegove ambicije nisu male, ali čeka iz drugog plana.

Kad izbornik odredi ime, prirodno bi bilo da Ta’Qali bude proba, a Split glavni test. Da kaže koji je to dvojac i ne mijenja, iako teoretski može podijeliti minutažu, pa Gvardiolu na Maltu dodati jednog, a potom drugog kolegu.

Glavno je pitanje kako će Lovren i Vida prihvatiti da jedan od njih mora na klupu, oni su odličnici dugog staža, no u sportu se ne živi od starih zasluga, novo doba traži nove izazove i junake. Dalić se nakon Eura postavio daleko tvrđe, bez tolerancije za “spuštene noseve”, očekuje od svih da s najboljom vjerom prihvate uloge koje su im date. Žele li biti dio nacionalne vrste...

Linker
19. travanj 2024 07:05