Simulacija budućeg kampa HNS-a

 Krešimir Ačkar
DOM HRVATSKOG NOGOMETA

Obišli smo mjesto novog kampa HNS-a: Vatreni bi već 2024. mogli dobiti četiri terena, akademiju, wellness...

"Realno bi bilo da kamp bude gotov kroz dvije godine, a volio bih da to bude do konca 2024.", kaže Ačkar
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 09. travanj 2023. 14:58

Vrijeme radnje je Velika subota, a mjesto radnje Velika Gorica. Nalazimo se na zemljištu površine 92300 metara kvadratnih na kojem će, u skoroj budućnosti, niknuti kamp hrvatske nogometne reprezentacije ili, poetski rečeno - dom hrvatskog nogometa. Parcela predviđena za izgradnju nacionalnog kampa smještena je uz Aveniju Pape Ivana Pavla II., na potezu između Gradske sportske dvorane i ceste koja vodi prema Domovinskom mostu. Oko kilometra je udaljena od stadiona HNK Gorica, odnosno pet minuta vožnje od Zračne luke Franjo Tuđman.

- Ovdje će biti prekrasan kompleks koji će sadržavati sve ono što jedan pravi nogometni kampus treba imati; četiri nogometna terena, medicinski centar, upravnu zgradu, akademiju, tribinu kapaciteta 2000 gledatelja, teretanu, "wellness"... - govori nam gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, tijekom zajedničkog razgledavanja parcele, pa nastavlja:

- Bit će tu i sportska dvorana koja će moći biti dom futsal reprezentaciji, ali i selekcijama svih ostalih loptaških sportova, po uzoru na druge nacionalne kampove gdje, također, ostale reprezentacije mogu koristiti benefite i sadržaje kampa. Mlađi uzrasti nacionalnih selekcija moći će ovdje održavati reprezentativne utakmice, dok će HNS sudačke kongrese i slične aktivnosti moći organizirati u svom prostoru, a ne u iznajmljenom kao što je bio slučaj do sada.

image

Krešimir Ačkar

Damir Krajač/Cropix

Izgradnja kampa bit će neupitno ogroman dobitak za hrvatski nogomet i nacionalni sport općenito, ali imat će i brojne pozitivne implikacije na Veliku Goricu, osobito u ekonomskom aspektu.

- Sama činjenica koliko gradova i općina je željelo da kamp HNS-a bude u njihovoj jedinici lokalne samouprave govori u prilog tome koliko je to velika stvar za jedan grad - objašnjava nam Ačkar, pa dodaje:

image

Parcela za izgradnju kampa

Damir Krajač/Cropix

- Uz dolazak naše i ostalih svjetskih reprezentacija i selekcija pojavit će se potreba za novim hotelijersko-turističkim sadržajima što je našim sugrađanima, osobito u ovome dijelu gdje su navezani na međunarodnu zračnu luku Zagreb, vrlo bitno. Osim toga, ovo je snažna turistička promidžba našeg grada, a i ove okolne parcele će, upravo zahvaljujući nogometnom kampu, privući brojne investitore baš u Veliku Goricu. Taj kamp nas stavlja na kartu Europe kao važnu točku.

U nastavku razgovora Ačkar nam je ispričao kako je tekla cijela priča oko izgradnje kampa u gradu kojem je na čelu, odnosno kako se proces razvijao na relaciji Velika Gorica - HNS - Vlada RH.

image

Ačkar na zemljištu kampa

Damir Krajač/Cropix
image

Zemljište na kojem će niknuti kamp Hrvatskog nogometnog saveza

Damir Krajač/Cropix

- Nakon inicijalnog sastanka s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem, shvativši da postoje određeni problemi sa Zagrebellom i da se ne zna kada će oni biti riješeni, Velika Gorica je ponudila dvije lokacije. Jedna lokacija je nešto niže od ovoga poteza, ali tamo su privatna zemljišta čije su cijene visoke, pa se ta opcija kasnije ni razmatrala, a druga je ova u neposrednoj blizini aerodroma. Kompleks će se ovdje lijepo uklopiti jer dolazi uz Gradsku sportsku dvoranu, teniske terene, stadion HNK Gorice, Gradske bazene, "pumptrack" stazu i zapravo stavlja "točku na i" u gradskoj sportsko-rekreacijskoj zoni - pojašnjava nam velikogorički gradonačelnik, pa nastavlja:

- U dogovoru s Vladom i ministarstvom ponudili smo parcelu u državnom vlasništvu, odmah smo krenuli u ciljane izmjene urbanističkog i prostornog plana, 28. veljače smo započeli s izmjenama, a 18. svibnja će one biti završene. Nakon toga, sukladno dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem, resornim ministrom Brankom Bačićem i HNS-om, vlasništvo nad ovom zemljom, na sjednici Vlade bit će prebačeno na HNS. Oko 6. kolovoza će biti izdana građevinska dozvola, a onda je na HNS-u da se krene u investiciju.

image

Simulacija budućeg kampa HNS-a

Krešimir Ačkar

Od našeg sugovornika doznali smo da je vrijednost zemljišta namijenjenog za izgradnju nogometnog kampa viša od deset milijuna eura, a da je vrijednost investicije oko 15 milijuna eura.

- To je investicija HNS-a koja će sigurno imati i podršku UEFA-e. Vidjeli smo da Aleksander Čeferin daje snažnu podršku HNS-u ističe Ačkar, a o rokovima kaže:

- Realno bi bilo da kamp bude gotov kroz dvije godine, a osobno bih volio da to bude do konca 2024.

Za kraj nas je zanimalo hoće li vrata nacionalnog kampa, u razdobljima kad za to budu postojali uvjeti, biti otvoreni i građanstvu.

- To je pitanje za HNS, ali vjerujem da hoće. Iz moje osobne perspektive, ovome projektu se pristupa vrlo dobro, pozitivno i plemenito, te vjerujem da će kamp, sukladno mogućnostima i prostoru, biti dostupan i građanima - zaključio je velikogorički gradonačelnik.

image

Zemljište na kojem će niknuti kamp Hrvatskog nogometnog saveza

Damir Krajač/Cropix

Linker
01. travanj 2024 09:40