OZAN KOSE
RIJEČ STRUČNJAKA

‘Obrana je loša! Pa zašto Dalić nije zvao toga dečka u reprezentaciju? Makar da bude na klupi...‘

‘U svim kolektivnim sportovima obrana je osnova svega. Najbitnija je organizacija obrane...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. studeni 2020. 10:21

Što to ne štima s Vatrenima? Neke odgovore probali smo pronaći kod naši nogometnih stručnjaka, jednog starijeg - Ilije Lončarevića, te jednog mlađeg - Ferde Milina.

- Pogledajte koliko smo pogodaka primili u skupini. U pet utakmica trinaest! Obrana je loša. Ne možeš biti dobar niti u ostalim segmentima igre ako ti je obrana slaba. U svim kolektivnim sportovima obrana je osnova svega. Najbitnija je organizacija obrane, a tek onda sve ostalo. Bez prave obrane nema sigurnosti momčadi i nema pravog nogometa. Nema tu nikakve filozofije - kaže nam u uvodu Ilija Lončarević.

Iskusni stručnjak nudi još jedno zanimljivo mišljenje.
- Mi od bekova ne tražimo da budu obrambeni igrači, da igraju obranu, a tek onda da vidimo što mogu prema naprijed. Radimo obratno. Neka oni igraju prema naprijed, a u obrani neka se snađu ako mogu. Nadalje, recite mi jednu ozbiljnu momčad koja igra bez nekakvog Kantea, Casemira, Williama Carvalha... A Hrvatska igra bez takvih igrača. Glasno i jasno, mi nemamo pravog korektora vezne linije! Moraju ga igrati Modrić ili ne znam tko drugi. Marcelo Brozović pokriva puno toga, ako on ne igra onda smo u “banani”. Moramo pronaći igrače koji su sposobni da nose teret na toj poziciji, ali i na nekim drugima, recimo stoperskima. Dakle, trebamo napraviti samo tu jednu-dvije jednostavne stvari. Kad sam govorio o obrani, nisam mislio samo na zadnju liniju. Zapravo, moje mišljenje jest da su igrači ispred zadnje linije primili tih trinaest pogodaka!

image
RANKO SUVAR/CROPIX

Imamo li prave veznjake?
- A što je Lovro Majer? Tko je najbolji stoper ove godine u Hrvatskoj? Pa valjda Joško Gvardiol. Zašto Gvardiol nije pozvan u reprezentaciju? Pa da makar bude na klupi, da začepi rupe koje je trebalo začepiti? Znamo da nam fale vezni igrači, ako tražimo zamjenu za Luku koji ima 35 godina, pa tko su onda ti koji će ga zamijeniti? Pa vjerojatno onda ti koji su predodređeni da ga zamijene. Tu je prvi Lovro Majer, a onda ćemo ih naći još. Pa već imamo mlade korektore vezne linije, da se planiralo na vrijeme, već bi se neke stvari znale. Evo vam Žapera iz Osijeka, evo vam Franjića iz Dinama, Lepinjice iz Rijeke koji je bio naglašena kvaliteta, a sad je pao u zaborav, ne znam iz kojeg razloga. Stvar je da se ne traže pravi igrači, a ako se ne traže, neće se niti naći. Moramo imati u glavi neku filozofiju kako bi reprezentacija morala izgledati.
Rekao je još nešto:
- Mi neke mlade igrače koji su jednom ili dva puta asistirali i zabili neki pogodak najednom promoviramo u nositelje svega, da su bogomdani i da se bez njih ne može više igrati nogomet. A kad se pojavi, recimo, neki Uremović, onda shvatimo da se može. Imamo mi mladih igrača, samo treba pronaći prave. Nekima dajemo prijestolje, kraljevsku ulogu, a drugima ne dajemo niti na budu vodonoše. Izbornik Dalić i svi ostali oko njega trebaju se zabrinuti zbog ovog što se dogodilo protiv Švedske. Pa jeste li vidjeli da je kapetan Luka Modrić neraspoložen ušao u igru? Zašto? Zašto je Kovačić neprepoznatljiv? Može nedostajati šest-sedam igrača, možemo izgubiti, ali ne možemo biti neprepoznatljivi - zaključio je Ilija Lončarević

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ferdo Milin kaže da je reprezentacija kratko na okupu.
- Ako pogledate zadnjih nekoliko utakmica Hrvatske, uključujući prijateljske, mi nismo imali standardnu momčad niti jednu utakmicu. Pogledajte samo stoperske pozicije. Igrali su u Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Pongračić, Uremović... Svi su se mijenjali, parovi su se mijenjali. Mi nemamo standardnu momčad koja igra, to je ogroman problem - kaže Milin.

Upozorava na jednu činjenicu:
- Konstantno se vodi polemika oko Kovačića. Čovjek je igrao u top klubovima. Igra sad odlično u Chelseaju, a u reprezentaciji ga uglavnom nema. Zašto igra u širinu, a ne u dubinu? Idemo više naći mjesto tom Kovačiću. Idemo naći nekoga tko će zamijeniti Brozovića ili dvojicu koji će pomoći Kovačiću.

Milin će zaključiti:
- Sve nas zamagljuje Rusija. Treba zaboraviti Svjetsko prvenstvo i Rusiju! Mi mislimo da smo bolji od Francuza i Portugalaca koji su na velikim natjecanjima uvijek u samom vrhu, a mi smo to bili samo dva puta u zadnjih dvadeset godina. Mi nismo drugi na svijetu, mi smo treći u skupini Lige nacija s trinaest primljenih pogodaka u pet utakmica!

Linker
23. travanj 2024 12:29