Tin Jedvaj i Raheem Sterling u slavnom polufinalu SP-a
 ADRIAN DENNIS Afp
PAKLENI NAPADAČ ENGLESKE

‘Odmah pobijediti Hrvatsku koja nas je izbacila sa Svjetskog prvenstva! Treba li većeg motiva od toga?‘

‘Igrao sam za Englesku na tri velika natjecanja, ali poraz od Hrvatske bilo je najteže prihvatiti‘.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. svibanj 2021. 23:23

Raheem Sterling bio je igrač kojeg se Hrvatska prilično pribojavala uoči polufinala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, kad su Vatreni pogotkom Mandžukića u produžetku izborili plasman u finale.
- Pobjede koje smo ostvarivali u Rusiji bile su ogromna stvar. Pokazali smo pravi karakter i zajedništvo, i to je iskustvo koje će mi ostati u sjećanju do kraja života. Igrao sam za Englesku na tri velika natjecanja, ali poraz od Hrvatske bilo je najteže prihvatiti. Mentalno sam se osjećao sjajno, imao sam velika očekivanja. Vjerujem da sam mogao dati puno više momčadi – otkrio je Sterling u razgovoru za FourFourTwo.


Dakako, Englezi misle da mogu napraviti pomak u odnosu na Mundijal. Tamo su bili vrlo dobri, sad žele još više. Jedan su od domaćina i mogu računati na potporu svojih navijača, no još važnije je to što su pomladili, ali ujedno i pojačali momčad sjajnim talentima kao što su Mount, Foden, Grealish, Sancho...


Kako se Vatreni fokusiraju na otvaranje s Engleskom, tako se i izabranici Garetha Southgatea spremaju za nas. Oni koji su igrali polufinale u Moskvi imat će i dodatne motive za revanš, iako su se dvije reprezentacije u međuvremenu već sretale u sklopu Lige nacija.
- Igrali smo s Hrvatima nakon Rusije, stoga osjećam kao da je taj ožiljak već nestao. No istodobno, oni će vjerojatno razmišljati da su nas već jednom pobijedili na velikom natjecanju. Morat ćemo biti mentalno spremni za to, trebat ćemo očistiti glave od zadnjeg turnira. Bilo bi to sjajno otvaranje Eura, kad bismo na samom početku pobijedili momčad koja nas je izbacila sa Svjetskog prvenstva. Treba li nam veća motivacija od toga? – poentirao je Sterling.


Iz tabora engleske reprezentacije stigla je i potvrda da supruge i djevojke igrača (tzv. WAGS) neće imati pristup kampu u kojem će biti smješten Gordi Albion. Razlog su Covid protokoli koji su vrlo strogi, te će reprezentacije za vrijeme boravka na Euru morati biti u 'balonima', praktički bez kontakta s vanjskim svijetom. Izbornik Southgate se pak nada da će u nekom trenutku moći pustiti igrače da nakratko odu svojim kućama, ali još nije siguran hoće li to smjeti i moći učiniti.


Škotski nogometni reprezentativci od jučer se nalaze na pripremama u španjolskoj Costa Blanci, a mnogi od njih na prvom su se okupljanju pojavili s dodatnom opremom koja će ih relaksirati u slobodno vrijeme.
- Nisam ni znao što to nose u svojim torbama, sve dok mi nisu objasnili kako je riječ o igraćim konzolama. Svi se priključe i sve dok imaju dobar Wi-Fi, mogu igrati jedan protiv drugog. Današnji igrači su malo drugačiji nego oni od prije 20 godina. Žive u drugačijem svijetu, drukčiji su ljudi – rekao je škotski izbornik Steve Clarke.


Po prvi put će škotski reprezentativci zajedno provesti dulje vrijeme.
- Moramo se pobrinuti za ravnotežu između rada na terenu, priprema i slobodnog vremena, i za mene će to biti jedno novo iskustvo. U Španjolskoj igrači ne smiju napustiti kamp zbog Covid ograničenja, ali bit će drugih sadržaja poput golfa. U zatvorenom će, izgleda, prevladavati konzole – dodao je Clarke.


Očekivalo bi se da će nogometaši 'udarati' PES ili FIFA-u, poznatim nogometnim simulacijama, no Scottish Sun je otkrio kako je među njihovim reprezentativcima najpopularnija 'pucačina' Call of Duty.


Vladimir Darida, 30-godišnji veznjak Herthe, bit će kapetan češke nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu. Bit će to njegova treća europska smotra, prvi put u novoj ulozi.
- Ovo je za mene velika čast. U Poljskoj sam 2012. bio tek mladi dečko koji skuplja iskustvo, potom sam u Francuskoj bio standardan, a sad sam igrač s najvećim brojem nastupa za Češku. Veselim se što su predvoditi svoju reprezentaciju na velikom natjecanju - rekao je Darida.


Nije želio uspoređivati te tri momčadi.
- Svaka od njih je malo drugačija. No sad smo stvarno jaki, pokazali smo to u kvalifikacijama i u Ligi nacija. Igrali smo dobro, forma nam je rasla.


Češka će svoj put u eliminacijsku fazu turnira tražiti protiv Škotske, Hrvatske i Engleske.
- Utakmica sa Škotskom bit će izuzetno važna za nas, ona će nam puno toga reći o tome hoćemo li proći skupinu. Uspijemo li pobijediti, vjerujem da hoćemo, a u suprotnom će to biti vrlo teško. Zbog toga premijeru na Euru moramo dočekati u najboljem mogućem izdanju - najavio je Darida.

Linker
17. svibanj 2024 13:16