Lamine Yamal i Irakli Azarovi

 Jose Breton/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
OPREZNO, MLADI VATRENI

Odmah zaboravite da je Hrvatska triput skuplja: U velikom su usponu, a jedan igrač im vrijedi kao pola momčadi

Prvi dvoboj igra se 15. studenoga u gostima, drugi kod kuće 19. studenoga
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. listopad 2024. 23:42

Nakon one dramatične utakmice i pobjede protiv Grčke u Koprivnici, Hrvatska U-21 reprezentacija doznala je protivnika protiv kojega će igrati u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2025. koje će se održati u Slovačkoj. Dečki Ivice Olića igrat će protiv Gruzije. Tako je odredio ždrijeb održan u četvrtak u Nyonu. Prvu utakmicu naša vrsta igra u gostima 15. studenoga, a uzvratnu na domaćem terenu 19. studenoga. Grad domaćin te utakmice bit će određen naknadno. Ostali parovi dodatnih kvalifikacija su Belgija - Češka te Finska - Nizozemska.

Traže se dakle još tri reprezentacije koje će igrati na starokontinentalnom skupu, nakon što je to dosad osiguralo 12 reprezentacija (devet pobjednika skupina i tri najbolja drugoplasirana) te domaćin Slovačka. Nadamo se da će među te tri reprezentacija biti i Hrvatska, mišljenja smo da Olićeva selekcija ima mjesta na Euru.

- To je momčad koja je završila druga na ljestvici ispred Švedske, što govori o njihovoj kvaliteti i ozbiljnosti. Već su pokazali koliko su opasni, a jasno je da se radi o vrlo talentiranoj momčadi i zato moramo biti maksimalno oprezni i dobro pripremljeni. Podcjenjivanju nema mjesta jer su dokazali da imaju potrebnu kvalitetu. Njihov nogomet je u velikom usponu, što se vidi i po uspjesima njihove A reprezentacije na Europskom prvenstvu. Sigurno je da tu euforiju i pozitivan duh prenose i na mladu reprezentaciju što nas dodatno motivira da budemo maksimalno spremni za ovaj izazov - kazao je nakon ždrijeba izbornik Ivica Olić.

Pa kakva je to selekcija Gruzije? Po notornom Transfermarktu vrijedi neznatno više od 13 milijuna eura. Hrvatska po istom izvoru vrijedi 54,6 milijuna eura. Ali zaboravite ove brojke koje smo naveli istog trenutka kad ste ih pročitali. One su velika "duda varalica". Jer po Transfermarktu i reprezentacija Grčke poput Gruzije vrijedi tek nešto više od 13 milijuna eura, nešto malo više, onako za "konobar-napojnicu". A vidjeli ste kakva je to muka bila s Grcima u obje utakmice prošlih kvalifikacija.

Dragulj od pet milijuna eura

Ako ste zaboravili ove brojke s TM-a, nemojte zaboraviti ovo ime. Irakli Azarovi. Taj 22-godišnjak, lijevi bek Šahtara iz Donjecka, prvo je ime Gruzije, vrijedi 5 milijuna eura, gotovo kao pola vrijednosti kompletne reprezentacije. On je najveća zvijezda gruzijske vrste. Zanimljivo, Azarovi seli iz A selekcije Gruzije u mladu selekciju i obratno. Paradoksalno jest, ali nastupio je u više ogleda za najbolju gruzijsku vrstu (18), nego za U21 selekciju (14)!? Recimo, u rujnu je bio u rosteru A selekcije Gruzije u Ligi nacija skupine B, ali je ostao na klupi u sudarima s Češkom i Albanijom, da bi u ovom listopadskom ciklusu preselio u mladu vrstu u utakmicama sa Švedskom i Sjevernom Makedonijom. Upravo je pobjedom nad Makedoncima (2:1) selekcija Gruzije, kao i mi protiv Grčke, osigurala dodatne kvalifikacije. Inače, još jedna zanimljivost vezana uz Azarovija jest da je prije odlaska u Šahtar u ljeto prošle godine igrao za beogradsku Crvenu zvezdu.

Gruzija je u svojoj skupini kvalifikacija završila na drugom mjestu iza nepobjedive Nizozemske koja je osvojila maksimalni broj bodova, pobijedila je u svih deset utakmica koje je odigrala. Iznenađujuće su Gruzijci bili ispred Švedske, iako su protiv njih imali negativan skor, igrali su neodlučeno 0:0 i izgubili 2:3. Međutim, Šveđani su kiksali u drugim utakmicama. Kad se pak radi o sudarima s Nizozemcima, Gruzijci su oba puta izgubili (0:3 i 1:3). Protiv jačih Nizozemske i Švedske uzeli su od mogućih 12 samo 1 bod, ali tu zato znali skupljati bodove protiv Sjeverne Makedonije, Moldavije i Gibraltara. Kad gledamo kroz tu prizmu, Hrvatska bi trebala biti favorit.

Linker
18. listopad 2024 00:38