DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
STRAŠAN NOGOMETAŠ

Oduševio čitavu Europu, ostvario veliki transfer, a sada je stigao među Vatrene: ‘Ovo je sjajan osjećaj‘

‘Predivan je osjećaj biti u reprezentaciji, jedva čekam vidjeti sve igrače na treningu i učiti‘
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 05. lipanj 2021. 12:51

Izbornici Zlatko Dalić i Igor Bišćan odigrali su "dupli pas" u slučaju trojice "klinaca" - Joška Gvardiola, Luke Ivanušeca i Domagoja Bradarića. Trojac je to koji se pod Bišćanovim vodstvom prvi put u povijesti U21 reprezentacija plasirao u četvrtfinale Eura, no onda je ipak naletio na Španjolsku u nokaut-fazi i nakon produžetaka okončao svoj put, koji se sada nastavlja među "velikim dečkima".

Gvardiola i Ivanušeca jučer smo uspjeli uhvatiti između silnih obaveza, a dvojica dinamovaca su nam prenijela svoja razmišljanja uoči prvih treninga s A reprezentacijom. I jedan i drugi nisu krili oduševljenje svojim dolaskom u Dalićevu momčad.

- Uzbuđen sam i jedva čekam da krene prvi trening, da vidimo kako izgleda cijela momčad i kako je uopće igrati na takvom nivou - rekao nam je Ivanušec, a Gvardiol je istaknuo kako će upijati znanje od starijih kolega na svojim pozicijama.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Promjene pozicija

- Predivan je osjećaj biti ovdje, jedva čekam vidjeti sve naše igrače na treningu i pokušati što više naučiti od njih.

Gvardiol je ove sezone igrao na lijevom beku, i tu se sjajno snašao, no ističe kako se najljepše osjeća na stoperu, a to je i rekao novom treneru RB Leipziga Jesseu Marschu prilikom inicijalnog razgovora.

- Kad sam počeo igrati u seniorima, to je bilo na lijevom beku i nisam se slagao s tim, ali kada si najmlađi, onda nema mjesta za prigovore. Zadovoljan sam sezonom na lijevom beku. Treneru Marschu sam rekao da mi je svejedno na kojoj ću igrati poziciji, a što ću igrati, vidjet ćemo tijekom priprema i početka sezone.

Sličnu stvar sa seljenjem sa svoje originalne pozicije (lijevi vezni) doživio je i Ivanušec.

- To ima svojih pozitivnih i negativnih strana. Pozitivno je što učiš nove kretnje kada igraš različite pozicije i razumiješ nove zadatke, a negativno je da kada si na jednoj poziciji, onda samo o tome razmišljaš, pa kada se dogodi da imaš puno utakmica, onda više ni ne znaš na kojem ćeš mjestu igrati. Ali sigurno da mi je pomoglo to što sam igrao na više mjesta.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Prije početka nove klupske sezone i Gvardiol i Ivanušec će pokušati ostvariti što bolji rezultat s hrvatskom reprezentacijom. Iako su mladi, nisu se željeli zalijetati s nekim velikim najavama.

- Na meni je da radim i da se dokazujem na svakom treningu i na izborniku je onda da odluči hoću li igrati - rekao je Ivanušec, a na sličnom tragu je i Gvardiol.

- Za mene je velika stvar što sam uopće ovdje i ne bi bilo u redu da se bavim nekim očekivanjima. Jedino mogu poželjeti da upišem pokoju minutu.

Prvi susrest će Hrvatska na Euru odigrati protiv Engleza, koje mnogi smatraju ne samo favoritima naše skupine nego i cijelog turnira.

- Radi se o vrhunskoj momčadi koja igra na jako visokom nivou, ali moramo biti svjesni toga da i mi u reprezentaciji imamo vrhunske igrače koji su više puta igrali završnice europskih liga, pa tako i ove godine. Budemo li pravi, onda se protiv Engleza može ponoviti rezultat i sa Svjetskog prvenstva u Rusiji - smatra Gvardiol, a Ivanušec je istaknuo kako su u Dinamu osjetili igranje protiv Engleza.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

"Možemo i do finala"

- Izgledaju doista moćno, ali i naša reprezentacija je jako dobra. Imali smo s Dinamom utakmice protiv engleskih momčadi, igrali smo i protiv Kanea i protiv Sterlinga, a u tim susretima me nisu nešto naročito impresionirali, iako se zasigurno radi o top-igračima. Teško otvaranje, ali vidjet ćemo.

Predvodnici nove, mlade generacije, dakle, nastavljaju svoju sezonu iz snova. Nakon četvrtfinala Europske lige pa onda i četvrtfinala Eura bilo bi doista lijepo kada bi s A reprezentacijom otišli korak ili dva dalje.

- Naravno da bi nas sve razveselilo kada bismo otišli skroz do kraja - rekao je Ivanušec o svojim željama, a njegov reprezentativni i još uvijek klupski kolega Gvardiol je podvukao:

- Zadovoljio bi me prolazak skupine, ali nadam se da bismo mogli otići do finala, jer kvalitete za to sigurno imamo.

Linker
18. svibanj 2024 19:21