ANTE CIZMIC Cropix
PRESICA IZBORNIKA VATRENIH

Odustaje li Dalić od najavljenog plana? Pitali ga i za komentar na Ćorlukinu izjavu: ‘Moram čuvati zdravlje...‘

‘Ligu nacija bih odmah otkazao i maknuo se iz nje‘, jasan je bio izbornik na pitanje o ovom natjecanju
Piše: Dražen Antolić iz KopenhagenaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 18:33

Zlatko Dalić hrabro je najavio susret s Danskom, nekoliko je puta ponovio da želi i očekuje pobjedu, a zbog fokusiranja na rezultat moguće je da će odustati od plana kojeg je ponudio nakon susreta s Francuskom u Splitu te neće odmoriti sve igrače koji su puno igrali u prve dvije utakmice. Ostavio je otvorenom opciju da startaju i neke vedete poput Luke Modrića, Matea Kovačića, Marcela Brozovića...

- Rado bih vam rekao sastav, nemam što kriti, ali niti ja nisam siguran do kraja što napraviti. Moram vidjeti točno koliko je tko umoran i tko što može - kazao je izbornik na press konferenciji prije treninga Vatrenih na Parkenu.

- Budimir se jako potrošio protiv Francuske, moram vidjeti može li ponoviti igru kakvu je pokazao. Brekalo i Majer imali su veliku minutažu, Luka Modrić je bio u Madridu i vratio se - pričao je Dalić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Modrić je trenirao s ekipom na Parkenu.

- Moramo misliti o tome da smo umorni. Sosa jedini definitivno neće biti u konkurenciji za ovaj susreta, a vidjet ćemo za Francusku. Nije se dovoljno oporavio. Upitan je i Barišić, pa tek moram riješiti što napraviti na lijevoj strani. U vezi ćemo možda nekoga poštedjeti do našeg standardnog trojca i staviti svježije snage - dodao je izbornik.

Brekalo i Majer startali su i s Austrijom i Francuskom, a po jednom je s njima u špici bio Kramarić i Budimir, što se tiče početne postave. Koliko ste zadovoljni s onim što su prikazali?

- U Osijeku nismo dali gol, kad nismo to napravili znači da nije dobro. Promašili smo neke izgledne šanse, pogotovo u prvih pola sata. S Francuskom smo zatresli mrežu iz "penala". Nismo imali dovoljno kreiranih prigoda, očito nam nešto fali. Dakle, prije nismo puno toga napavili, moramo poraditi na konkretizaciji i stvarati više prilika. To je bitan cilj i zadatak.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Budimir je dobio brojne komplimente za požrtvovnu igru i defenzivan doprinos. Je li pojačao svoj status na mjesto centarfora?

- Odigrao je zaista dobru utakmicu, bio je agresivan, borben, kako mi želimo. On je napadač koji je dao ritam ekipi u fazi obrane. Ganjao je stopere. Minus je što nije bilo realizacije. Imao je jednu šansu, a teško je očekivati da će zabiti tu jednu jedinu u kojoj se našao. Da će imati realizaciju jedan od jedan. Pogotovo što se potrošio u fazi obrane. Pokazao je na pravi način kako napadač treba igrati za ekipu, iako je realizacija jako bitna.

Postaje li Liga nacija sve veći izazov?

- Neobična je situacija da reprezentacija dođe nakon odmora, pa imamo teške trenutke u Osijeku, potom dobru utakmicu, sada je nelagodno što nas čekaju dvije utakmice. Ligu nacija bih odmah otkazao i maknuo se iz nje, ali što je tu je. Nije humano u kakvom se tempu igru nakon što je završila klupska sezona.. Moram dobro paziti koga staviti, moramo ganjati bodove da izvučemo što najbolje možemo. Jedva čekam da prođu ove dvije utakmice. Ne razumijem da se nije moglo staviti tri susreta sada, a tri u rujnu. Nitko nije vodio brigu o zdravlju igrača. No, nemam pravo govoriti o tome niti me tko što pita.

Kakav je danas odnos snaga između Danske i Hrvatske?

- Igramo protiv snažne momčadi koja je kompaktna, djeluje dobro kao ekipa, ima agresivnu igru, visok presing, dobiva duele. Vratio im se Eriksen koji je veliko pojačanje, motor momčadi. Oni imaju dvije pobjede, mi nismo u takvoj situaciji, ali to ne umanjuje naše šanse. Ako ćemo biti pravi možemo parirati. Po to smo i došli, da napravimo dobar rezultat.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Koji su vam danski igrači zapeli za oko?

- Dobili su obje utakmice, igrali su u različitim sustavima. Sve se vrti oko Christiana Eriksena, no pojedinci nisu toliko važni. U drugom susretu su igrali s četvoricom u obrani u čemu su bili kvalitetniji, momčad puno trči, Schmeichel daje sigurnost na golu. Teško je govoriti o imenima jer njihova glavna kvaliteta je momčad i na to moramo obratiti pažnju. Jasno, znamo da je Andreas Cornelius zabio dva gola Francuskoj.

Po kladioničarima domaćin je favorit.

- Mi smo došli pobijediti. Vidjet ćemo na terenu gdje smo mi, a gdje Danci. Kazao sam što mislim o Ligi nacija, ali svako natjecanje koje se igra je važno. Naravno da je Svjetsko prvenstvo u glavi svim izbornicima, da kroz Ligu nacija dajemo šansu igračima kako bismo donijeli neke odluke. Ona je priprema za SP i selekcija igrača. Danci maju šest bodova, puni su samopouzdanja. Igraju kvalitetno i strašan su tim. No, ne priznajem da je itko bolji od nas. Pohvale Danskoj, ali Hrvatska je još uvijek druga u svijetu.

Kakav je teren?

- Koliko vidimo sjajan je, tribine su blizu, publika je kontaktu s igračima. Na Euru je bila lijepa atmosfera, ali ne i rezultat po nas u osmini finala sa Španjolskom. Da je nama takav teren i stadion u Hrvatskoj... Mi smo drugi na svijetu, ali nemamo ni blizu ovako nešto.

Na kraju press konferencije na stadion Parken jedan je hrvatski novinar pitao izbornika kako komentira intervju Vedrana Ćorluke u SN u kojem je kazao da za njega Livaja nije najveća zvijezda HNL-a nego su to njemu, kao dinamovcu, igrači Modrih Oršić, Livaković... Uz dodataka novinara da je to tema dana i izazvalo je golemu medijsku buru u Hrvatskoj. No, Dalić je odbio pričati o tome. Reagirao je diplomatski:

- Meni je 56 godina i moram se brinuti za svoje zdravlje tako da medije na pratim. Ne, ne pratim medije, nisam vidio o čemu se radi. Moram čuvati zdravlje... - kazao je izbornik.

Livaković: Naša se momčad razvija u jako dobrom smjeru

Vratar Dominik Livaković govorio je o novom nastupu Vatrenih na Parkenu, ovaj put protiv Danske. Složio se da je Danska opasna momčad.

- Je. Zadnju utakmicu smo igrali s njima na SP-u, od tada su puno napredovali. Bit će teška utakmica, kao ekipa su izvrsni, defenzivno savršeni, a i naprijed imaju jako dobre igrače.

Što može ponuditi Hrvatska?

- Mora ići uvijek na pobjedu, to je to što možemo ponuditi.

Komentirao je kako je doživio velike promjene u hrvatskoj ekipi u odnosu na SP u Rusiji, dok Danci nisu toliko redizajnirali postavu.

- Dosta je došlo mladih igrača i naša se momčad razvija u jako dobrom smjeru. Izbornik je to izvrsno posložio, mislim da je svijetla budućnost pred nama. Danci su dobili Francuze vani što je veliki rezultat. Analizirali smo ih, iako smo se više posvetili sebi i analizi našeg susreta s Francuskom.

Kakve su uspomene na prošlogodišnji nastup u Kopenhagenu sa Španjolskom?

- Bila je to zanimljiva utakmica za gledanje, nažalost nismo prošli, nadam se da će biti bolje i ljepše uspomene nakon ovog ogleda - ustvrdio je Livaković.

Linker
24. travanj 2024 08:48