Ivica Olić

 JOSIP BANDIC Cropix
TEST ZA MLADE VATRENE

Olić pred velikim izazovom: Pod Skočićem su nas uništili, ‘osveta‘ bi značila idealni scenarij

Portugal, pa čak i da završi druga u skupini, gotovo sigurno bi se plasirala direktno
Piše: Krešimir PerkovićObjavljeno: 09. rujan 2024. 13:52

Čavlekov stadion i Karlovac 1919 bit će domaćini 8. kola kvalifikacija za U21 Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Slovačkoj. Sve je na stadionu spremno, a utakmica u kojoj Hrvatska dočekuje Portugal igrat će se sutra od 19 sati.

Izuzetno je to važan dvoboj za obje selekcije, veliki derbi skupine G, sudar dvije vodeće momčadi. Hrvatska reprezentacija ulazi u ovaj susret nakon pobjede 2:1 nad Farskim otocima s pozicije broj dva i s dva boda manjka u odnosu na Portugal, tako da bi eventualna pobjeda dovela našu selekciju u ulogu lidera. Bio bi to idealan scenarij i velik korak prema plasmanu na Euro, posebice jer sve preostale utakmice izlučnog ciklusa igraju kao domaćini.

Bit će to vrlo zahtjevan susret, pravi izazov za novog izbornika Ivicu Olića, njegove stručne suradnike i mlade reprezentativne igračke nade. Traži se revanš za visok poraz 1:5 pretrpljen pod vodstvom bivšeg izbornika Dragana Skočića, prije šest mjeseci u Faru od istog suparnika. Na završnici sudjeluje 16 reprezentacija, a kvalifikacije se igraju u devet skupinaa. Domaćin je automatski plasiran, devet najboljih iz svake kvalifikacijske skupine ide dalje, kao i tri najbolje drugoplasirane vrste, dok preostalih šest ide u play-off.

Tu Hrvatska trenutačno jako dobro stoji. Kad bi u utorak pobijedila Portugal, pa čak i da završi druga u skupini, gotovo sigurno bi se plasirala direktno na Euro. Hrvatskoj se brišu bodovi s najlošijom reprezentacijom u skupini, tako da ona na toj ljestvici ima 13 bodova bez pobjede nad Andorom. Trijumfom nad Portugalcima otišla bi na 16, a u listopadu još igra s Andorom i Grčkom kod kuće. Padnu li očekivano Andorci, s tih šest bodova bi Hrvatska bila sigurno barem druga, Grčka je više ne bi mogla prestići. Portugal bi mogao, no za Euro bi u takvom raspletu Hrvatskoj bio dovoljan i bod s Grcima. Sa 17 bodova na ljestvici drugoplasiranih bez glavne nagrade sigurno ne bi ostala.

No polako, prvo Portugal. Utakmica od velikog značaja u kojoj mladi Vatreni trebaju svoje najbolje izdanje. Ako i izgube, još će ostati u igri, bod nije loš, a tri širom otvaraju vrata Eura.

Linker
09. rujan 2024 15:30