Ivica Olić

 Eibner-pressefoto/Alamy/Profimedia
IZBORNIK U21 HRVATSKE

Olić: ‘Zbog jednog igrača me zaboljela glava, ali vjerujem da sam donio ispravnu odluku‘

"Baturina i Sučić? Povratak više nema smisla, barem ja tako rezoniram"
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. listopad 2024. 08:05

Za rođenog sprintera, Ivica Olić prilično mlako je istrčao iz startnog bloka s U21 reprezentacijom, ali mjesec i pol nakon izborničke inauguracije može se pohvaliti da je prešao prvi level igrice. Ako je u rujnu nogometne turiste s Farskih otoka pobjeđivao sudačkim pogurancima (dva jedanaesterca), već sredinom listopada momčadi je udahnuo novi identitet.

Pušteni s lanca, "mini vatreni" su u Koprivnici zaigrali napadački nogomet, počastili publiku atraktivnom utakmicom s Grčkom (3:2), i u četvrtak saznali suparnika u doigravanju za završnicu Eura (domaćin Slovačka). Sredinom studenoga Hrvatsku, dakle, čekaju dvije utakmice s Gruzijom.

- Gruzija je završila druga na ljestvici kvalifikacijske skupine, ispred Švedske, što govori o njihovoj kvaliteti i ozbiljnosti. Već su pokazali koliko su opasni, a jasno je da se radi o vrlo talentiranoj momčadi, i zato moramo biti maksimalno oprezni i dobro pripremljeni. Prema uspjesima njihove A reprezentacije na Europskom prvenstvu jasno je da je gruzijski nogomet u usponu. Sigurno je da su tu euforiju i pozitivan duh prenijeli i na mladu reprezentaciju - komentira Olić.

Psihološki moment

Nakon godina lojalne službe u Dalićevu stožeru, uz jedan kratki samostalni izlet u CSKA, 45-godišnji trener odlučio se iskoračiti na brisani prostor nakon smjene Dragana Skočića. Zatekao je rezultatski devastiranu i moralno potonulu grupu mladića.

- Došao sam u svlačionicu momčadi koja je u prethodne tri utakmice primila čak 13 golova (po pet protiv Portugala i Švedske te još tri protiv Republike Irske, nap. n.). Riječ je o mladim igračima koji su uslijed takve torture postali nesigurni u sebe, i za početak ih je trebalo psihološki vratiti u život. Kada klub posegne za šok-terapijom u vidu trenerske smjene, novi čovjek na klupi donese drukčiju energiju kroz desetak dana intenzivnog zajedničkog rada, ali kao izbornik igrače dobiješ na tri dana, i nemaš vremena za složeniji taktički trening. Zato se u početku sve svodilo na razgovor, kako otkočiti dečke da izađu iz grča - vrti Olić film prvih dana u mladoj reprezentaciji.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nakon Farskih otoka, uslijedio je glatki poraz protiv Portugala pa pobjeda protiv Andore. Napokon, u četvrtom nastupu momčad je i proigrala.

- Osjetio sam na treninzima da se dečki napokon dobro osjećaju zajedno, kako su kliknuli i oslobodili se. Rekao sam im uoči Grčke da za mene igrač ionako ne postaješ nekim nezaboravnim partijama protiv Malte ili Andore. Govorim iz vlastitog igračkog iskustva: ja sam protiv Malte redovito bio najgori na terenu, ali sam protiv većih momčadi znao biti u top izdanju. Shvatili su poruku, i protiv Grčke odigrali vrlo dobru utakmicu. Naravno, bilo je tu i oscilacija, propadanja u igri, na čemu ćemo raditi već u studenome. Pritom treba biti objektivan i kazati da nam obrambenu liniju momčadi čine praktično dječaci, redom igrači bez većeg prvoligaškog iskustva. Za razliku od dvojice grčkih stopera, koji iza sebe imaju dvije ili tri sezone seniorskog nogometa, nama su Prpić i Hrgović tek ove sezone regularno zaigrali u najjačoj konkurenciji, dok je Vušković tek 17-godišnjak.

"Luksuz-problem" u napadu

U međuvremenu su Martin Baturina i Petar Sučić eksplodirali u vrsti Zlatka Dalića, iako još uvijek imaju pravo igrati za mladu reprezentaciju. Hoće li možda u studenome pod Olićevo zapovjedništvo kako bi pomogli protiv Gruzije?

- Jednom kada mladi nogometaš stigne do A-reprezentacije, povratak više nema smisla. Barem ja tako rezoniram. Cilj ove priče ionako je razvoj igrača i priprema što većeg broja mladih da danas-sutra kandidiraju za seniorsku momčad. Nećemo mi odustati od ambicije da se plasiramo na završni turnir, ali HNS je prioritete posložio drukčije. Sudjelovanje na finalnim turnirima jest privilegij, ali nije imperativ. Bitno važnije je da su Gvardiol, tek nešto stariji Šutalo, a sada, evo, i Baturina, te oba Sučića u programu A-momčadi, i tamo već počinju ili rješavaju utakmice.

image

Matija Frigan

RONALD GORSIC Cropix

Tko će onda riješiti Gruzijce?

- Što bi rekli Nijemci, u napadu imam "luksuz-problem". Vjerujte mi, boljela me glava kada sam u posljednje dvije utakmice ostavljao Matiju Frigana na klupi. Svjestan sam itekako da je proigrao te kako u Westerlou zabija golove, ali u ovom trenutku napadačko partnerstvo Belje i Franje Ivanovića činilo mi se kao ispravnija odluka. U veznom redu također mogu računati na širok izbor.

Linker
18. listopad 2024 10:44