Ante Budimir je u odličnoj formi

 DAX IMAGES Nurphoto Via Afp
VELIKI INTERVJU ZA SN

On bi mogao bi biti Dalićevo rješenje za Katar: ‘Od Mandže mogu puno naučiti, jedan je od najboljih ikad‘

Napadač Osasune Ante Budimir na okupljanje Vatrenih dolazi u odličnoj formi i još boljem raspoloženju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. ožujak 2022. 12:54

Dugo Antu Budimira nismo vidjeli tako sretnog. Smiješak je razvukao "od uha do uha", i kad je igrao, i nakon što je sjeo na klupu, jer trener Jagoba Arrasate izvukao ga je van u 68. minuti kod vodstva Osasune protiv Levantea 3:0 u utakmici 29. kola španjolskog prvenstva. Završilo je 3:1. Službeno je proglašen "King of the Match", bio je najbolji igrač subotnje utakmice s kojom je njegov klub ustabilio poziciju u sredini tablice.

U 57. minuti zabio je za 2:0, nakon što je u prvom dijelu bio asistent za prvi pogodak. Sudjelovao je i u trećem… U sezoni ozljeda i teškog povratka u formu, i to u momčadi koja igra tvrdo, s malo šansi, odigrao je jako dobru utakmicu baš u pravi čas, pred reprezentativno okupljanje.

"Odlično je doći u reprezentaciju u dobrom raspoloženju", kazao nam je Ante Budimir.

"Moja je zadaća da budem spreman i fizički sposoban sve odraditi i istrčati. To je super važno, ali mi napadači najviše od svega želimo zabijati. Ova utakmica me podignula korak bliže onome gdje želim biti. Smiješak? Eto, dočekao sam susret s malo više prilika za pogodak, češćim situacijama pred golom protivnika nego inače, a kad je tako kao špici ljepše mi je igrati. Zadovoljan sam."

image
ISA TERLI Anadolu Agency Via Afp

Konačno ste i kao ekipa bili kreativni, jer mučite se često.

"Igramo težak nogomet, neugodan smo protivnik mnogima, statistika govori da smo u 6-7 momčadi koje najmanje primaju, ali s druge strane rijetko i stvaramo šanse. Naš je nogomet intenzivan i čvrst, zato posebno vesele takvi nastupi u kojima napravimo više prigoda. Da se barem učestalije ponavljaju."

Budimiru je to bio treći pogodak u tekućoj sezoni u španjolskom prvenstvu, uz jedan u Kupu. Manje od željenog. Iako, Osasuna je možda momčad u kojoj je najteže igrati centarfora u cijeloj La Ligi.

"Trebaš biti jako koncentriran i efikasan. Nemaš puno prilika i ako želiš zabijati moraš ih koristiti. To je činjenica. Iznimno puno svi zajedno radimo za ekipu, to su naše karakteristike, to je Osasuna, to smo mi, to tako treba prihvatiti. Kao špici veći ti je gušt kada se stvara, kad su akcije pred golom protivnika, naravno da je to sasvim drugačiji osjećaj. No, moramo biti svjesni da smo u ožujku osigurali ostanak, te se nadam da ćemo u završnici sezone igrati u drugačijem tonu i više dati naglasak na ofenzivu."

Zabili ste iz čiste šanse, nakon osvojene lopte…

"Krasi nas pritisak na protivnika, agresivni smo i nezgodni. Tako je suigrač ukrao loptu i dao mi vertikalan pas, njihova je obrana stajala visoko, izašao sam sam na golmana, te potom s ruba kaznenog prostora lijevom nogom pogodio. Vidio sam cijelu situaciju i uspio dobro reagirati."

image
IRH Dppi Via Afp

Niste baš imali takvih prilika?

"Nisam, nažalost nije ih bilo. Ali dobro, nekako se naučiš s time nositi. Na ovoj utakmici sam imao i jednu prigodu glavom, ali malo mi je nedostajalo, jer visok je bio centaršut. Vjerujem da ću do kraja sezona nastaviti u tom stilu."

Danas dolazite u hotel Sheraton na okupljanje Vatrenih. Je li vas izbornik Zlatko Dalić zvao, jeste li razgovarali?

"Ne, sada prije ove akcije nismo."

Vraćate se nakon Europskog prvenstva stjecajem okolnosti, jer lanjski rujan ste morali otkazati zbog ozljede, a potom su tek krenuli problemi...

"Dugo je to razdoblje koliko me nije bilo, međutim, jako sam veseli što sam opet dio najbolje hrvatske momčadi, to je novi izazov."

Bitna priča je da Hrvatska nema riješeno pitanje "devetke". Spominje se nekoliko opcija, jedna od tih ste i vi. Iako dosad nekako iz drugog plana…

"Tko će igrati centarfora nije tema o kojoj bih morao razmišljati. Zadatak igrača je da na svakoj utakmici i treningu ponudi svoj maksimum, u klubu i reprezentaciji, a izbornik obavlja svoj posao i on odlučuje. Kada me pozove da nešto trebam odraditi, za to moram biti spreman."

Ima još vremena do konačnog popisa igrača za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Jedini ste klasični centafora u kadru, a hoće li to nešto značiti vidjet će se.

"Treba ići korak po korak. Radujem se treninzima u Dohi, opet mogu puno toga novoga naučiti, kao i dati svoj doprinos u utakmicama. Kasnije dolazi Liga nacija, pa nova sezone koja je nova priča, ne treba ići predaleko s najavama."

Kako se mijenja kadar, neke kolega iz reprezentacije niti ne poznajete osobno poput Livaje, Sose, More, Jakića, Ivušića

"Točno je to. Bio sam na vezi, znam što se događa u ekipi. Ništa ne ide preko noći, treba raditi."

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Drago vam je što je u stožeru i Mario Mandžukić? Bilo je usporedba vas s njim, a sada ćete moći raditi zajedno, pa možda "pokupite" nešto novo.

"Itekako. To mi je definitivno dodatan poticaj za ovo okupljanje. Imat ćemo u stožeru jednog od naših najboljih napadača ikad. Jako se veselim suradnji s njim, od Mandžukića mogu dobiti puno dobrih savjeta i treninga. Bit će baš zanimljivo. Njemu je to prvi trenerski posao. Jedno je kada ti netko priča nešto kao igrač, a drugo kao trener. Nadam se da ćemo imati vremena poraditi na detaljima, volio bih dobiti nove spoznaje od nekoga tko je imao karijeru kao Mandžukić."

On je bio poseban i po tome što je najbolje zaigrao kad bi ga osporavali, pa čak i otpisivali. To mora biti karakter, ali i popraćeno s malo sreće. I škola je mnogima kako reagirati u krizi.

"Sve treba zaslužiti. Glupo je trošiti riječi o njemu. Sretan sam što ću imati priliku biti s njim u reprezentaciji."

Protivnici u Kataru su Slovenija i Bugarska. Nisu vrhunske reptrezentacije, ali mogu biti nezgodne. Što dobro znamo.

"Odlično se sjećamo kako je bilo sa Slovenijom u Ljubljani prije samo godinu dana kad smo izgubili 1:0 i to u kvalifikacijskoj utakmici, ali i na koji smo način dominirali u Splitu. Utakmice treba shvatiti ozbiljno i izvući maksimum iz ovog okupljanja. Ima još susreta i u Ligi nacija, dosta je još vremena ostalo do početka Svjetskog prvenstva, ali pravi je trenutak za isprobati neke stvari koje zanimaju izbornika i stožer. Svaki nastup je važno iskoristiti i držati dobro rasploženje", zaključio je Ante Budimir.

Ambiciozan sam, vidjet ću gdje će me to dovesti

Budimir je proteklog ljeto otkupljen od Mallorce za osam milijuna eura što je najveći transfer Osasune u povijesti, a ugovor ga veže do 30. lipnja 2025. godine. Prije toga je jednu sezonu proveo u klupu iz Pamplone na posudbi.

Ostaje u Osasuni jer ima ugovor ili…

"Ne planiram ništa. Obitelj i ja u Pamploni se osjećamo dobro, no moramo biti ambiciozni. Želim iz sebe izvlačiti maksimum, vidjet ćemo gdje će me to dovesti - zagonetno je kazao Budimir."

Mogao sam zabiti više, imam još devet kola za uljepšati statistiku

U prvoj sezoni u Osasunu igrao je 30 utakmica i dao 11 golova u La Ligi. To je bio nastavak vrlo dobrih izvedbi iz Mallorce gdje je godinu ranije u 35 nastupa bio autor 13 pogodaka. U tekućoj je dugo pauzirao nakon ozljede, potom postupno vraćao formu i poziciju u momčadi, dosad je dao tri gola u prvenstvu Španjolske. Kako ocjenuje razdoblje od lanjskog ljeta do danas?

"Specifična je to sezona, a došla je nakon specifične ozljede koja me zaustavila u jednom od boljih trenutaka karijere. Izvukao sam se, konzervativno sam riješio problem, nisam morao na operaciju. Puno sam naučio iz toga, ali bio sam primoran od početka graditi status, poziciju u ekipi i formu. U tome sam uspio, to je dobro. To su plusevi. U zadnjih deset kola imam dva gola, ali isto tako i gredu, vratnicu, za centimetar poništen gol i neke udarce glavom koje nisam dobro pogodio. Jednostavno, stvari su išle kontra nego što sam htio, ali moram biti realan jer lani su neke situacije pola-pola završile u moju korist. To se događa. Da je moglo biti više golova, moglo je, ali ne očajavam. Ostalo je devet kola da uljepšam rubriku pogodaka", kazao je Budimir.

Linker
26. travanj 2024 13:01