DENIS LOVROVIC Afp
LOVAC NA MODRIĆA

‘On bi mogao srušiti moj rekord!: Luka nije želio otkriti njegovo ime, ali jasno je na koga je mislio...

Hrvatski kapetan postao je rekorder Vatrenih, a u utorak će ga izbornik odmoriti protiv Malte
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. ožujak 2021. 16:08

Luka Modrić je u subotu odigrao 135. utakmicu za hrvatsku reprezentaciju i sam zasjeo na vrh kao rekorder. Navečer je dobio čestitke od suigrača, dojmile su ga riječi bivših reprezentativaca koji su skupili više od stotinu igara za Vatrene prikazane u opatijskom hotelu Milenij na videu, primio je dres s tim brojem i tortu, rasplakao se od ganuća… Stigao mu je i dio obitelji, “malu proslavu“ imao je u nedjelju s njima. No, Luka je taj koji bi mogao doći i do 150. nastupa. Reprezentacija je za njega najveća sportska emocija i očito je da dio te priče želi biti što duže bude mogao.

- Jako je važno da sam prilikom jubileja imao i dobar rezultat, da smo dobili Cipar. Ovdje sam u Rijeci imao nekoliko jubileja. Igrao sam svoju 50. utakmicu za reprezentaciju zajedno s Ćorlukom, pa stotu protiv Finske i ovaj put se radi o rekordu. Poseban je to bio dan za mene i bilo je važno da dođemo do pobjede. Bilo je teško, ali ostvarili smo je pa je sama atmosfera bila puno bolja - kazao je Modrić te se dodatno osvrnuo na ogled s Cipranima.

- Najvažnija su bila tri boda. Nije bilo bajno, nismo odigrali najbolju utakmicu, ali početak je kvalifikacija, nismo ih otvorili kako želimo i možemo, no dug je put pred nama i siguran sam da ćemo igrati znatno bolje. Kvalitetu imamo, moramo se samo opustiti i uživati, siguran sam da ćemo napredovati. Imamo teških trenutaka, valjda tako mora biti s nama, ali uvijek smo nakon toga izlazili jači i prikazivali bolje igre. Kada se pogledaju ostali rezultati, svi se muče, nikome nije lagano, ne treba stvarati katastrofične teze, da ništa ne valja. Svjesni smo kako smo ušli u kvalifikacije te da su ova tri boda bila jako važna. Gledamo naprijed prema sljedećoj utakmici i nova tri boda...

Čast zbog brojke

Suze Luke Modrića nakon ovacija suigrača (Video: HNS)

Na večeri nije mogao suzdržati suze...

- Uživam u onome što radim. Uvijek govorim i to nije floskula, igranje za reprezentaciju je čast i ponos. Predstavljati svoju zemlju, a još kada si kapetan, to je ljubav i uživanje. Tu dolaze energija i emocija. Rijetko pokazujem emocije, a one su u subotu dosta rekle o mojoj pripadnosti reprezentaciji i ljubavi s kojom dolazim ovdje. To su stvari koje me guraju dalje.

Debi je bio s Argentinom u Baselu 1. ožujka 2006. godine.

- Ta utakmica je bila nešto posebno, taj poziv od pokojnog Cice je za mene bilo nešto veliko i kada mi je rekao da ću igrati obuzele su me emocije. Prelijepo je sjetiti se toga. Nisam razmišljao da ću doći do ovog broja nastupa, to mi nisu bile želje i snovi, najvažnije mi je bilo da uspijem ostvariti nešto veliko s Hrvatskom, pogotovo nakon 1998. godine, koja je bila uzor. Igrači iz te generacije su nas inspirirali jer podignuli su letvicu visoko i mi koji smo dolazili željeli smo ih dostići. Na kraju smo ih i nadmašili. Ponosan sam i sretan, čast mi je zbog ovog broja nastupa... A hoće li doći do brojke od 150, to doista ne mogu kazati.

Izbornik je najavio kako vjeruje da ćete predvoditi Vatrene i u Kataru.

- Koliko je to realno, vidjet ćemo. Plan mi je prije pandemije bio da odradim Euro te potom sjednem i razmislim što dalje. Vidjet ću što je najbolje, ali opet kada gledam, i dalje dolazim s velikom strašću i guštom i mislim da još mogu pomoći i dati, Mogu biti koristan novim mlađim dečkima da stasaju i shvate što je igranje za reprezentaciju, kako se ponašati i davati se. Dok se budem osjećao dobro i dok me ekipa bude trebala, mislim da nema razloga da ne budem ovdje, jer to me ispunjava ogromnom srećom. Reprezentacija mi je uvijek generirala i klupsko raspoloženje. Ne bih stavio neke ciljeve, idemo malo po malo.

Potencijal za okruglih 150 nastupa je velik. S Katarom bi to bilo praktično sigurno, ne bude li ozljeda...

- Rekordi su tu da se ruše i možda jednog dana među aktualnim suigračima bude taj koji će me skinuti s vrha. Po meni ima potencijala među ovom grupom, ali ovisi o dosta toga, zdravlju, plasmanima... Jednom igraču sam rekao tko bi to mogao biti on, ali neću otkrivati ime - kazao je Luka.

Dopustit ćemo si procjenu da bi se moglo raditi o Mateu Kovačiću koji već ima 65 nastupa, a u svibnju će proslaviti 27. rođendan. No, Malta je realnost, kazao je da će igrati ako izbornik bude tražio, ali Dalić je najavio kako će ga poštedjeti i neće s njim početi. Igra se u jakom ritmu i malo će tko imati devet bodova u tri početna kola kvalifikacija.

image
Mateo Kovačić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Nismo previše o tome pričali, to nije olakotna okolnost. Prije smo imali dvije utakmice u deset dana, sada su tri u šest i nije lako podnijeti taj napor, no jednostavno moramo, druge nam nema. Sve tri smo igrali kući praktički, nije bilo dugih putovanja, ali je teško jer više nikoga ne dobiješ lako. O tome ne odlučujemo mi, tu smo, moramo dati maksimum, igrati što bolje možemo i to je to.

Respektira reprezentaciju Malte.

- U današnjem nogometu možete na prste jedne ruke nabrojiti ekipe koje ćete lako dobiti. Očekuje nas sigurno teška, nezgodna utakmica. Nismo krenuli najbolje, ali imamo priliku odigrati dobru i pravu utakmicu, zabiti više golova i uzeti nova tri boda. Ne zavaravajmo se da će biti lako, rezultat iz Slovačke govori da mogu biti nezgodni, ako ih ne shvatiš ozbiljno, i ako nisi na sto posto svojih mogućnosti.

Linker
25. travanj 2024 03:21