FRANCK FIFE
KOMENTAR DRAŽENA ANTOLIĆA

On je ‘novi Mandžukić‘, takvu špicu nismo imali više od dvije godine! Dalić je dobio dvostruki jackpot

Izbornik je ponovno veseo, skinuo je teret s leđa, ali i vidio slabosti, pogotovo u središtu obrane
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2020. 13:31

Hat-trick Hrvatske i Zlatka Dalića u St. Gallenu najbolji je impuls optimizma i uvijek bitne atmosfere kako bi Vatreni u nedjelju pokazali moć, dobili Švedsku i zagazili na vedru stranu Lige nacija.


Naša je reprezentacija opet na pobjedničkom kolosijeku, spriječeno je ponavljanje negativnog rekorda od tri uzastopna poraza koji se dogodilo samo jednom 2006. godine, Hrvatska je nakon osamdeset godina i šest mjeseci konačno ponovno matirala Švicarsku, 200 kilometara istočnije od tadašnje od pobjede 1940. rezultatom 1:0 u Bernu, a daleko važniji od statistike je dobitak dva nova prava reprezentativca koji nakon izdanja u St. Gallenu imaju pravo računati na šansu i u najvažnijim utakmicama.

Domagoj Bradarić i Ante Budimir Dalićev su jackpot i odsad više ne smije biti nikakve dvojbe da ulaze u krug petnaestak najbitnijih igrača reprezentacije. Bradarić je bio asistent i stalna prijetnja po lijevom krilu, iako ga tek želimo vidjeti na njegovoj pravoj poziciji braniča, a Budimir, najbolji hrvatski strijelac protekle sezone u ligama Petice, nije trebao više od tridesetak minuta da demonstrira o kakvoj se kvaliteti radi.

image
Ante Budimir
DAMIR KRAJAC/CROPIX

On je golgeter, znalac, čemu svjedoči i sjajna asistencija, ali je i nakon dvije i pol godine, koliko nismo imali takvu špicu, "novi Mandžukić". Po trci i agresiji s kojom "skida kopačke“ protivničkim defenzivcima.


Josip Brekalo i Mario Pašalić potvrdili su klasu izvrsnim golovima, veznjak Atalante premijernim za nacionalnu vrstu, a kad će zaokruživati pojedince, izbornik će pozitivnim tonovima obojiti i Darija Melnjaka, pokraj kojeg se Švicarci nisu naigrali, a opasno je prijetio i njihovim vratima.


Iako je utakmica bila prijateljska, što se vidjelo po tempu, pogotovo u prvih pola sata kad su Vatreni tek hvatali ritam i sheme igre, i premda je jasno da je Vladimir Petković započeo susret sa samo trojicom startera iz dvoboja Lige nacija s Njemačkom i čak tri debitanta, te ne treba davati euforične ocjene, Hrvati su napokon "lupili šakom o stol" i zagospodarili dvobojem. Jasno da će u sljedećim susretima trebati i više, no momčad je očito opet homogenizirana, glavne vedete nisu se umorile, nakon St. Gallena perspektive izgledaju vrlo dobro.

Dalić je ponovno veseo i raspoložen, i skinuo je teret s leđa, iako je vidio i slabosti, pogotovo u središtu obrane. No, Švedska će u nedjelju biti prava slika današnje Hrvatske.

Linker
20. travanj 2024 19:45