JOE KLAMAR Afp
SANDI LOVRIĆ

On je presudio Vatrenima: Roditelji su mu Hrvati, a razlog zbog kojeg igra za Sloveniju vrlo je neobičan

Lovrić je mogao birati između Austrije, Hrvatske i Slovenije, s kojom nije imao nikakve veze.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. ožujak 2021. 12:59

Tko je Sandi Lovrić? Čim se vidi da njegovo prezime ne završava s "tvrdim" č, već s mekim "ć", sve je jasno. Po prezimenu, strijelac u povijesnoj pobjedi Slovenije protiv Hrvatske na startu kvalifikacija - nije Slovenac. A i nije...

Rodom je ovaj 22-godišnji vezni igrač švicarskog Lugana iz austrijskog Lienza. No, roditelji su mu Hrvati. Otac i majka najprije su se svakodnevno, kao dnevni migranti, a onda i trajno još osamdesetih godina preselili u slovenski Piran. Tamo im je ostala nekretnina u koju su i kasnije svraćali, nakon što su se devedesetih preselili u Austriju, gdje je Lovrić i rođen.

Dakle, Lovrić je mogao birati, hoće li igrati za Austriju (zemlju svog rođenja), Hrvatsku (zemlju iz koje su mu roditelji) ili Sloveniju, s kojom donedavno nije imao apsolutno nikakve veze. Pitate se, kako je onda dobio papire? Priča je vrlo neobična.

image
JOE KLAMAR Afp

Kada je Lovrić birao za koju će zemlju igrati, izabrao je Sloveniju, samo iz jednog razloga. Kako je to objasnio u lanjskom intervjuu za Ekipu, Slovenija mu se svidjela jer je ondje, u obiteljskoj kući u Piranu, često ljetovao.

Iako je prošao sve omladinske selekcije austrijske reprezentacije, odabrao je Sloveniju i Hrvatskoj zabio drugi pogodak u šestom nastupu za Deželu.

- Nije bilo lako otići iz austrijskog sustava, ali osjećao sam da bih u Sloveniji mogao igrati važnu ulogu. Dogovorili smo brzo sve papire kada sam dobio dojam da bi mogao stići poziv izbornika Keka i sada sam presretan. Moji roditelji su otišli iz Hrvatske živjeti u Sloveniju. Istina, njih je životni put odveo u Austriju gdje sam i ja rođen, ali Piran i Slovenija uvijek su ostali naš obiteljski dom - rekao je Lovrić nakon debija za Sloveniju u listopadu prošle godine.

Nekretnina u Piranu je u srcu...

- Velik dio moje obitelji uvijek je živio u Sloveniji. Još uvijek imamo stan u Piranu, tamo sam svakog ljeta i moja veza sa zemljom vrlo je jaka. Ponosan sam što sam ovdje - dodao je Lovrić.

Linker
11. ožujak 2024 20:49