BORIS KOVACEV/CROPIX
ZORAN MAMIĆ ZA SN

‘On mora biti u prvih 11 Vatrenih! Ne želim Daliću soliti pamet, no Joškova kvaliteta je - svemirska!‘

Dinamov trener i sportski direktor u velikom intervjuu posljednjeg dana rovinjskih priprema
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. siječanj 2021. 07:52

Posljednjeg dana Dinamovih priprema u Rovinju sjeli smo s trenerom Modrih, Zoranom Mamićem. Atmosfera je bila opuštena, osvrnuli smo se, naravno, na pripremno razdoblje, ali i na sve ono što najbolji hrvatski klub čeka u budućnosti.
- Iznimno sam sretan i zadovoljan, sve je prošlo u sjajnom ozračju, dobrom vremenu i dobrom radu. Nije bilo niti jedne ozljede, što me iznimno veseli s obzirom na ritam koji nas očekuje u nastavku sezone. Moje nogometno iskustvo kao igrača, trenera i sportskog direktora ponudilo mi je ovdje jedno novo iskustvo. Ne sjećam se da me bilo koji trener u karijeri usporavao ili da sam ja kao trener bilo kad kazivao dečkima da malo uspore. Ovdje sam to morao. Dečki su trenirali, da se tako izrazim, kao avioni! Stalno sam im govorio: “Stanite, polako, budite oprezniji.” Iznimno sam ponosan na svoju momčad, Sve pohvale igračima, stvarno su radili vrhunski - kazao nam je u uvodu Mamić.


Što se moglo napraviti u ovih deset dana?
- Razgovarali smo na početku, shvatili smo da ovo nisu klasične pripreme. Pripreme traju četiri do pet tjedana minimalno. Mi, naravno, to nismo imali. Čekalo nas je kratko vrijeme, a nakon toga i nikad veći broj utakmica. Dečki su u svojoj glavi to dobro odradili, prihvatili, stoga sve pohvale momčadi.

image
Cropix

Rovinjski užici

Mogu li se uporediti uvjeti u Turskoj, Beleku i ovi u Rovinju?
- Ja sam dugi niz godina forsirao Rovinj. Moja iskustva s Rovinjom su jako dobra. Uvjeti su super, hoteli su fantastični, hrana je vrhunska, tereni su dosta dobri. Nisu te kvalitete kao u Turskoj, gdje je kvalitetnija klima, ali iz godine u godinu je sve bolje, ne trebamo gubiti dane za letove. Kad se radi o Hrvatskoj, nema boljih uvjeta nego u Rovinju. Jasno, osim našeg maksimirskog stadiona, gdje imamo sve, od teretane i svega ostaloga... Rovinj je definitivno bio pun pogodak. Da ne govorim o troškovima. Iako smo bili u vrhunskom hotelu, koji je na najvišoj svjetskoj razini, troškovi su nam bili bitno manji. Nismo putovali avionom, nego autobusom. Ma, hvala domaćinima, hvala Maistra grupi i njihovom šefu Tomislavu Popoviću na iznimnoj gostoljubivosti i susretljvosti koju su nam ovdje pružili.


Kad je, eto, Zoran Mamić pohvalio domaćine, prebacili smo se na teme koje vrlo brzo startaju. Rijeka, Gorica i Hajduk u samo devet dana...
- Baš sam nešto pročitao da u zadnjih sedamdeset godina u siječnju nije bilo kao što je sada. Moramo se prilagoditi situaciji, koronavirusu, potresima, ne trebamo se time opterećivati. Moramo vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način, dolaze nam teške utakmice. Imamo tri derbija, sva tri želimo dobiti, tako ćemo se i postaviti. Imamo sav respekt prema protivnicima. Istog sam stava kao i kod mog prvog mandata u Dinamu. Iako je HNL za svaku pohvalu, bolji iz godine u godinu, još uvijek se Dinamo pita najviše. Ukoliko mi budemo na najvišoj razini, onda smo mi ti koji diktiramo sve! Neće nam do kraja sve biti jednostavno, igramo Europsku ligu, prvenstvo i Kup, ali imamo dovoljno dobar kadar igrača. Ne boli me glava kad mi netko nedostaje. Imam dostojne zamjene, to je bogatstvo kluba. Ja, kao trener, i moj stožer imamo privilegij imati ovakvu momčad.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Nije još definitivno

Prijelazni rok u Dinamu je očito miran.
- Jest, definitivno. Otišao je samo Šutalo na posudbu. Radi se o izvrsnom igraču, koji treba uhvatiti kontinuitet. Njemu trebaju utakmice. Drugih odlazaka vjerojatno neće biti do kraja prijelaznog roka. Pratimo tržište u HNL-u i izvan njega što bi nas moglo očekivati u ljeto ili u sljedećoj godini...


Špekuliralo se da bi Stojanović mogao prema Trabzonsporu?
- Nismo za njega imali konkretan upit. Bio sam u kontaktu s trenerom turskog Trabzonspora, od te priče nema ništa.


Kako teku pregovori s Rijekom?
- Nije tajna da želimo Nevistića i Štefulja. Iako, nisu nam sad prioritet, ne trebaju nam odmah. To su dečki koji su se potvrdili kroz svoje nastupe za Rijeku, mi ih vidimo u Dinamu, vjerujemo da ćemo taj posao završiti, te da će doći kod nas.


Hoće li još biti kakvih transfera u Dinamu ili je definitivno gotovo?
- Ne mogu kazati da je definitivno gotovo. Dok traje prijelazni rok, sve je moguće. Ali, u ovom trenutku ne razmišljamo o dovođenju igrača, to je sigurno. Momčad je dobra, kvalitetna, svi smo na okupu, svi smo zdravi, zaista nema potrebe za dovođenjem igrača. Nećemo dovoditi nikoga.


Što je s Đurasekom, koji je odbio Rijeku?
- Vidjet ćemo... Neven je svojim nastupima u Varaždinu pokazao da se radi o jako dobrom i kvalitetnom igraču, ali u veznom redu za tri pozicije imamo devet igrača, Neven je deseti... Nije lako svima dati jednaku minutažu. Moguće je da Đurasek do ljeta opet ode u Varaždin, a da se onda opet priključi nama.


Što je sa stoperom Stefanom Milićem?
- Stefan ostaje s nama. Treba mu utakmica. Dinamo mu u ovom trenutku ne može dati kontinuitet s obzirom na kadar koji imamo, ali imat će određenu minutažu.


Kako ćete raspodijeliti minutažu Petkovića i Gavranovića?
- Radi se o dva sjajna napadača. Kombinirat ćemo... Nekad će igrati skupa, nekad jedan, nekad drugi. Kulenović je otišao na posudbu u Rijeku, Andrić u Rusiju, možemo kombinirati s Atiemwenom, iako on nije pravi napadač, ali kao druga špica bi mogao jako dobro egzistirati.

Nije mi bilo lako

Poseban naglasak stavio je na Lirima Kastratija...
- Nema puno igrača kao što je Kastrati. Preskočio je neke stvari, ali iznimno je motiviran i radan, poslušan, želi učiti. S vremenom će napredovati sve više i više.


Može li Dinamu netko konkurirati u HNL-u?
- Naša liga je jako napredovala. S jakim Osijekom, Rijekom, Goricom... Hajduk može biti vrlo nezgodan. Uz sav respekt, sve se pita Dinamo. Svi nas mogu tjerati naprijed, ali teško nas mogu proći.


Je li ovaj Dinamo najbolji u posljednje tri sezone?
- Kad sam preuzeo momčad, nije bilo lako. Ja sam bio taj koji je u ime kluba pregovarao s igračima oko smanjenja plaća. U mediijma sam predstavljen kao taj koji je bio uzrok odlaska Nenada Bjelice, trenera s kojim smo postigli veliki uspjeh. U tom teškom trenutku sam rekao da je ova momčad najbolja u posljednjih deset godina. Tako i jest. Ovo je sada za mene bolja momčad od one prije tri godine. Neki u klubu misle da nisam baš sav svoj kad to govorim. Ali, ja u to vjerujem, a momčad to potvrđuje.


Koji je limit Dinama u Europskoj ligi?
- Naravno da respektiramo Europsku ligu, ali Dinamo sa svim momčadima u u toj ligi može igrati ravnopravno!
Za nešto više od mjesec dana dolazi utakmica s Krasnodarom, jeste li sa stručnim stožerom već krenuli u analize?
- Jesmo! Gledao sam Krasnodar dok je igrao u Ligi prvaka, radi se o momčadi koja meni izgleda bolje nego CSKA. Taj CSKA se može “pročitati”, Nikola Vlašić je alfa i omega, 90 posto stvari se događa preko njega. Meni se čini da su lakši suparnik nego Krasnodar. U ofenzivnom dijelu Krasnodar je raznovrsniji, u Ligi prvaka pokazali su dosta dobroga, mi moramo biti bolji nego ranije u skupini da bismo ih prošli.


Koliko očekujete dinamovaca na Europskom prvenstvu?
- To je sad nezgodno pitanje. Prošlost je pokazala da kad god Zdravko ili ja govorimo o reprezentativnom kadru, onda to u javnosti izaziva negodovanja. Ali, sad se neću plašiti kazati - osim na Livakovića, Petkovića i Oršića, svakako treba obratiti pozornost na Joška Gvardiola! Ne samo obratiti pozornost, Gvardiol treba biti u prvih jedanaest hrvatske reprezentacije! Ne želim izborniku nešto nametati ili soliti pamet, ali Joškova pozitiva, kvaliteta i sve što on nosi je - svemirska! Također, Lovro Majer je iskoračio ogromnim koracima, također zaslužuje pozornost izbornika. Znam da je u igri i Europsko prvenstvo U-21 u ožujku, vjerujem da će izbornici Igor Bišćan i Zlatko Dalić naći zajednički jezik. Očekujem da Gvardiol i Majer igraju kao bitni igrači na Euru za mlade, a zašto ne i na seniorskom Euru za Vatrene! Također držim da Kristijan Jakić i Luka Ivanušec moraju biti u fokusu - zaključio je Mamić.

MAMIĆ S DINAMOM OVE SEZONE

U PRVENSTVU
13 utakmica
9 pobjeda
3 remija
1 poraz
35:14 gol-razlika
U KUPU
2 utakmice
2 pobjede
0 remija
0 poraza
9:1 gol-razlika
U EUROPI
7 utakmica
3 pobjede
3 remija
1 poraz
11:5 gol-razlika

49 godina ima Zoran Mamić, rođen je u rujnu 1971. u Bjelovaru
2013. prvi je put sjeo na Dinamovu klupu i na njoj proveo 2,5 godine
2020. u srpnju drugi je put preuzeo trenersku poziciju u Dinamu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 17:24